Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

STANZA 218

EL MUNIRIA

HOMESLEEP/PENGUIN

5/3/2005

Μπορεί το όνομα να προκαλεί…αμηχανία στα ελληνικά, αλλά οι EL MUNIRIA είναι Ιταλοί, οπότε ουδέν μεμπτόν. Να πω 2-3 εισαγωγικά καθώς πρόκειται για ντεμπούτο, αλλά αποτελεί τη συνέχεια ενός Ιταλού ονόματι Emilio Clementi, που είχε πριν το σχήμα των Massimo Volume (δεν τα ήξερα αυτά παιδιά, δεν σας πουλάω μούρη, τα διάβασα απλά στο site της εταιρείας τους, στην homesleep records). Το παραπάνω στοιχείο εξηγεί την ωριμότητα του δίσκου, καθώς έχουμε έναν μουσικό που δημιουργεί εδώ και χρόνια.

Από την άλλη το άλμπουμ αυτό έχει ένα concept. Καταρχάς γράφτηκε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου του Shalimar Hotel στο Μαρόκο (στην Ταγγέρη). Στο δωμάτιο με νούμερο 218, όπου πριν από 40 χρόνια ο William Burroughs έγραψε το Naked Lunch. Εντάξει δεν μπορώ να πω ότι συγκινήθηκα, απλώς αναφέρουμε πως εκτιμούμε όταν ο καλλιτέχνης δουλεύει με κάποιο πλάνο.

Στο αποτέλεσμα τώρα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2-3 χρόνια, μετά την τελική επεξεργασία στην όμορφη Μπολόνια (εκεί πήγα, στην Ταγγέρη δυστυχώς όχι). Καταρχάς έντονα ατμοσφαιρική μουσική, με πολύ καλά ηλεκτρονικά γεμίσματα. Σε πολλά κομμάτια υπάρχει ένα υποχθόνιο beat που ανεβαίνει με λίγα vibes περισσότερο. Στα σίγουρα η αμάθεια μου για την ιταλική γλώσσα (την οποία απλώς μιλώ στράτρα πάτρα και μερικές φορές στο αγκόνα-πάτρα) μου έδωσε την εντύπωση του μυστηριώδους δίσκου. Τα φωνητικά είναι ως απαγγελία με μέτρο και με καθαρή προφορά. Σε αρκετά κομμάτια υπάρχουν ήχοι από νυκτερινά τριζόνια ως μακρινοί ήχοι μιας πόλης που ξυπνάει (που νομίζω μαρτυρούν πως ο Emilio ξενύχτησε πολλές φορές για να γράψει αυτό το άλμπουμ), διατηρώντας όμως ένα σκοτεινό ύφος. Σε αρκετά κομμάτια αισθάνεσαι μια κινηματογραφική διάθεση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μουσική μου θύμισε τους tuxedomoon. Ειδικά στο αγγλόφωνο narrating a photograph (over the phone). Στο τέλος ακούγονται και μακρινοί αμανέδες.

Μέσα λοιπόν από αυτήν την μινιμαλιστική προσέγγιση, την ποιητική παρουσία, δημιουργήθηκε ένα concept album, με χαμηλότονα ηλεκτρονικά υποστηρίγματα, αλλά και με παρουσία ρυθμού. Αυτά επεξηγούνται με ιταλική αφήγηση. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο και ειδικά τα κομμάτια santo, το ομώνυμο stanza 218 και fermata qui (Dubash Marg) στέκονται πανέμορφα και μόνα τους!! Μπορεί στα περισσότερα να υπάρχει μια μελαγχολική διάθεση, αλλά οι El Muniria δεν γράψανε αυτόν τον δίσκο για χαβαλέ.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT
SONGS FOR THE RAVENS
SEA OF BEES