Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

BIP HOP GENERATION VOL.7

VARIOUS

BIP HOP

21/10/2004

Το Bip Hop label από τη Μασσαλία ξεκίνησε την εξαιρετική σειρά Bip Hop Generation το 2001 και μέσα σε δύο χρόνια είχε ήδη φτάσει στο νούμερο 6. Σε κάθε volume της σειράς παρουσιάζονται 6 καλλιτέχνες στους οποίους δίνεται ένα δεκάλεπτο διαθέσιμο για μία ή περισσότερες συνθέσεις. Ο σκοπός της Bip Hop Generation είναι η εξερεύνηση φρέσκων ήχων στο χώρο της electronica, η ανάδειξη κάποιων άγνωστων καλλιτεχνών, αλλά και η παρουσίαση ήδη καταξιωμένων ονομάτων στο χώρο, όπως οι Phonem, Arovane, Mira Calix, Scanner κλπ. Μετά από μία διετή παύση ήρθε η σειρά για το νούμερο 7 της σειράς με ανανεωμένο design, αλλά με παρόμοια φιλοσοφία σε σχέση με τα προηγούμενα.

Το γνωστότερο όνομα που παρουσιάζεται στο volume 7 είναι ο νέοϋρκέζος Taylor Deupree , μέλος κάποτε των Prototype 909, αλλά και έτερον ήμισυ του δικού μας Savva Ysati στο εξαιρετικό project SETI. Ο Deupree ίδρυσε το 1997 το 12k label, για να κυκλοφορεί τις δικές του μουσικές, αλλά και άλλους καλλιτέχνες στο χώρο του ψηφιακού, μινιμαλιστικού ambient. Πέραν της δικιάς του 12k ο ίδιος έχει κυκλοφορήσει και στις εκλεκτικότατες Sub Rosa και Mille Plateaux. Στις πιο πρόσφατες δουλειές του εξερευνεί κυρίως την εφαρμογή της μουσικής σε ηχητικές εγκαταστάσεις και τη συσχέτιση της με την αρχιτεκτονική το design και τη φωτογραφία. Στα 3 tracks με τα οποία συμμετέχει δημιουργεί εκλεπτυσμένα ψηφιακά ηχοτοπία πάνω σε επαναλαμβανόμενους μειλίχιους βόμβους, που μπορούν να εκληφθούν ως υποψία beat. Η χρήση μακρόσυρτων αιθέριων μελωδιών, σε συνδυασμό με τα συνεχή σκριτς σκρατς δίνουν μία υπέροχη αίσθηση ακρόασης παλιών κακοδιατηρημένων βινυλίων του Brian Eno.

Από τη Νέα Υόρκη στο Μπουένος Άιρες και στον Leonardo Ramella . O Ramella ηχογραφεί ως Emisor από το 1998 και έχει κυκλοφορήσει 5 album ως τώρα. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο κλίμα της συλλογής ο ήχος του είναι πιο παιχνιδιάρικος και τα tracks μικρά σε διάρκεια. Μέσα στο δεκάλεπτο του κατάφερε να χωρέσει 4 χαριτωμένες εξωτικές pop μινιατούρες. Αν ο Pascal Comelade ηχογραφούσε μόνο με ένα laptop θα ακούγονταν κάπως έτσι.

Όπως μπροστά σε κάθε μνημείο ή αξιοθέατο ανά τον κόσμο βρίσκεται και ένας γιαπωνέζος με την ψηφιακή του κάμερα, έτσι και σε κάθε συλλογή σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βρίσκεται και ένας γιαπωνέζος με το τελευταίας τεχνολογίας laptop του. Στην παρούσα συλλογή έχουμε ένα ντουέτο γιαπωνέζων τους Keiichi Sugimoto και Cheason οι οποίοι ηχογραφούν ως Fonica . Οι Fonica συμμετέχουν με ένα μόλις track, to 11λεπτο scoot. Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια χαώδη, αφαιρετική, minimal θορυβώδη σύνθεση, όπως μας έχουν καλομάθει οι γιαπωνέζοι, αλλά με μία ήπιων τόνων χαλαρή electronica η οποία αποτελεί και την πιο αδύναμη στιγμή αυτής της συλλογής.

Εκεί όμως που οι γιαπωνέζοι περνούν σχεδόν απαρατήρητοι, το σοκ έρχεται από τους κινέζους. Οι Fm3 χρησιμοποιούν ήχους κλασσικών κινέζικων οργάνων και τις νόρμες της κινέζικης μουσικής παράδοσης, τα οποία επεξεργάζονται και παραμορφώνουν ψηφιακά. Συμμετέχουν με δύο tracks, τα p.pa και zheng. Οι δύο αυτοί τίτλοι αποτελούν παράφραση των λέξεων pipa και guzheng, τα οποία είναι παραδοσιακά κινέζικα όργανα και αποτελούν την βάση για το κάθε κομμάτι. Το αποτέλεσμα ως ύφος είναι κοντά στον ήχο της Colleen, αλλά πολύ πιο minimal ως δομή και φυσικά εδώ το folk στοιχείο προέρχεται αποκλειστικά από παραδοσιακούς ήχους της Κίνας. Το περίεργο αυτό κράμα είναι απόλυτα επιτυχημένο, καθώς οι Fm3 καταφέρνουν παρόλη την πειραματική προσέγγιση να διατηρήσουν τις μυσταγωγικές ατμόσφαιρες μελωδιών που παραπέμπουν σε εποχές πολύ πριν από την επέλαση της τεχνολογίας. Το πρώτο ολοκληρωμένο album των Fm3 αναμένεται και είμαστε stand by.

Ο Καναδός Ghislain Poirier είναι ο μόνος στην συλλογή που χρησιμοποιεί διακριτούς ρυθμούς. Ο Poirier δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα μίξη με hip hop ρυθμούς και γλυκές ambient μελωδίες. Το τελικό αποτέλεσμα γέρνει κυρίως προς τη μελωδική πλευρά του. Άλλωστε για τις πιο ρυθμικές αναζητήσεις του έχει τους Nonobstant ένα hip hop dub project.

Ό πρέπων επίλογος της συλλογής ανήκει στον Λονδρέζο Janek Schaefer . Ο Schaefer παινεύεται ότι έχει μπει στην αντι-παραγωγική διαδικασία της αποδόμησης της μουσικής από την ηλικία των 6 ετών, όταν και ηχογραφούσε τις θορυβώδεις ζαβολιές του. (Πόσοι από εμάς δεν είχαμε την τρυφερή συνήθεια της καταστροφής δια θορύβου του οικιακού εξοπλισμού σ’αυτήν την ηλικία, αλλά ποιος είχε την πρόνοια να τα ηχογραφήσει τότε και να αυτοπαρουσιάζεται σήμερα ως ιδιοφυής ηχοπειραματιστής;) O Schaefer συνέχισε τις αταξίες του και σε μεγάλη πλέον ηλικία (με το πρόσχημα της τέχνης πλέον και χωρίς την απειλή της παντόφλας της μαμάς του). Οι πειραματισμοί του με φυσικούς ήχους, παραμορφωμένες φωνές, χαλασμένες κασέτες κλπ έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε κυκλοφορίες της Fat Cat της Staalplaat και της Sub Rosa. To δεκάλεπτο Vasulka Vauban’s ’A Day in the Good Life’ με το οποίο συμμετέχει είναι στο χαρακτηριστικό Oval-ικό στυλ “ή το Cd-player μου θέλει service ή το μυαλό μου”.

Minimal moves for listening pleasures διατείνεται στο volume 7 η Bip Hop Generation και θα συμφωνήσουμε ανενδοίαστα.

Γιώργος Γαλάνης

Foreign Office
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT
SONGS FOR THE RAVENS
SEA OF BEES