|
|
|
|
Συνέντευξη με τους ΙΜΑΜ ΒΑILDI
|
Συνέντευξη στην Όλγα Ροΐδη
Τους «ImamBaildi» τους γνωρίσαμε δισκογραφικά το 2007 όπου κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, τραβώντας την προσοχή με τις ιδιαίτερες μίξεις τους με διάφορα είδη μουσικών πάνω σε παλιά ελληνικά, κατά πλειοψηφία, ρεμπέτικα τραγούδια. Την περασμένη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο τους album «Cookbook» ενθουσιάζοντας τους ήδη θαυμαστές τους και κερδίζοντας περισσότερους. Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου έρχονται για μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στο Gaia Live.
Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας είστε ικανοποιημένοι για το πώς δουλέψατε την πρώτη σας δουλειά; Θα αλλάζατε κάτι τώρα αν το ξανακάνατε;
Κάθε album αντικατοπτρίζει τη περίοδο που το δουλεύεις. Φυσικά και θα ήταν διαφορετικό αν το κάναμε τώρα, αλλά μας αρέσει όπως είναι. Μας θυμίζει την περίοδο που το φτιάχναμε και το σκεφτόμαστε με νοσταλγία.
Το δεύτερο σας άλμπουμ περιλαμβάνονται περισσότερα δικά σας κομμάτια χωρίς samples. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσετε ένα εξ’ ολοκλήρου με δικά σας τραγούδια άλμπουμ, χωρίς remix σε παλιότερα;
Σίγουρα όσο περισσότερο ασχολούμαστε, τόσο περισσότερα δικά μας στοιχεία βάζουμε στη δουλειά μας. Αυτό θα συνεχίσει και στον επόμενο δίσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχει remix. Ούτως ή άλλως, ακόμα και όταν δουλεύουμε ένα κομμάτι που έχουμε γράψει εμείς, αντιμετωπίζουμε την αρχική του ιδέα σαν κάτι που έχει γραφτεί από κάποιον άλλον και άρα πρέπει εμείς να το αλλάξουμε κάπως. Συνεπώς, ανεξάρτητα αν είναι remix ή δική μας σύνθεση, τελικά η διαδικασία παραγωγής είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.
Στο «Cookbook» έχετε κάποιες συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες, αυτό έγινε εσκεμμένα ώστε να «ακουστείτε» πιο εύκολα σε κοινό εκτός Ελλάδας;
Όχι ακριβώς. Θέλαμε μεν να έχουμε και ξένους στίχους για να διευκολύνουμε το ξένο κοινό, αλλά οι συνεργασίες προέκυψαν για μουσικούς λόγους. Δηλαδή, αρχίζουμε ένα κομμάτι, φτάνουμε ως ένα σημείο και μετά σκεφτόμαστε τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. Σε αυτό το στάδιο προκύπτει η συνεργασία, είναι το κομμάτι δηλαδή που υπαγορεύει ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό, και όχι το ανάποδο.
Απ΄ όλες τις συνεργασίες που έχετε κάνει κατά καιρούς, ξεχωρίζετε κάποια συγκεκριμένη;
Όχι, όλες έχουν την ιδιαιτερότητα τους.
Ποιές είναι οι αντιδράσεις του κοινού στις συναυλίες σας στο εξωτερικό; Ξαφνιάζονται απ’ την μίξη παλιών ελληνικών κομματιών με νέα στοιχεία ή δεν το πολυκαταλαβαίνουν και το αντιμετωπίζουν σαν ένα νέο είδος;
Στο εξωτερικό είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την έννοια της μίξης παλιού και νέου ήχου. Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο γίνεται, και ότι πρόκειται για παλιά ελληνική μουσική. Αν και δεν καταλαβαίνουν τους στίχους, συμμετέχουν πάρα πολύ. Ξεκινάν να χορεύουν από το πρώτο κομμάτι στις περισσότερες συναυλίες…
Πόσα άτομα είστε πλέον στη σκηνή; (όχι του κάμπινγκ ) Είναι εύκολο για σας να συγχρονιστούν τόσα άτομα ώστε να βγει όλο αυτό το μουσικό αποτέλεσμα;
Είμαστε 8. Dj – μπάσο, drums – κρουστά, κλαρίνο – σαξόφωνο, τρομπέτα, ηλ. κιθάρα, μπουζούκι, τραγουδίστρια και MC. Ο συγχρονισμός έρχεται, είναι θέμα πρόβας. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι να ευχαριστιέσαι, να βγαίνει όλο το live φυσικά, χωρίς πίεση ή άγχος. Όσο περνά ο καιρός και παίζουμε περισσότερο, το έχουμε καταφέρει και αυτό και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το live είναι πραγματική διασκέδαση και πιστεύουμε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος ανταποκρίνεται. Γενικά στην ελληνική μουσική συχνά βλέπεις μπάντες όπου ο τραγουδιστής ή ο σολίστας τα δίνει όλα και οι υπόλοιποι συνοδεύουν. Αυτό είναι πολύ παλιά αντίληψη και από την πλευρά μας κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί. Είμαστε μια παρέα στην οποία δεν υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζει. Όλοι έχουν το σημείο τους και προβάλλουν το χαρακτήρα τους. Ανεξάρτητα αν το κομμάτι είναι στηριγμένο στο τραγούδι, το μπουζούκι, τα βαλκανικά πνευστά, τον MC ή τις λούπες, παίζουμε πάντα σαν σύνολο.
Μεγαλώσατε ανάμεσα σε βινύλια, πλέον συνεχίζετε να αγοράζετε βινύλια ή cd; Παρατηρώντας κανείς την μουσική που παράγετε και το πόσο λάτρεις της τεχνολογίας είστε μάλλον δεν πρέπει να σας ενοχλεί και πολύ η τεράστια ψηφιοποίηση της μουσικής που έχει γίνει…
Δεν πολυαγοράζουμε πλέον CD ή βινύλια. Προτιμούμε το internet και δε μας ενοχλεί καθόλου η ‘ψηφιοποίηση’. Θεωρούμε ότι είναι ο πιο δημοκρατικός τρόπος διανομής της μουσικής και ότι μέσα από το internet η μουσική εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πόσο κοινή μπορεί να είναι για σας η μουσική με την πολιτική; Πιστεύετε ότι τα τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο έχουν την δύναμη να επηρεάσουν συνειδήσεις;
Δεν είμαστε συγκρότημα με πολιτικό στίχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε a priori κάτι ενάντια στην πολιτική έκφραση μέσω μουσικής. Άλλωστε ένα τραγούδι μπορεί να περιέχει πολιτικό σχολιασμό χωρίς να μιλά απευθείας για πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι στίχοι στα ρεμπέτικα, ή και στο hip-hop.
Από την πλευρά μας, η επιρροή που θέλουμε να ασκήσουμε είναι απλούστατα να περνά καλά ο κόσμος στις συναυλίες μας ή ακούγοντας τη μουσικής μας στο σπίτι του. Θεωρούμε ότι το να προσπαθήσεις να επηρεάσεις τη συνείδηση κάποιου που πχ. έχασε μόλις τη δουλειά του και έχει μια οικογένεια και τρία δάνεια είναι στα όρια του θράσους.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να του χαρίσεις όμορφες στιγμές.
Για το ελληνικό ραδιόφωνο ποια είναι η γνώμη σας; Ακούτε καθόλου;
Ακούμε αρκετά, και θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ καλοί παραγωγοί τόσο στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όσο και στο internet. Αν εξαιρέσεις τους σταθμούς που έχουν μόνο playlist και παίζουν μουσική καθ’ υπαγόρευση, υπάρχουν πολύ αξιόλογες περιπτώσεις.
Τι μουσικές ακούτε τον τελευταίο καιρό; Κάτι καινούριο που σας ενθουσίασε;
Πολλά και διάφορα. Καινούριο που μας ενθουσίασε:
καλλιτέχνης:Moa Bones
τίτλος: Aquarelles
εταιρία: Inner Ear (ελληνική ανεξάρτητη).
Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Τι είναι επιτυχία για σας; Όχι σαν μπάντα, σαν άνθρωποι.
Να μπορούμε πάντα να ασχολούμαστε με τη μουσική χωρίς να αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δε θέλουμε. Και να έχουμε και όσο χρόνο θέλουμε για τους δικούς μας.
Μελλοντικά σχέδια; Έχετε αρχίζει να ετοιμάζετε τρίτη δισκογραφική δουλειά; Συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί;
Ιδέες υπάρχουν, αλλά ακόμα ο προηγούμενος δίσκος είναι πολύ πρόσφατος, δεν έχει ούτε χρόνο. Οπότε ακόμα απλά συλλέγουμε ιδέες και ερεθίσματα, δεν έχουμε μπει σε περίοδο που γράφουμε.
Επίσης παίξαμε στις7 Δεκεμβρίου στην Πράγα (Τσεχία), Palac Acropolis
Παίζουμε κάθε Πέμπτη μέχρι και 29 Δεκεμβρίου στον Σταυρό του Νότου Club, Αθήνα
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, Gaia Live, Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, Λάρισα, Music Base
Tρίτη 27 Δεκεμβρίου, Κωνσταντινούπολη, Is Sanat
17 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου, tour Γερμανία και Δανία
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμφανίσεις, επισκεφτείτε τη σελίδα των Imam Baildi στο facebook και κάντε κλικ στο bandpage (εμφανίζεται κάτω από την profile picture).
Atraktos.Net |