Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

PLAY THE IMMUTABLE TRUTH (EP)

BERG SANS NIPPLE

ACUARELA/OLON

15/10/2004

Το καλύτερο πράγμα για κάποιον όταν ξυπναέι το πρωί πριν φάει coco pops είναι να ανακαλύπτει πως μια απο τις αγαπημένες του μπάντες τον φλερτάρουν πριν την επόμενη κυκλοφορία τους με κάποιο single-άκι ή EP. Αν πρόκειται και για την Γαλλο-Αμερικάνικη συμμαχία των κυρίων Lori Sean Berg και Shane - ‘Sans Nipple’- Aspegren (aka Berg Sans Nipple ) τότε μιλάμε για το ξύπνημα του μήνα.

Με αρκετή αγωνία ομολογώ να πω περίμενα το επόμενο βήμα των BSN μετά το φοβερό και τρομερό (τελείως ‘no wave’ και ‘no tag’) αλμπουμ τους ‘Form Of...’ του 2003 (διάβασε την κριτίκή του Atraktos εδώ). Αντι για άλμπουμ ή single επέλεξαν τη μέση οδό του ΕΡ για δέυτερη φορά μετα το ‘Marie-Madeleine’ (2002) το οποίο αποτελεί soundtrack σε κάποια ταινία μεσαίου μήκους που έκανε παραγωγή ο Shane. Παρ’όλο που τα τέσσερα κομμάτια του ‘Play The Immutable Truth’ φαντάζουν σαν συνέχεια του ‘Form Of...’ φαίνεται πως οι BSN έδεσαν. Χειρίζονται με μεγαλύτερη δεξιοτεχνία τα παράσιτα και εναλλάσουν τα όργανα τους με απίστευτη άνεση. Πάνω απο όλα φτιάχνουν αξέχαστες μελωδίες.

Το εναρκτήριο κομμάτι του ΕΡ ‘An Eternity of Purgatory’ σε μαγεύει απο τα πρώτα κιόλας λεπτα. Τα drums και η γραμμή στο μπάσο μου θυμίζουν explosions in the sky, Η φωνή μου φέρνει στο νού τους αγαπητούς Swell αλλά και dEUS του ‘Worst Case Scenario’ και εκεί που οι κιθάρες ανεβαίνουν το vibraphone σε αφήνει με μια καραμελένια σχεδόν γεύση στο στόμα. Εύκολο κομμάτι ακουστικά αλλά σε γραπώνει αργά και σε στροβιλίζει.

Το ‘Hark, The Poonie Angel Sings!’ που ακολουθεί αποτελέι και λογοπαίχνιο του αγαπημένου χριστουγεννίατικου άσματος του δυτικού κόσμου ‘Hark! an Angel Sings’. Είναι μια απλή σύνθεση πάνω σε μια λούπα της τρομπέτας υποστηριζόμενη απο ακορντεόν. Τα drums τους εδώ δεν έχουν το ρυθμό του ‘An Eternity of Purgatory’ αλλά κλέβουν την παράσταση. Είναι τελείως ξεκόυρδιστα αλλά και ρυθμικά συνάμα. Βρε μπάς και προσλάβανε τον Samuli Kosminen, τον ντράμερ των Múm;

Καλά ως εδώ. ‘Swordfighting’και επιστροφή στα γνώριμα εδάφη. Ρυθμικά ντράμς, επαναλαμβανόμενη νότα στην παραμορφομένη κιθάρα, βουβό μπάσο και βαθυ synth. Με κάτι τετοια κομμάτια μας κακόμαθαν οι BSN ξεφεύγοντας απο την επικύνδινη ταμπέλα της post rock που θελαν οι πανεπιστήμονες δημοσιογράφοι να τους κολλήσουν ως support act των do make say think.

Τέλος, ‘Memory Hole’, Εδώ είναι σαν να πήραν τα ηνία οι M83 ώς το 2:49 και σκάσανε απο το πουθενά οι BSN με το γνωστό vibraphone και την τρομπέτα να ηχεί μελαγχολικά α λα Ennio Morriconne ως το 5:24. Μαζί με το σχεδόν θεατρικό θέμα της τρομπέτας (λές και βλέπω τον Clint Eastwood να υποδύεται τον ήρωα του ‘a fistful of dollars’) ακούγονται ακροτηριασμένοι ήχοι και ένα ελαφρό beat τεσσάρων τετάρτων. Το cd τελείωσε και ήδη ξεκίνησε πάλι το ‘An Eternity of Purgatory’...είναι σαν να ακούο και 5ο κομμάτι, κολάω σε ήχους που δεν παρατήρησα στην προηγούμενη ακρόαση.

Η νεκροψία: Ποια νεκροψία εδω μιλάμε για νεκρανάσταση. Οι δύο BSN μόνιμα πια εγκατεστημένοι στο Παρίσι, σε ανεβάζουν στον πύργο του Άιφελ και μετα σου δίνουν μια και σε στέλνουν στα έγκατα της γής. Δεν σε αφήνουν όμως να σκάσεις σαν καρπούζι, σου δίνουν αλεξίπτωτο. Η πτώση σου μέσα απο το νέο αυτο ΕΡ γίνεται με ένα τρόπο κινηματογραφικό, όπως ακριβώς θέλουν αυτοί. Χωρίς να γίνονται κουραστικοί και γραφικοί σε βάζουν στο δικό τους τρίπ και μόλις το cd τελειώσει η πτώση γίνεται λύτρωση. Εκεί προσέχεις καλύτερα το artwork και παρατηρείς πως και για αυτό ευθύνεται ο κύριος Shane. Μελαγχολία, Έκφραση, Εκλεκτικότητα τι άλλο να ζητήσει κανείς; Αν δεν τους ήξερες είναι ευκαιρία να τους καλωσορίσεις, αν πάλι δεν τους είχες σε υπόληψη κάνε μια ακόμη προσπάθεια και μην αντιστέκεσαι. Οι ίδιοι άλλωστε είπαν πρώτοι στο ‘Form Of...’ WE TRY TO RESIST BUT WE ARE FULL OF MERDE !! (Δεν χρειάζεται να κατέχεις την Γαλλικήν για να καταλάβεις).

θυμηθείτε επίσης
Συνέντευξη berg sans niplle
κρική συναυλίας τους στην Αθήνα
κριτική συναυλίας του στη Θεσσαλονίκη

Θοδωρής Kappa

Foreign Office
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT
SONGS FOR THE RAVENS
SEA OF BEES
KING SPARROW
KING SPARROW
THE DARK
THE THIRD EYE FOUNDATION
PERSONAL JESUS
NINA HAGEN