Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

“Νέκυια” Το Αρχέγονο Ταξίδι

Άννα Λάζου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

27/7/2004

ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ

“Νέκυια” Το Αρχέγονο Ταξίδι

28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ώρα έναρξης 22:30 // Είσοδος Ελεύθερη

ΟΔΥΣΣΕΙΑ
ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ
ΤΗΡΕΥΣ
ΕΥΜΟΛΠΟΣ
OΡΦΕΑΣ

Η θεατρική ομάδα Δρυός Τόποι παρουσιάζει στις 28 Ιουλίου 2004 (ώρα 22:30) στο χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών [Παλίο Πανεπιστήμιο] (Θόλου 5, Πλάκα) την χοροθεατρική παράσταση «Νέκυια – ο αρχέγονο ταξίδι». Είσοδος Ελεύθερη.

Νέκυια - Το Αρχέγονο Ταξίδι

Μια χοροθεατρική παράσταση για τέσσερις ηθοποιούς και ένα μουσικό, στο οποίο δραματοποιούνται μύθοι με αφετηρία την ομηρική Οδύσσεια - με βάση τη μελέτη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς (μύθοι, δράμα, χορός), την παράδοση (δημοτικό τραγούδι, χορός) και τη χρήση σύγχρονων εκφραστικών μέσων: κίνηση - χορός, μουσική/ ηχητικά περιβάλλοντα, video.

Έρευνα - Θεατρική σύνθεση - Σκηνοθεσία Άννα Λάζου

Κίνηση - χορογραφία Σοφία Μάντη

Ηλεκτρονική Μουσική Θοδωρής Ζιούτος

Παίζουν

Νίκος Αβραμίδης, Δήμητρα Κοντού, Σοφία Μάντη, Νατάσσα Μπαλιάτσα

Παραδοσιακό τραγούδι Χρήστος Τζιτζιμίκας

Πνευστά Θάνος Κόης

Συμμετέχει η Ειρήνη Τεννέ

Η παράσταση αυτή είναι αποτέλεσμα εργαστηρίου της θεατρικής ομάδας

‘δρΥός τόΠοι’, στη διάρκεια του χειμώνα 2003 - 2004 και σε πρώτη μορφή παρουσιάσθηκε στο Μικρό Μουσικό Θέατρο το Μάρτιο - Απρίλιο του 2004. Αξιοποιούνται τα αποτελέσματα μελέτης που στηρίζει η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα

«ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ».

Απόσπασμα της παράστασης καθώς και ο τρόπος εργασίας παρουσιάσθηκε στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του πανελλήνιου ΔΙΚΤΥΟΥ εκπαιδευτικών, μέλους του IDEA, στις 14 Μαρτίου 2004 στην Αθήνα και το ερευνητικό της υπόβαθρο στο Συμπόσιο για τη συλλογική δημιουργία στο θέατρο που διοργανώνει η Διεθνής Οργάνωση Πανεπιστημιακού θεάτρου στην Κολωνία, 24 - 26 Μαρτίου (Πρόεδρος Καθηγ. Robert Germay).

Στα κείμενα της παράστασης περιλαμβάνονται αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας σε μετάφραση και στο πρωτότυπο, ποίηση Άγγ. Σικελιανού και δημοτικά τραγούδια από περιοχές της Ελλάδας.

«δρΥός τόΠοι»

Η θεατρική ομάδα «δρΥός τόΠοι»- είναι μία νεοσύστατη ομάδα, μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούσε από το 1992 μέχρι σήμερα στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού θεάτρου, και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ’Δρυς, Δράση, Δράμα’, τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Όλα επιτρέπονται εάν θέλει κάποιος να βρει έναν τρόπο που να μιλήσει πραγματικά με το ακροατήριο: κλασικό κείμενο, διασκευή, εκ νέου σύνθεση, παρουσίαση συρραφής ή έτοιμου υλικού, χορός, πλαστικές τέχνες, video κλπ. Η φόρμα που επιτυγχάνεται κάθε φορά μπορεί να ποικίλλει χωρίς αναγκαία να αντανακλά μία συγκεκριμένη φιλοσοφική στάση ή όραμα που να αντιστοιχεί αναμφισβήτητα σε μία και μόνη πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η ονομασία - ΔΡΥΣ - όπως και το δένδρο της βελανιδιάς, σημαίνει την αναζήτηση της αλήθειας, ενός βαθύτερου φιλοσοφικού περιεχόμενου στα έργα και των πλέον αρχέγονων σχέσεων ανάμεσα στον άνθρωπο και στο θέατρο. Διερευνώντας τη φύση του θεάτρου, ακόμη και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αυτοαναίρεσή του, ως φυσικού τόπου των ιδεών, συνδέουμε τη θεατρική διαδικασία με τα φιλοσοφικά ερωτήματα.

Οι πειραματισμοί της ομάδας ΔΡΥΣ τουλάχιστον από το 1999 με τα έργα ’Ιππόλυτος ;, ’Στο Μυστικό Σπήλαιο της Τραγωδίας’ το 2000, ’Στα Ίχνη του Διονύσου’ το 2002 και τα ’Εξωγήινα Πουλιά’ το 2003, προετοίμασαν το έδαφος για την ενεργοποίηση της έρευνας της θεατρικής πρακτικής που η νέα ομάδα "δρΥός τόΠοι" επιχειρεί. Η νέα αυτή ομάδα συνεργάζεται στην πλειοψηφία της με νέους επαγγελματίες ηθοποιούς και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, που υλοποιούν με πιο συνειδητό καλλιτεχνικό τρόπο και έξω από τα όρια πλέον του Πανεπιστημιακού θεάτρου, το ερευνητικό πρόγραμμα της μητρικής ομάδας, ΔΡΥΣ. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το έργο «Βιτκενστάιν - Wittgenstein» που είχε αποτελέσει και την εναρκτήρια δουλειά της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ στο ξεκίνημά της.

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ 2003, Πέντε μεγάλες κυρίες του Ελληνικού Θεάτρου
Σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, Κοραή Δαμάτη, Μαριάννας Κάλμπαρη, Γιώργου Αρμένη, Μάγιας Λυμπεροπούλου
ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ
Τάσος Ράτζος
Αφιέρωμα στον Ντανιέλ Λομμέλ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ
Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού
«Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
Ανδρέας Βουτσινάς
5o Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς
Xουάν Xοσέ Kοράλες.
INTO THE BLUE
Jan Pusch
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
Αντώνης Καλογρίδης
ΖΙΖΕΛ
JEAN CORALLI & JULLES PERROT
ΒΑΤΡΑΧΟΙ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ
ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ
Θανάση Παπαγεωργίου