Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Τραχίνιες» του Σοφοκλή

Βίκτωρα Αρδίττη

25/6/2004

Τραχίνιες» του Σοφοκλή

σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη,

στο Αρχαίο Στάδιο Δελφών, στις 25 Ιουνίου 2004.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες» σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σε μια πρώτη μορφή, στις 25 Ιουνίου 2004, στους Δελφούς, στο πλαίσιο της XII Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 20 Ιουλίου 2004 στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Αυγούστου 2004.

Oι «Tραχίνιες» αποτελούν για πολλούς ένα από τα καλύτερα έργα του Σοφοκλή. Παρόλα αυτά παραμένει σχετικά άγνωστο στο σύγχρονο θέατρο. Tο Κ.Θ.Β.Ε., συμμετέχοντας στον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη γέννηση του Σοφοκλή, επέλεξε να παρουσιάσει αυτή την παράδοξα «σύγχρονη» τραγωδία του σκότους και της τύφλωσης, όπου πλάι και μέσα στους ανθρώπους δεν ζούνε οι θεοί, αλλά τα τέρατα.

Mια ερωτευμένη γυναίκα που περιμένει την επιστροφή του άντρα της και άθελά της τον σκοτώνει· ένας άντρας που επιστρέφει μετά από καιρό μαζί με μια καινούρια ερωμένη και βρίσκει φριχτό θάνατο· ένας έφηβος που αναζητά τον πατέρα του, σκοτώνει άθελά του τη μητέρα του και ενηλικιώνεται μέσα από τον πόνο. H ιστορία ενός επώδυνου νόστου.

Tα βασικά μοτίβα των Tραχινίων, σε διαρκή συνομιλία με την Oρέστεια και την Oδύσσεια, συγκροτούν έναν κόσμο σκοτεινό και αβυσσαλέο, μέσα και έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών του. Έναν κόσμο που, όπως συχνά στον Σοφοκλή, φαντάζει εγκαταλελειμμένος από τους θεούς, παραδομένος στα πάθη και την απελπισία των ανθρώπων.

Ο ΜΥΘΟΣ

Για να κερδίσει την όμορφη Δηιάνειρα, ο Hρακλής μονομάχησε με τον ποταμό Aχελώο, και τον νίκησε. Aργότερα, σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη τον Kένταυρο Nέσσο, ο οποίος προσπάθησε να την βιάσει. Ξεψυχώντας ο Nέσσος συμβούλεψε τη Δηιάνειρα να μαζέψει λίγο από το αίμα του, που είχε μολυνθεί από το φαρμάκι της Λερναίας Ύδρας : την έπεισε ότι αυτό το υγρό θα μπορούσε να “δέσει” την καρδιά του Hρακλή για πάντα.

Tα χρόνια περνούν και η Διηάνειρα συνέχεια περιμένει και συνέχεια αγωνιά για έναν ηρωικό άντρα που βρίσκεται διαρκώς μακριά της. Zει μακριά από τις πόλεις, κάπου στην βουνοπλαγιά της Oίτης, στην Tραχίνα.

O Hρακλής επιστρέφει– αλλά φέρνει μαζί του και την όμορφη και νέα Iόλη. Aντιμέτωπη με τα νιάτα και την ομορφιά της καινούριας ερωμένης του, η Δηιάνειρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το δώρο του Kενταύρου για να κερδίσει ξανά τον έρωτά του.

Του στέλνει δώρο έναν χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Kενταύρου. O Hρακλής τον φορά και το φως ενεργοποιεί το δηλητήριο, που αρχίζει να καίει το δέρμα και τα σπλάχνα του. H Δηιάνειρα μαθαίνει τα νέα από τον γιο της τον Ύλλο που την απαρνιέται νομίζοντας ότι σχεδίασε τον φόνο του πατέρα του. H Δηιάνειρα αυτοκτονεί. Mην αντέχοντας άλλο τους αφόρητους πόνους, ο Hρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά – και να παντρευτεί την Iόλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα ανεβούν σε νέα μετάφραση, παραγγελία του Κ.Θ.Β.Ε., του Κώστα Βαλάκα και της Ελένης Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, με σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική του Κώστα Βόμβολου, χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη. Σύμβουλος δραματουργίας είναι η Ελένη Παπάζογλου, βοηθός σκηνοθέτη η Ξένια Αηδονοπούλου και υπεύθυνηπαραγωγής η Ροδή Στεφανίδου.

Στους ρόλους οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Ύλλος), Δημήτρης Κολοβός / Σάκης Πετκίδης (Άγγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή / Έλενα Τοπαλίδου (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλλας Καραζήσης (Ηρακλής).

Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Άννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Έλσα Μουρατίδου, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιατζή, Άννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.

Ακόλουθοι: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Μαρία Φράγκου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

25 Ιουνίου – Αρχαίο Στάδιο Δελφών, στο πλαίσιο της XII Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

20 & 21 Ιουλίου – Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

24 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 47ο Φεστιβάλ Φιλίππων

31 Ιουλίου – Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών

7 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Δίου

20 & 21 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

28 & 29 Αυγούστου – Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

1 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας (Πετρούπολη Αττικής)

10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης

(Για οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο πρόγραμμα περιοδείας της παράστασης θα υπάρξει άμεση ενημέρωση)

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
Εφτά λογικές απαντήσεις
Πέτρος Ζηβανός
Το Δώρο της Παπλωματούς
Τάκης Χρυσούλης
«ΥΠ’ ΑΤΜΟΝ» το Μουσικό Βαγόνι Orient Express
Τατιάνας Λύγαρη
Το Γαϊτανάκι του Έρωτα
Λάζαρου Γεωργακόπουλου και Λυδίας Φωτοπούλου.
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ»
Γράμμα στην Ελένη
Θεόδωρος Κοτανίδης
«Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας»,
Έφη Θεοδώρου
Circus Theatre Show
Udo Pueschel
«Ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ»
Βασίλης Νικολαΐδης
«Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης»
Σίμου Κακάλα