Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

My Bloody Valentine, αφιέρωμα - γνωριμία

24/12/2004

Απόγευμα πριν από την συναυλία των Archive στο Μύλο, ακούω την συνέντευξη του τραγουδιστή τους στο ραδιόφωνο. “Ποια θα έλεγες ότι είναι τα αγαπημένα σου album;’’ ρωτάει ο παρουσιαστής. Μία από τις απαντήσεις Κάτι που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά από πολλούς μουσικούς (και όχι μόνο) τον τελευταίο καιρό. ΄΄Το Loveless των My Bloody Valentine !΄΄Το album που επηρέασε την εξέλιξη της pop (με την ευρεία έννοια του όρου) μουσικής όσο λίγα την τελευταία δεκαετία και εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και σύγχρονο όσον αφορά στον ήχο του, ακόμα και μετά από 13 σχεδόν χρόνια.

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής δε θα το παίξω ο ΄΄ψαγμένος, φανατικός οπαδός των MBV που έχει μέχρι και τα πιο δυσεύρετα 12΄΄ τους. Άλλωστε και να ήθελα η ηλικία μου δε μου το επιτρέπει. ΄΄Ανακάλυψα΄΄ λοιπόν τους My Bloody Valentine σχετικά πρόσφατα (thanx, Δημήτρη), αλλά τείνει να γίνει το αγαπημένο μου group. Ή μάλλον τι τείνει και χαζομάρες; Είναι το αγαπημένο μου group και το κείμενο που διαβάζετε σκοπό έχει να…προσηλυτίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ‘’πιστούς’’.

Δεν ξέρω τι απ΄ όλα είναι, οι μεθυστικές συνθέσεις, η out of this world ατμόσφαιρα, ο πανέξυπνος τρόπος που χρησιμοποιούνται οι κιθάρες και τα φωνητικά…Μάλλον όλα αυτά μαζί και πολλά, πολλά αλλά.

Οι My Bloody Valentine σχηματίστηκαν το 1984 στο Δουβλίνο από τους Kevin Shields/Colm O’Ciosoig και λίγους μήνες μετά μετακομίζουν στο Βερολίνο για να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους lp στην εταιρία Tycoon. To όνομά τους λέγεται ότι ήταν ιδέα του David Conway(πρώτου τραγουδιστή τους) και ήταν δανεισμένο από ένα καναδέζικο b-movie αν και ο Shields σε μία συνέντευξη του δήλωσε ότι αργότερα έμαθαν για την ύπαρξη του.

Είμαι σίγουρος ότι κανείς από όσους άκουσαν το πρώτο album (μάλλον συγγενείς και φίλοι για να γίνουμε και λίγο κακοί) δεν μπορούσε να υποψιαστεί πόσο διαφορετικό θα ηχούσε ύστερα από λίγο καιρό το group και πόσο επιδραστικό και ανανεωτικό θα κατέληγε. Το ‘’This is your bloody valentine’’ λοιπόν κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1985 με τον David Conway στα φωνητικά, τον (ναι, είναι θεός!!!) Kevin Shields στις κιθάρες, το μπάσο και τις δεύτερες φωνές, τον Colm O’Ciosoig (αν και στα credits γράφεται ως Colm Cusak) και την Tina (κοπέλα του Conway,αγνώστων λοιπών στοιχείων) στα keyboards. Τα 7 τραγούδια του ντεμπούτου τους δείχνουν φανερές επιρροές από Birtday Party και Cramps. Kαμία σχέση δηλαδή με τον ήχο που θα μας κάνει να τους αγαπήσουμε αργότερα. Μα καμία…Στο ίδιο μήκος κύματος και η επόμενη κυκλοφορία τους ,το ‘’Geek’’ EP (για την εταιρία Fever),που βγαίνει ενώ το group έχει μετακομίσει στο Λονδίνο και πλαισιώνεται από την Debbie Googe στο μπάσο.

Aκολουθούν άλλα 2 EPs (‘’The New Record By…’’, “Sunny Sundae Smile’’, το πρώτο στην Kaleidoscope Sound και το δεύτερο στην Lazy) που δείχνουν πως το group προχωράει κάπως τον ήχο του και γενικώς “ψάχνεται’’. Πιο φωτεινές καταστάσεις, με το feedback της κιθάρας να συνοδεύει γλυκά refrains.. Αυτό όμως που όπως αποδείχθηκε ήταν μία πολύ καθοριστική κίνηση για το μέλλον τους ήταν η αποχώρηση του τραγουδιστή Conway (λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας). Γεγονός που για άλλα groυps αποδεικνύεται καταδικαστικό(αποχώρηση δηλαδή του βασικού τραγουδιστή) στην περίπτωση των My Bloody Valentine ήταν πραγματικά ‘’δώρο Κυρίου’’! Τέρμα λοιπόν οι goth-garage καταστάσεις και τα rockabilly φωνητικά. Εδώ να πούμε εντελώς ενημερωτικά πως ο Conway ασχολείται επαγγελματικά εδώ και πολλά χρόνια με τον σχεδιασμό κόμικς .

Tα πρώτα σημάδια ότι κάτι πραγματικά σπουδαίο έρχεται στο μέλλον φάνηκαν με την κυκλοφορία του “Strawberry Wine”EP. Γίνεται ξεκάθαρο ότι έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τους τα παλιά! Βρισκόμαστε πλέον στο 1987 και ύστερα από 3 μήνες έρχεται άλλο ένα EP, το ‘’Ecstasy”. Kαι οι 2 αυτές δουλειές κυκλοφόρησαν στη Lazy, ενώ αργότερα βγήκαν μαζί σε ένα cd (με τίτλο ΄΄Ecstasy and Wine΄΄). Επιτέλους η λέξη pop αρχίζει και μπαίνει στο λεξιλόγιο τους και σηματοδοτεί το επόμενο βήμα τους μέχρι να φτάσουν στα μετέπειτα αριστουργήματα τους.

Δεν ξέρω ποιος, εκείνη την περίοδο, έδωσε στα παιδιά να ακούσουν Cocteau Twins και Jesus And Mary Chain αλλά να ξέρει πως έκανε μεγάλο καλό στη μουσική!Eν τω μεταξύ στο group έχει προστεθεί η Bilinda Butcher (κιθάρα, φωνή). Για την Bilinda τι να πούμε; Η φωνή της και μόνο θα στοιχειώσει πολλά κομμάτια των MBV από εδώ και πέρα και θα κάνει πολλούς ακροατές να την ερωτευτούν (αν και θα είχαν το δύσκολο έργο να συναγωνιστούν τον Shields,πράγμα που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται και ως ‘’που πας ρε Καραμήτρο;”)

Ωραία ως εδώ, βγήκαν μερικές μετριότητες , μερικά καλούτσικα ΕPs αλλά όχι τίποτε το σπουδαίο. Απλά ένα συμπαθητικό γκρουπ ήταν μέχρι τις 8 Αυγούστου 1988 οι My Bloody Valentine. Και γράφω μέχρι τις 8 Αυγούστου 1988 γιατί τότε κυκλοφόρησε το EP ‘’You Made Me Realise’’ (στην πραγματικότητα βέβαια ήταν άτιτλο, αλλά έμεινε έτσι λόγω του πρώτου τραγουδιού).’ ’Ξανακάλυψαν την κιθάρα’’ δήλωσε ο Butch Vig και μέσα σε αυτό τα είπε όλα. Πραγματικά αναρωτιέμαι ποιο θα ήταν το συναίσθημα ενός 18αρη της εποχής που άκουγε για πρώτη φορά αυτό το EP και συγκεκριμένα το track ‘’You Made Me Realize’’ και μπορούσε να καταλάβει τι γινόταν εκεί μέσα. Γιατί είναι οπωσδήποτε διαφορετικό να ακούς ένα τραγούδι μέσα στην εποχή και τις συνθήκες που το γέννησαν από το να το ακούς ύστερα από 10-12 χρόνια, όπως συνέβη με εμένα (που τότε άκουγα Πωλίνα μαζί με τα άλλα παιδάκια του Δημοτικού). Τελοσπάντων όμως. Ακόμα και έτσι ,όταν το πρωτοάκουσα ήταν σαν να με χτύπησε κεραυνός!!!!.

Όχι βέβαια πως το υπόλοιπο ep υστερούσε, έτσι; Ισα ίσα μάλιστα πρόκειται για μία από τις κορυφαίες τους κυκλοφορίες που έθεσε υψηλότατα standards για τη συνέχεια, τα οποία …ναι καλά μαντέψατε κατάφεραν να τα ξαναγγίξουν και σε μερικές περιπτώσεις να τα ξεπεράσουν. Ο όρος κιθαριστική pop παίρνει άλλες διαστάσεις στο “Thorn” ενώ το συναίσθημα που νιώθει κανείς ακούγοντας το όλο ΕP είναι σαν τον περικυκλώνουν όλοι αυτοί οι ήχοι που ισορροπούν ανάμεσα στη ‘’βρωμιά΄΄ της παραγωγής και τη μελωδία . Και σπάνια η λέξη περικύκλωση παίρνει τόσο θετική σημασία, όσο στην περίπτωση αυτή. Και θυμηθείτε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή…

Πάντως κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για κάποιον που θέλει να αρχίσει να ακούει Μy Bloody Valentine τα πράγματα είναι κάπως δύσκολα. Και είναι δύσκολα με την έννοια ότι οι δίσκοι τους δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να βρεθεί στα δισκοπωλεία. Εκτός από τις δύο δισκάρες τους (΄΄Isn’t anything΄΄,΄΄Loveless΄΄) που μπορεί τα πετύχετε, τα υπόλοιπα και κυρίως τα EPs είναι τουλάχιστον σπάνια .Και όπως καταλαβαίνετε όσοι από εσάς έχετε τα αυθεντικά βινύλια της εποχής…παίρνετε την κατάρα μου!(εκτός αν μου τα πουλάτε!).

Είχαμε μείνει στον Αύγουστο του 1988 και στην κυκλοφορία του ‘’You Made Me Realise’’ EP. Μετά από 3 μήνες έρχεται το δεύτερο χτύπημα.MBV strike back!Και τι χτύπημα, ε; Διπλό! Βγαίνουν λοιπόν στην αγορά το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ένα δεύτερο άτιτλο EP (που επίσης τελικά έμεινε γνωστό από το πρώτο τραγούδι ΄΄Feed Me With Your Kiss΄΄) και το album ΄΄Isn´t Anything΄΄. Τι να πρωτοπούμε για αυτές τις κυκλοφορίες;

To πρώτο περιέχει 4 tracks από τα οποία το ένα (‘’Feed Me With Your Kiss”) υπάρχει και στο lp. Όσο για τα υπόλοιπα 3 (‘’I Believe’’,’’Emptiness Inside’’,’’I Need No Trust’’) ,είναι super και συμπεριλαμβάνονται μέσα στις κορυφαίες κυκλοφορίες τους. Όσον αφορά το ΄΄Isn’t Anything’’ δεν είναι απλά “το album που προηγήθηκε του ‘’Lovelees’’. Eίναι ίσως ισάξιο του, ενώ από αρκετούς θεωρείται και ανώτερό του. Είναι το lp που μαζί με τους Jesus And Μary Chain ευθύνεται για την εμφάνιση, λίγα χρόνια αργότερα, μιας σκηνής που πήρε το όνομα shoegazing (επειδή οι κιθαρίστες ήταν σκυμμένοι συνεχώς πάνω από τις κιθάρες και τα πετάλια τους ,σαν να κοιτούσαν τα παπούτσια τους!) Σ΄ αυτό το album οι πειραματισμοί στον ήχο τους γίνονται πλέον ολοφάνεροι ενώ τα φωνητικά παραμένουν αρκετά μπροστά ,σε αντίθεση με το ΄΄Loveless΄΄,όπου είναι εντελώς θαμμένα και obscure.

Aκούστε π.χ. τα (When You Wake) You ‘re Still In A Dream και ‘’You Never Should’’ στο τέρμα (όπως κάνω αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο) και πιστεύω πως θα καταλάβετε τι είναι αυτό που κάνει τους MBV τόσο σπουδαίους. Κομμάτια που η ορμή τους θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με μία κραυγή από τα σωθικά. ΑΥΤΕΣ οι κιθάρες , ΑΥΤΑ τα drums…και ΑΥΤΑ τα φωνητικά…

Και φυσικά αυτή η ορμή μπορεί να έχει την punk νοοτροπία μέσα της αλλά είναι τόσο δουλεμένη και ‘’προχωρημένη’’ που καταφέρνει να ηχεί ως κάτι τελείως καινούργιο, κάτι με το οποίο μπορείς τη μια στιγμή να “χτυπιέσαι” και την άλλη να μένεις ακίνητος για να καταφέρεις να σκεφτείς και να καταλάβεις πως στο διάολο δημιουργήθηκε αυτό που ακούς.

Όλα αυτά λοιπόν μαζί με την ambient ατμόσφαιρα των ‘’No More Sorry’’,’’All I Need’’ (ξέρετε με ποιας τα φωνητικά, έτσι;),το funky(ναι!funky) μπάσο του ‘’Soft As Snow(But Warm Inside),την πιο σκοτεινή πλευρά τους στο ‘’Suesfine’’(όπου η λέξη που επαναλαμβάνεται συνεχώς είναι ‘’suicide’’) και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα albums των ‘80s (και όχι μόνο).

Eδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τις πρώτες 5000 κόπιες του δίσκου δινόταν δώρο ένα 7΄΄(αυτό κι αν είναι σπάνιο) με δύο instrumental tracks,το πρώτο από τα οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο heavy και ΄΄straight΄΄ στιγμές των MBV,ενώ το δεύτερο είναι σαφώς πιο ατμοσφαιρικό, με ένα επαναλαμβανόμενο beat να σημαδεύει το κομμάτι. Μιας και αναφέραμε τη λέξη beat πρέπει να αναφέρουμε την εκτίμηση και αγάπη του Kevin για την ηλεκτρονική μουσική, το hip-hop και την jungle.Μάλιστα για τις δύο τελευταίες έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι ΄΄μας ξανάμαθαν όλους τι σημαίνει ρυθμός΄΄΄!

Η επόμενη κυκλοφορία έρχεται το 1990 με το ΕP ΄΄Glider΄΄.Με ένα φοβερά sexy και καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο οι My Bloody Valentine κυκλοφορούν άλλο ένα κομψοτέχνημα που είναι προπομπός του ΄΄Loveless΄΄ μιας και περιέχει και το ΄΄Soon΄΄,το οποίο δείχνει ανοιχτά πλέον το πόσο επηρεασμένο ήταν το γκρουπ από την dance μουσική .Για το ΄΄Soon΄΄(που ανέβηκε και στo UK Chart) ο ίδιος ο Brian Eno δήλωσε πως είναι ΄΄the vaguest piece of music ever to have been a hit΄,ενώ θεώρησε ότι θέτει νέα standards για την pop μουσική. Tίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο…

Τα υπόλοιπα τρία κομμάτια είναι τα επίσης (μάλλον έχω αρχίσει να γίνομαι προβλέψιμος… )κορυφαία ΄΄Glider΄΄,΄΄Don’t Ask Why΄΄,΄΄Off Your Face΄΄.Ειδικά το τελευταίο είναι από αυτά που με κάνουν να γονατίζω και να δηλώνω αιώνια ερωτευμένος με τη φωνή της Bilinda! Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω κάτι για όσους δεν το πρόσεξαν. Ναι, υπήρχε μία περίοδος κατά την οποία tracks σαν το “Soon” έμπαιναν στα charts!

Την κυκλοφορία του ΄΄Glider΄΄ συνόδευσε μία μίνι περιοδεία κατά την οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ξανά στο Δουβλίνο από την εποχή που έφυγαν από εκεί. Λέγεται πως ήταν μία από τις κορυφαίες live στιγμές τους ! Aξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι οι ζωντανές εμφανίσεις τους ήταν το λιγότερο θορυβώδεις και “ενοχλητικές” για τα αυτιά των θεατών…τρανό παράδειγμα το κιθαριστικό, βαβουριάρικο μέρος του “You Made Me Realize”,που ενώ στο δίσκο διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα στα live τους μετατρεπόταν σε ένα μισάωρο(!) ηχητικό ωκεανό από εκκωφαντικό feedback,με το οποίο οι MBV επιχειρούσαν να κάνουν τους φίλους τους να “φύγουν”…να δημιουργήσουν ένα ambience,έστω κι αν αυτό δεν είχε καμία σχέση με τα γαλήνια ηχητικά τοπία του Eno! E, και αν μερικοί δεν άκουγαν για καμιά βδομάδα μετά…είναι και αυτό ένα είδους ambience!

Και φτάνουμε στο …σωτήριο έτος 1991!Η προτελευταία κυκλοφορία τους είναι άλλο ένα (ναι! καλά μαντέψατε!) ep,το ΄΄Tremolo΄΄.Το ΄΄Το Here Knows When΄΄,το οποίο επίσης θα συμπεριληφθεί και στο ΄΄Loveless΄΄,είναι το leading track εδώ συν τα ΄΄Honey Power΄΄,΄΄Swallow΄΄και ΄΄Moon Song¨΄.Η αίσθηση του ακαθόριστου, του πελάγους και του χάους(ναι! το ξέρω, παραφέρομαι) εξερευνείται και εδώ στο έπακρο,10 σχεδόν μήνες πριν από…ξέρετε τι!

To Νοέμβριο του 1991 λοιπόν βλέπουμε όλοι το φως το αληθινό! Το album ΄΄Loveless΄΄ κυκλοφορεί και αφήνει την παγκόσμια μουσική κοινότητα με ανοιχτό το στόμα .Το album που έμελλε να είναι και το τελευταίο τους και το οποίο λόγω του κόστους του κόντεψε να χρεοκοπήσει την Creation(κάτι που πήρε απλώς αναβολή με την επιτυχία των Oasis,αλλά δεν απεφεύχθη).Εναλλακτικός τίτλος; ΄΄Η τελειομανία του Shields σε όλο της το μεγαλείο!΄΄2 χρόνια δουλειάς και …17 (ναι, καλά διαβάζετε!) μηχανικοί ήχου, χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν αυτά τα 11 μαγικά κομμάτια, που μέχρι σήμερα γελοιοποιούν τους εκάστοτε γραφιάδες που προσπαθούν να περιγράψουν τον ήχο τους. Ε, νομίζω ότι έφτασε και η σειρά μου. Δε θα προσπαθήσω να το κάνω με τεχνικούς όρους, αλλά με μερικές λέξεις που έρχονται στο νου μου, καθώς αυτή τη στιγμή ακούω το album για άλλη μία φορά. Ταξίδι, εξερεύνηση, πειραματισμός, ΄΄χάσιμο΄΄, τραχύτητα και συνάμα γλυκύτητα, όνειρο, έκσταση … “lost in space”.΄΄When you sleep΄΄. Και μόνο αυτό το τραγούδι να είχαν κάνει οι ΜΒV και πάλι θα ήταν το αγαπημένο μου group!

Ποτέ μέχρι τότε η κιθάρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί με τέτοιο ευφάνταστο, έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο. Κι αν αυτό το ΄΄ποτέ΄΄ φαντάζει υπερβολικό ίσως θα ήταν καλύτερο να πούμε ότι αυτό που έκαναν εκεί οι ΜΒV ήταν κάτι εντελώς φρέσκο. Και το σημαντικότερο, μέσα σε μία εποχή που η dance σκηνή ανέβαινε συνεχώς και εκεί ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα για το ΄΄καινούργιο΄΄ στη μουσική. Με λίγα λόγια ο κιθαριστικός ήχος θεωρούνταν κάτι το τετριμμένο, μέσα στο οποίο τα περιθώρια για innovations είχαν στενέψει υπερβολικά.

Θα μπορούσα πραγματικά να γράψω πολλές γραμμές γι’ αυτό το album αλλά δε θέλω να γίνω κουραστικός (τι λέτε; Έχω ήδη γίνει, Σας παρακαλώ…)

Απλά όσοι από εσάς αγαπάτε την μουσική ΠΡΕΠΕΙ να το έχετε ακούσει!

Να πω επίσης ότι ακούγοντας το ΄΄Loveless΄΄ ευγνωμονώ τα studio και την τεχνολογία, για τις δυνατότητες που δίνουν. Και πιστέψτε με δε δίνω δεκάρα για το αν οι MBV μπορούσαν να αναπαράγουν αυτόν τον ήχο στα live τους! Μου αρκεί που απλώς υπάρχει αυτός ο δίσκος!

Από εκεί και πέρα η ιστορία μάλλον περνάει στη δικαιοδοσία της “Espresso”…συνεχείς αναβολές , “ο Shields τρελάθηκε” , “βρίσκονται στο studio”, “του χρόνου επιστρέφουν” , “έχουν έτοιμα 2 albums” κτλ.

Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Shields μπορεί να μην κυκλοφόρησε τίποτα αλλά έριξε όλη του τη δημιουργική δύναμη στα remixes,μιας και είναι πάρα πολλά αυτά που φέρνουν την υπογραφή του…ενδεικτικά να πούμε ότι έχει δουλέψει πάνω σε tracks των Placebo, Hurricane#1, Curve,Yo La Tengo,Lush,Mogwai,Pastels. Συμμετείχε ακόμη στο group του Sonic Boom, Experimental Audio Research,στο album “More Light” του J.Mascis και φυσικά στα “XTRMNTR” και “Evil Heat” των Primal Scream, τους οποίους για αρκετό διάστημα συνόδευε στα live τους .Eπίσης έχει βάλει το χεράκι του στην παραγωγή του τελευταίου δίσκου των Joy Zipper,οι οποίοι αν κρίνω από τον ήχο τους θα πρέπει να δούλεψαν με το ίνδαλμα τους !Μία εμφάνισή του στη δισκογραφία η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη είναι η συμμετοχή του στη συλλογή της Geographic, “You Don’t Need Darkness To Do What You Think Is Right” με το καινούριο και συμπαθητικό ambient instrumental track “Outro”. Τέλος το 1999 συνέθεσε μαζί με τον αμερικάνο David Lang τη μουσική για μία χορευτική παράσταση της La La La Human Steps Dance Company.

Η Debbie από την άλλη, μαζί με δύο πρώην μέλη των Stereolab και των Quickspace ,σχημάτισε τους Snowpony και έχει κυκλοφορήσει μαζί τους 2 albums, “Slow Motion World Of Snowpony” και “Sea Shanties Of Spaceships”. Ο Colm παίζει στους Warm Inventions,το group που συνοδεύει την Hope Sandoval.H Βilinda;Who knows?

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε 2 τραγούδια που έχουν διασκευάσει οι ΜΒV και πρέπει να ακούσει κανείς:
- Μap Ref 41 Degrees North 93 Degrees West των Wire, το οποίο υπάρχει στο album Whore: Tribute To Wire (Wmo Records,1996)
-We have all the time in the world του Louis Armstrong, το οποίο υπάρχει στη συλλογή Peace Together(Island,1993)

Θα ξανακούσουμε ποτέ καινούριο τους album; Ένας Shields ξέρει! Πάντως το γεγονός ότι ο Kevin για πρώτη φορά από το 1992 που υπέγραψε στην Island,κυκλοφόρησε πέρυσι καινούρια τραγούδια του (για το soundtrack του “Lost In Translation”) μας κάνει να ελπίζουμε ότι ίσως ξανακούσουμε κάτι από αυτόν ή τους My Bloody Valentine.

Στο internet όπως είναι λογικό υπάρχουν αρκετά πράγματα για το group.To site όμως που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το πληρέστατο www.mybloodyvalentine.net. Links για videos,συνεντεύξεις, φωτογραφίες, δισκογραφία και χίλια δυο άλλα πράγματα που θες μέρες ολόκληρες για να τα διαβάσεις. Άψογο! Eπίσης μην παραλείψετε να κάνετε μία επίσκεψη και στο http://www.inkoma.com/pages/my_bloody_valentine.html. Υπάρχουν live mp3s!

Αυτό το άρθρο ήταν η δική μου υπόκλιση στους My Bloody Valentine. To group που μπόρεσε να συνδυάσει το Wall Of Sound των βρώμικων παραμορφώσεων με την pop ευαισθησία. Το group που ξανάκανε την κιθαριστική μουσική μοντέρνα και προοδευτική. Κevin ,Bilinda, Colm, Debbie you REALLY HAD IT!

Βασίλης Σίντος

Special
check’in #35
RUINOLOGY #04
Checkin # 34
Checkin # 33
Checkin # 32
RUINOLOGY #03
Checkin # 31
Checkin # 30
RUINOLOGY #2
CHECK IN #29