Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΦΙΑΛΤΗ; Πυρηνικό Ατύχημα στην Ιαπωνία

11/8/2004

ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΦΙΑΛΤΗ;

Το τελευταίο καιρό οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας ισχυρίζονται όλο και εντονότερα ότι η μαζική της χρήση αποτελεί τη μόνη λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αλλαγής του κλίματος. Για να κατευνάσουν μάλιστα τις νωπές ακόμα μνήμες από τα εφιαλτικά πυρηνικά ατυχήματα, που έχουν συμβεί, υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία και το επίπεδο λειτουργίας των αντιδραστήρων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ουσιαστικά να εκμηδενίζει την πιθανότητα ατυχήματος.

Το πρόσφατο ατύχημα όμως στο πυρηνικό εργοστάσιο στην ιαπωνική πόλη Μιχάμα, που στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους και το σοβαρό τραυματισμό άλλων 10, έρχεται να ανατρέψει τους ισχυρισμούς τους. Κατά τραγική ειρωνεία συνέπεσε με την «μαύρη» επέτειο της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και ήταν το τρίτο πυρηνικό ατύχημα τα τελευταία 7 χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως και στα προηγούμενα, το ατύχημα ακολούθησαν αποκαλύψεις για πλημμελή συντήρηση των αντιδραστήρων, η οποία είχε αποκρυφτεί από τις εταιρείας που τους λειτουργούν.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, αν αυτό μπορεί και συμβαίνει στην Ιαπωνία, πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε για τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα σε χώρες που δε διαθέτουν την ιαπωνική τεχνογνωσία και εργασιακή πειθαρχία;

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή της μαζικής περαιτέρω ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει με αντικατάσταση ενός εφιάλτη με έναν άλλο.

Η εναλλακτική λύση υπάρχει και περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης της και την ευρεία αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη διασπαρμένη παραγωγή ενέργειας.

Μπορεί να απαιτεί περισσότερο κόπο και προσπάθεια, κυρίως σε αλλαγή νοοτροπίας, αλλά τουλάχιστον δε θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενεές έναν κόσμο σε καθεστώς μόνιμης απειλής, γεμάτο αθάνατα πυρηνικά απόβλητα και εν δυνάμει κουτιά της Πανδώρας–πυρηνικά εργοστάσια, που –εκτός από όλα τα άλλα- αποτελούν θελκτικότατο στόχο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
Οι ΝΑΝΟΙ την Τρίτη 26 Μαϊου στη Θεσ/νίκη, στο Eightball Club
Οταν η jazz συνάντησε την electronica…12-14 Ιoυνίου στο SYNCH
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΩΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ MANAGEMENT ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΩΝ DEPECHE MODE ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ.
"Das Experiment" ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Μαϊου 2009 στο Underworld-Genesis Club
ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2009. Φεστιβάλ στη Γεωπονική Αθηνών με LANTERNA, INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY κλπ!!!! Είσοδος 5 Ευρώ!
O TIESTO στην Αθήνα
Οι New Model Army σε Αθήνα και Θεσ/νίκη
Το πρόγραμμα στο ΚΥΤΤΑΡΟ μέχρι το τέλος Μαϊου
Ακυρώνονται και άλλες συναυλίες των Depeche Mode
Το Angry, Young & Poor βγαίνει για πρώτη φορά σε tour!