Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΠΑΝΔΡΥΜΙΑ ή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

26/7/2004

ΠΑΝΔΡΥΜΙΑ ή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

25 - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ώρα έναρξης 21:00 // Είσοδος Ελεύθερη

ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ

ΤΗΡΕΥΣ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ

ΒΑΚΧΕΣ

ΘΕΣΠΙΣ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ

ΟΡΝΙΘΕΣ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΔΡΥΣ» του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, παρουσιάζει στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) την παράσταση «Πανδρυμία – Στα μονοπάτια του Διονύσου» από τις 25 εώς 31 Ιουλίου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο.

Το κείμενο της παράστασης είναι σύνθεση των ίδιων των συντελεστών της θεατρικής ομάδας που επιχειρούν να αποδώσουν μέσα από προσωπικά βιώματά τους το βαθύτερο νόημα του διονυσιακού. Το αποτέλεσμα με την καθοδήγηση της Άννας Λάζου ερευνήτριας Φιλοσοφίας και θεάτρου και επί μακρό χρονικό διάστημα συνεργάτιδας τους θεατρικού τομέα του ΠΟΦΠΑ, είναι ένα σύγχρονο θεατρικό έργο στηριγμένο τόσο στο αρχαίο δράμα όσο και στη σύγχρονη δραματουργία.

Μια μακρόχρονη έρευνα πάνω στο διονυσιακό πνεύμα του θεάτρου - την αρχέγονη σύγκρουση ανάμεσα στην οδύνη και στην ελευθερία, σαν το κύριο μοχλό θεραπευτικής λειτουργίας του χορού και του δράματος - συντελείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που στηρίζει το Πανεπιστήμιό μας και έχει αποδώσει στο παρελθόν πολλές επιτυχημένες παραστάσεις της ομάδας ΔΡΥΣ:

Βάτραχοι-Διονύσου Μεταμορφώσεις και Αντιγόνη - Δρυός Τόποι το 1996,

Έρως Πυγμάχος το 1997, Αγαύης Όνειρο και Στα ίχνη του Διονύσου το 2002, Εξωγήινα πουλιά το 2003 με παρουσιάσεις σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και Πανεπιστημιάδες.

Η ΔΡΥΣ είναι μια πειραματική ομάδα φοιτητών σε συνεργασία με επαγγελματίες καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς, εμπνεόμενη από τη συμβολική λειτουργία του δένδρου στην αρχαία και παραδοσιακή λατρεία. Δημιουργήθηκε το 1991 από φοιτητές και την Άννα Λάζου (επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια του θεάτρου, η οποία είναι και εμψυχώτρια της ομάδας μέχρι σήμερα).

Η πρακτική της προετοιμασίας των παραστάσεων επικεντρώνεται στην κίνηση, στην μεταμόρφωση, το χορό και στη θεατρική επεξεργασία της ποιητικής εικόνας.

Η δουλειά της ομάδας εκτείνεται σε τρία επίπεδα: 1) εκπαιδευτικό, 2) καλλιτεχνικό και ερευνητικό, 3) κοινωνικό και πολιτισμικό. Ως τώρα έχει παρουσιάσει 10 περίπου παραγωγές στην Ελλάδα καις το εξωτερικό: Βιτκενστάιν -Wittgenstein (1992, Αθήνα), Ανδρέας Κάλβος (1992, Αθήνα), Τριλογία της Αντιγόνης (1993-1996, Αθήνα, Πάτρα, Λιέγη, Καζαμπλάνκα), Βάτραχοι-Διονύσου Μεταμορφώσεις (1996, Αθήνα, Ζάκυνθος, Λέπρεο), Έρως Πυγμάχος (1997, Αθήνα, Μόντρεαλ), Ιππόλυτος Α, Ιππόλυτος Β (1998-1999, Αθήνα, Πάτρα), Άμλετ (1999, Αθήνα), Στο μυστικό σπήλαιο της τραγωδίας (2001, Ζάκυνθος, Κολωνία), Βάκχες (2001, Αθήνα, Ολυμπία, Λέπρεο), Αγαύης Όνειρο (2002, Αθήνα), «Στα Ίχνη του Διονύσου» (2002, Αθήνα, Ολυμπία, Λέπρεο), «Εξωγήινα πουλιά (Όρνιθες)» (2003, Αθήνα, Μοναστίρ Τυνησίας, Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, Λέπρεο Ηλείας), Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Μάιος 2004).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

(με αλφαβητική σειρά)

Νίκος Αβραμίδης

Ειρήνη Ανυφαντή

Γιώργος Βούτος

Θοδωρής Ζιούτος

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ελίνα Καμπιτάκη

Άννα Λάζου

Ιφιγένεια Μακρή

Σοφία Μάντη

Χρήστος Μπούσουλας

Κριλένια Νομικού

Βάλια Παπαδάκη

Ιωάννα Πετροπούλου

Παναγιώτης Περγαντής

Γεωργία Χαϊκάλη

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
Βάκχες
Cross Talk
21 ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ
Πέτρος Ζούλιας
ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Πέτρου Ζούλια
ΙΟΥΔΙΘ
Χρύσα Καψούλη
Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ
Νίκος Μαστοράκης
Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων/Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
“ Chat ”
Γεωργίας Μαυραγάνη
H πτώση
Μιχάλης Κωνσταντάτος
«Μου μιλάτε για κείνον…»
Μαρία Σκούπα