Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

«Μέρες Καθαριότητας» - “Cleaning Days”

του Γεωργίου Μπακόλα

24-25 Νοεμβρίου 2004 Λονδίνο, Θέατρο Τέχνης

24/11/2004

«Μέρες Καθαριότητας» - “Cleaning Daysτου Γεωργίου Μπακόλα

24-25 Νοεμβρίου 2004 Λονδίνο, Θέατρο Τέχνης

Theatro Technis, 26 Crowndale Road, London, NW1 1TT, Tel:++02073876617, Fax:++02073887971

Το θεατρικό έργο «Μέρες Καθαριότητας» του Γεωργίου Μπακόλα, έχει ήδη παρουσιασθεί στην Ελλάδα: Αθήνα (Θέατρο Θησείο, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, 2001) και Λάρισα (2003), καθώς και στο εξωτερικό: Διεθνές Φεστιβάλ της Κολωνίας (2002), ESB Dublin Fringe Festival-Δουβλίνο (Players Theatre, 21-26 Σεπτ.2004), αποσπώντας την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού και του Τύπου. Σε όλες τις παραστάσεις του έργου, αρωγός υπήρξε το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο μεταφράσθηκε στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο Cleaning Days,και πρόκειται να παρουσιασθεί 24-25 Νοεμβρίου 2004 στο Λονδίνο, στο Θέατρο Τέχνης (Theatro Technis, 26 Crowndale Road, London, NW1 1TT, Tel:++02073876617, Fax:++02073887971, http://www.theatrotechnis.com)

Το έργο θα παρουσιασθεί στο Λονδίνο στα πλαίσια του καταξιωμένου ετήσιου Φεστιβάλτου Θεάτρου Τέχνης (FestivalofInternationalTheatreandArts 2004). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου είναι ένα Κυπριακό θέατρο με μεγάλη ιστορία και σημαντική προσφορά στον χώρο της τέχνης και επιχορηγείται από το Arts Council του Λονδίνου.

Η παράσταση αναμένεται στο Λονδίνο με μεγάλο ενδιαφέρον από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, και έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου είναι ένα Κυπριακό θέατρο με μεγάλη ιστορία και σημαντική προσφορά στον χώρο της τέχνης και επιχορηγείται από το ArtsCouncil του Λονδίνου.

Στη συνέχεια το έργο έχει προσκληθεί να παρουσιασθεί: στο Φεστιβάλ Φιλαδέλφειας και τη Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.), Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Παρίσι, Βερολίνο κ.ά.


Το Έργο

Cleaning Days

Ένα νέο έργο για τη «νέα κοινωνία»

Ο Στηβ (ταξιτζής), η γυναίκα του Φαίη και η Λίνα-μια απρόσκλητη εισβολέας στη ζωή του ζευγαριού- είναι οι τρεις χαρακτήρες του έργου. Ένα τυχαίο γεγονός -μια ληστεία- κάνει τους ήρωες να στοχαστούν πάνω στη ζωή τους, το καθημερινό κυνήγι της ευτυχίας. Οι ήρωες επιλέγουν το δυσκολότερο και πιο ακραίο τρόπο για να φτάσουν σε απρόσμενα βάθη αυτογνωσίας.

Οι Μέρες Καθαριότητας είναι ένα έργο στο οποίο οι χαρακτήρες συγκρούονται με ό,τι ονομάζεται ‘καθημερινό’. Ο συγγραφέας, πλησιάζει την ανθρώπινη ψυχή με ένα παιχνιδιάρικο και σαρκαστικό τρόπο, αλλά συγχρόνως με βαθειά αγάπη και τρυφερότητα, δίνοντας μας μια φρέσκια ματιά για τη «νέα κοινωνία» μας.

Ο συγγραφέας του έργου Γ. Μπακόλας είναι ένας νέος αιρετικός καλλιτέχνης. Η συγγραφική του δουλειά του είναι προσέγγιση της βίας στις σύγχρονες κοινωνικές ομάδες και ανάλυση των κοινωνικών συμβόλων και της αισθητικής που αυτά δημιουργούν. Το έργο του κυριολεκτικά ‘βουτάει’ στην ουσία των προβλημάτων της «νέας κοινωνίας» μας.

το «Θέατρο Τέχνης» του Λονδίνου

Το «Θέατρο Τέχνης» λειτουργεί στο Λονδίνο από το 1957. Είναι ένα Κυπριακό θέατρο με μεγάλη ιστορία και σημαντική προσφορά στον χώρο της Τέχνης. Σημειωτέον ότι επιχορηγείται από το ArtsCouncil του Λονδίνου.

Αρχικά δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της Κυπριακής Κοινότητος, και λειτούργησε τη δεκαετία του ‘60 σε ένα γκαράζ, τη δεκαετία το ’70 σε ένα εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό, για να φτάσει μετά το ’80 στη σημερινή του μορφή, καθώς πλέον στεγάζεται σε αίθουσα -πού παλαιότερα ήταν εκκλησία- στην περιοχή Camden του Λονδίνου. Είναι αμφιθεατρικό με περίπου 150 θέσεις για θεατές και διαθέτει πολλές παροχές στα μέλη του (εκθεσιακό χώρο, σκοτεινό θάλαμο, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά.). Ο κύριος σκοπός του ‘Θεάτρου Τέχνης’ είναι να δείξει ότι η Τέχνη δεν έχει σύνορα και πως το Θέατρο είναι ένας καθρέφτης της ζωής. Είναι ένα θέατρο ανοιχτό σε νέες και πρωτοποριακές ιδέες, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα την ισορροπία ανάμεσα στο κλασσικό και στο σύγχρονο ρεπερτόριο που παρουσιάζει.

TheatroTechnis

26 Crowndale Road, London, NW1 1TT

Tel:++02073876617, Fax:++02073887971, http://www.theatrotechnis.com

Σκοποί και Προγραμματισμός

Ο διεθνής προσανατολισμός

Η LOCOMOTIVE LOCOMOTIVE Theatre Company of Athens Greeceείναι μια σχετικά νέα θεατρική ομάδα που έχει την έδρα του στην Αθήνα, ενώ τα μέλη που τον αποτελούν έχουν ήδη στο ενεργητικό τους σημαντική εμπειρία και δράση στο χώρο του θεάτρου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Αποτελείται από ηθοποιούς και καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους έχει αφήσει το στίγμα του στο θέατρο. Σκοπός της ομάδας είναι να πλησιάσει το σύγχρονο θεατή, προσφέροντάς του ένα ρεπερτόριο που θα περιλαμβάνει, τόσο κλασσικά, όσο και -κυρίως- σύγχρονα έργα, που αγγίζουν τα αιώνια προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ιδιαίτερος σκοπός της ομάδας είναι να προωθήσει τη γνωριμία μεταξύ των λαών μέσα από το θέατρο, και, στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσει Ελληνικά έργα -κλασσικά και σύγχρονα- στο εξωτερικό.

Πρακτικοί στόχοι είναι η συνεργασία της ομάδας με διεθνούς φήμης ξένα θέατρα και καλλιτέχνες και η εξασφάλιση υψηλοτάτου επιπέδου ποιότητος στις παραστάσεις της.

Όσον αφορά τη θεατρική Τέχνη, σκοπός της ομάδας είναι η ανακάλυψη και προώθηση ενός νέου, πρωτοποριακού τρόπου γραφής, σύγχρονης σκηνοθετικής αντίληψης, ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, ώστε να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία της θεατρικής πράξης.


Συντελεστές της Παράστασης

Γιώργος Μπακόλας, Συγγραφέας, σκηνοθέτης

Ένας από τους κορυφαίους νέους συγγραφείς στην Ελλάδα. Έξι από τα έργα του παρουσιάσθηκαν στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού: DaysofCleanliness”, ‘HighEnergy’, ‘BachelorParty’, ‘TheFinalScotchWhiskey’, ‘TheMancalledHamlet. Επίσης έχει γράψει το σενάριο για τις κινηματογραφικές ταινίες: ‘NoBudgetStoryκαι “Φτηνά Τσιγάρα”, οι οποίες κέρδισαν το Διεθνές Βραβείο Κριτικών Fripesciκαι τρία ελληνικά Βραβεία.

Νίκος Κατής, ηθοποιός, prod.manager, καλ/κή διεύθυνση

Σπούδασε υποκριτική στην RoyalAcademyofDramaticArt στο Λονδίνο. Έχει δουλέψει στη Ν.Υόρκη (BroadwaysRoundaboutTheater) καθώς και σε πολλά μεγάλα off-Broadwayθέατρα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές βραβευμένες ταινίες στην Ελλάδα, καθώς και σε ταινίες για τον κιν/φο καιτην τηλεόραση στις ΗΠΑ.

Κωνσταντίνος Ζαμάνης, σκηνογράφος

Σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνογραφία στοUCL του Λονδίνου. Έχει εργασθεί σε πολλά γνωστά θέατρα στην Αθήνα, σε παραστάσεις θεατρικές, χορευτικές, μουσικές (Δ.Σαββόπουλος κλπ). Επίσης εργάσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Διδάσκει σκηνογραφία στο Παν/μιο Πάτρας.

Σάκης Μπιρμπίλης, σχεδιασμός φωτισμού

Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές φωτισμού για το θέατρο στην Ελλάδα. Έχει δουλέψει για το Αρχαίο Δράμα και το Σύγχρονο Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών -Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου- επίσης για το Εθνικό Θέατρο, καθώς και σε πολλές κεντρικές και περιφερειακές θεατρικές παραγωγές (‘Duke Ellington-Sacred Songs’, ‘Καλιγούλας’, ‘Το Φάντασμα της Όπερας’, ‘Zoo Story’, ‘Οιδίποδας’ κ.λπ.).

Έφη Ρευματά, ηθοποιός

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Έχει παίξει στα έργα: «Το Δώρο της Μέδουσας» (Εθνικό Θέατρο-Θέατρο Κάππα), «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ελένη» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β.Αιγαίου), «Ξένοι» (Εθνικό Θέατρο - Νέα Σκηνή). Επίσης σε σειρές για την τηλεόραση: «Για μια θέση στον Ήλιο», «Απαγορευμένη Αγάπη», «Καλημέρα Ζωή», Ανίσχυρα Ψεύδη, Ο Ιός του Πατέρα.

Σταυρούλα Κουναδέα, ηθοποιός

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Άντζελας Μπρούσκου. Έχει παίξει στα θεάτρκά έργα «Βόιτσεκ», (Θέατρο Πορεία), «Ναι» (Θέατρο ‘Χώρα’ και Θέατρο‘Ήβη’) «Ό άνθρωπος από ψηλά» (Γερμανία). Στο Κιν/φο έχει παίξει στην ταινία της Αντουανέττας Αγγελίδη «Κλέφτης ή Πραγματικότητα». Στην τηλεόραση, στη σειρά «Οι Πεθερές».

Πληροφορίες:

Δέσποινα Ερρίκου, Δημ. Σχέσεις, τηλ: 6944-613.607, errikou@eexi.gr

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
Παρδαλός Παπαγάλος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ
Ευανθία Σωφρονίδου, Πένυ Φυλακτάκη
Trainspotting [σιδηροδρομοσπονδολόγηση]
“Καταλόγια”
Θοδωρής Οικονομίδης
Aladdin on Ice
ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ROCK THE BALLET
ΠΩΣ ΝΑ ΠΩ
Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Βάκχες
Cross Talk