Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του 7ου Διεθνούς Πανοράματος

29/5/2005

Πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του 7ου Διεθνούς Πανοράματος

«Πίσω από τα μουχλιασμένα τείχη της καθημερινότητας και της μωροφιλοδοξίας υπάρχει το άτι με τα χρώματα της ποιητικής φαντασίας τηςελευθερίας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του 7ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Δημοτικό Κινηματογράφο του Δήμου Ρέντη «Σινε-Όνειρο», σε βαθμό που ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής, μιας και ήταν η πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα μετά από 6 συνεχή χρόνια που γινόταν στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια αίθουσα που αποδείχτηκε «ευχάριστα μικρή» να χωρέσει ένα κόσμο που διψούσε από το καλό και ποιοτικό κινηματογράφο, ένα κινηματογράφο που δυστυχώς σπανίζει στις μέρες μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πανοράματος, κ. Χιονίδη Παναγιώτη, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι «..η προσέλευση του κόσμου δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για τέτοιες εκδηλώσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν μπορεί συχνά και εύκολα να απολαύσει λόγω των περιορισμένων χώρων προβολής και της μη εντατικής προώθησης της δουλειάς των ανεξάρτητων καλλιτεχνών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης αλλά και της επικράτησης του αμερικάνικου-χολιγουντιανού κινηματογράφου, κάτι που μας κάνει να συνεχίσουμε τις προφεστιβαλικες εκδηλώσεις μέχρι την πραγμάτωση του Πανοράματος που θα γίνει από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 1 Οκτωβρίου, αλλά και την διοργάνωση παρόμοιων γεγονότων και μετά»

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δήμαρχος του Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος έμπρακτα στηρίζει το θεσμό του Διεθνούς Πανοράματος, μεταξύ άλλων τόνισε τη σπουδαιότητα της φιλοξενίας και συνέχειας στο Δήμο Ρέντη του θεσμού, συσχέτισε τέλος τη αδελφοποίηση του Δήμου Ρέντη με το Δήμο της Κωνσταντινούπολης με το χαρακτήρα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης του Πανοράματος, μιας και προβλήθηκαν για πρώτη φορά οι 100 ταινίες μικρού μήκους (διάρκειας ενός λεπτού η κάθε μια) που συνέλλεξε η Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Cinema for Peace" από Τούρκους σκηνοθέτες.

Τέλος μίλησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης για τα προβλήματα της ανεξάρτητης παραγωγής ταινιών, εστιάζοντας στο θέμα της χρηματοδότησης και διανομής των ταινιών. Τόνισε το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το Δίκτυο των Δημοτικών Κινηματογράφων στην προώθηση των νέων δημιουργών καθώς και τη ανάγκη ύπαρξης και ενδυνάμωσης των φορέων και θεσμών όπως το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών, τελειώνοντας ο Δημήτρης Αθανίτης την ομιλία του έδωσε το στίγμα του τι σημαίνει να είναι κάποιος ανεξάρτητος δημιουργός με την φράση του «..μου αρέσουν όλα όσα έκανα, αλλά πιο πολύ όσα έκανα με το δικό μου τρόπο, ευτυχώς υπάρχουν πάντα ταινίες ανεξαρτήτων δημιουργών που ταράζουν τα νερά στο καλλιτεχνικό τοπίο..»

Στη συνέχεια προβλήθηκαν οι βραβευμένες ταινίες του περσινού (6ου) Πανοράματος καθώς και οι εκατό τουρκικές μικρού μήκους ταινίες.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν:

Ο κινηματογραφικός οδηγός www.cine.gr και ο ραδιοφωνικός σταθμός Red fm 96,3

Και με την υποστήριξη των:

Το online περιοδικό για τη φωτογραφία www.fotoartmagazine.gr

Το πρώτο online περιοδικό για την επιχειρηματία γυναίκα www.businesswoman.gr

Η ηλεκτρονική-ειδησεογραφική σελίδα: www.gothess.gr,

Το e-telescope online magazine www.e-telescope.gr

Tο www.e-artists.gr, το διαδικτυακό ραδιόφωνο www.cocktail-radio.gr

Με τη τεχνική υποστήριξη του "ΑΡΧΕΛΩΝ" - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

και τέλος το online περιοδικό Cineek magazine για τον κινηματογράφο και την τέχνη www.cineek.gr

Δελτίο Τύπου

Δελτία Τύπου
Οι Dr. Atomik για πρώτη φορά live στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου για τα 9 χρόνια του Residents
ΚΑΙ οι LINKIN PARK φέτος το καλοκαίρι στο TERRA VIBE PARK …., 25 ιουνίου
Το line-up του Rockwave: MANU CHAO,ΤΗΕ OFFSPRING, JUDAS PRIEST, SIOUXSIE, PATTI SMITH, DEUS, THE GOSSIP, WITHIN TEMPTATION, CAVALERA CONSPIRACY, MARKY RAMONE, FLOGGING MOLLY, CARCASS, κλπ
To BALD THEATRE (Τμ. Αγγλικής Α.Π.Θ.) παρουσιάσει το έργο του Τέννεσι Ουίλλιαμς Streetcar Named Desire
Προσεχείς συναυλίες Απριλίου στο ΚΥΤΤΑΡΟ
Beasts Of Bourbon στις 28 Μαρτίου στη Θεσ/νίκη και στις 29 Μαρτίου στο gagarin
Οι Bauhaus επιστρέφουν στη δισκογραφία
Θέατρο και Επιστήμη από το British Council
Η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα οργανώνει το «μικρό φεστιβάλ»,
Το ΡΟΔΟΝ FM παρουσιάζει στις Σέρρες τους MONSIEUR MINIMAL, THELMA BLANKENSHIP και τους DJS ’FLYING LILIS BROTHERS’