|
|
|
|
έκθεση RECYCLING - ART στο GOETHE - INSTITUT
|
GOETHE - INSTITUT
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διάρκεια: έως 08.10.2004
Ώρες: 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00
Μαζί με τον UWE JUNGBLUTH
συμμετέχω στην έκθεση RECYCLING - ART που πραγματοποιεί το GOETHE - INSTITUT στα πλαίσια των εκδηλώσεών του.
ΓΑΖΙΛΑ ΒΕΝΕΤΙΑ
TRASH-TRACE ART
Σκουπίδια – Ίχνη
Τα σκουπίδια μας, τα παιχνίδια και η επιστημονική γνώση, είναι δείγματα του πολιτισμού μας.
Το εικαστικό αντικείμενο, είτε είναι κατασκευή (ξύλινοι πίνακες με διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας), είτε είναι ζωγραφική στην επίπεδη επιφάνεια ενός μουσαμά, λειτουργεί σαν λεύκωμα με την αρχαιοελληνική έννοια. Το λεύκωμα ήταν ένα απο τα συνηθέστερα υλικά γραφής των αρχαίων Ελλήνων: Ένας ξύλινος πίνακας με επικάλυψη λευκού κονιάματος, επάνω στον οποίον έγραφαν με κάποια χρωματισμένη ουσία. Οταν ήθελαν να γίνει γνωστή μία απόφαση, την έγραφαν σε ένα τέτοιο λεύκωμα, ολόκληρη ή περίληψή της, και την κρεμούσαν για ορισμένο διάστημα σε δημόσιο χώρο.
Η κάθε εικόνα, άλλοτε απλή και άλλοτε εποπτική, άλλοτε τρισδιάστατη και άλλοτε επίπεδη, φέρνει ίχνη από υπαρκτά αντικείμενα του σύγχρονου πολιτισμού μας της καθημερινότητάς μας και σκέψεις (ίχνη επιστημονικής γνώσης). Πρόκειται για μια εικαστική αποτύπωση ιχνών της επιστημονικής γνώσης όπου η κάθε εικόνα είναι μια θεωρία, αφού η εικαστική γλώσσα έχει να κάνει με το ρήμα εικάζω, που σημαίνει συμπεραίνω, υποθέτω και η λέξη θεατής-θεωρία έχει τη ρίζα της στο ρήμα βλέπω.
Η συσσώρευση, ενώ παλαιότερα σηματοδοτούσε τον πλούτο και την ευημερία, στη σημερινή εποχή είναι πρόβλημα οικολογικό. Το πρόβλημα της συσσώρευσης αντικειμένων, γνώσεων, πληροφοριών, ανθρώπων, αερίων, ρύπων παρουσιάζεται μεταφορικά στα εικαστικά αντικείμενα της έκθεσης με τη μαθηματική έκφραση της συσσώρευσης.
·Η υπόθεση του Κέπλερ (1611) ότι η διάταξη κυψελοειδών σε κλιμακωτές εξαγωνικές στρώσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος συσσώρευσης σφαιρών, ώστε να αφήνουν τα κατά το δυνατόν λιγότερα κενά μεταξύ τους, πράγμα που συνεπάγεται τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη ενέργειας, αποδείχθηκε για τις δύο διαστάσεις το 1946 απο τον Φέγιες Τόθ και για τον τρισδιάστατο χώρο το 1999 από τον Τόμας Χέιλς.
·Ο κόσμος της καθημερινότητας εκφράζεται αφενός με τα αντικείμενα που χρησιμοποιήσαμε και κάποια στιγμή τα πετάξαμε κάνοντάς τα σκουπίδια, και αφετέρου με τις διατυπωμένες σκέψεις (ίχνη επιστημονικής γνώσης, δομές και έννοιες) .
· Η εικαστική αποτύπωση αρχαίων παιχνιδιών (και όχι μόνο), στην τέχνη των αρχαίων (π.χ. στα μελανόμορφα αγγεία), μας παρέχει ένα μεγάλο πεδίο πληροφόρησης και μας εφοδιάζει με υλικό για την έρευνα και τη μελέτη των αρχαίων παιχνιδιών, και όχι μόνον αυτών
Στην έκθεση υπάρχει και ενα διαδραστικό (interactive) εικαστικό έργο η "ΜΗΤΕΡΑ ΓΉ"
Atraktos.Net |