Η μεγάλη όμορφη πορτοκαλί αφίσα δυστυχώς δεν προσέλκυσε πολύ κόσμο, αλλά οι λίγοι φίλοι που μαζευτήκανε στο Ξυλουργείο την Πέμπτη το βράδυ είχανε την ενέργεια ενός μεγάλου κοινού.
Οι Sugarmate είναι μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, και αν το θέσουμε γενικά και απλουστευμένα θα λέγαμε ότι κινούνται στο χώρο της κιθαριστικής ποπ ροκ σκηνής. Τώρα αυτό όμως δεν λέει και πολλά, οπότε θα σας πω ότι αποτελούνται από πέντε μέλη, κιθάρες, μπασο, πλήκτρα, τρομπέτα, δηλαδή τα μέλη τους δεν κάθονται ήσυχα με ένα μόνο όργανο. Η ομολογουμένως γλυκύτατη κιμπορντίστρια έπιανε που και που την τρομπέτα της και -όπως και με τα πλήκτρα της- έβαζε τις απαραίτητες πινελιές για να ομορφαίνει τον ήχο της μπάντας, ο οποίος λίγο πολύ βασίζεται στις κιθάρες. Αυτές βέβαια θα μπορούσανε να είχανε λίγη παραπάνω φαντασία (πάρτε το όπως θέλετε αυτό), γιατί οι συνθέσεις ενώ αξίζουν, χάνουνε κάπως από τον κάπως κοινότυπο ήχο.
Βέβαια από φαντασία άλλο τίποτα, καθώς η διασκευή του Paranoid ήτανε όπως ακριβώς πρέπει να είναι μια διασκευή, να παίρνει μικρά στοιχεία και να τα φέρνει μπροστά, να αλλάζει τον αδόξαστο στις κλίμακες, στην ερμηνεία και ενώ στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις, στο τέλος σκέφτεσαι χαμογελώντας ότι, γαμώτο, αυτό είναι το Paranoid. Και άμα ακολουθήσουμε τον κανόνα που λέει ότι ένα συγκρότημα φαίνεται από τις διασκευές, αυτή των Sugarmate παίρνει δεκάρι στην εκτέλεση, οκτώ στην σκηνική παρουσία. Και αυτή στο The Lion Sleeps Tonight των They Might Be Giants.
Ο μπασίστας πέρα των δυο εγχόρδων ηλεκτρικών μπάσων είχε και ένα συνθοειδές που πολύ μου άρεσε ο ήχος του, αλλά ενώ τα επιμέρους στοιχεία ήτανε ωραία, ο συνολικός ήχος των Sugarmate κάπου μου φάνηκε αρκετά συνηθισμένος. Κάτι έλειπε για να τους δώσει αυτήν την ώθηση που χρειάζονται για να ξεχωρίσουνε. Η φωνή ήτανε αρκετά καλή, τα κομμάτια, ιδέες υπήρχανε αρκετές, αλλά δεν έβρισκες αυτό που σε κάνει να κολλάς με μια μπάντα. Ήτανε μια ωραία βραδιά όμως, παρά το γεγονός ότι το Ξυλουργείο δεν ήτανε γεμάτο. Και μπράβο στον dj που μετά την συναυλία, πάνω που έφευγα, έβαλε το Baby Lemonade του Syd Barret. Shine on you crazy diamond!
Γιώργος Γoργογέτας |