Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»

Γιάννη Διαμαντόπουλου

Εντουάρντο Ντε Φιλίππο:«

30/12/2006

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

¨ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ¨

Ρούσβελτ 59

41222 – Λάρισα

Τη: 2410-621209

email: Info@thessaliko-theatre.gr

Συνεχίζονται κανονικά οι παραστάσεις στο ¨Θέατρο του Μύλου¨ με την έξοχη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο:«ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» που παρουσιάζει για αυτό το Χειμώνα το «Θεσσαλικό Θέατρο».

Το έργο: Το έργο είναι η περιπέτεια ενός αδύναμου, ενός νικημένου, του Πασκουάλε Λογιάκονο (Βασίλης Χαλακατεβάκης), ο οποίος αφού προσπάθησε μάταια να εξασφαλίσει γι αυτόν και τη γυναίκα του μια ελάχιστη οικονομική σταθερότητα, κατέληξε να ζει με τεχνάσματα. Μετακομίζει λοιπόν στο τεράστιο διαμέρισμα ενός Ναπολιτάνικου Μεγάρου του 1600, όπου ο ιδιοκτήτης τον αφήνει να μείνει χωρίς πληρώνει γιατί ήθελε να ξορκίσει τις φήμες ότι στο σπίτι συχνάζουν φαντάσματα.

Εκεί λοιπόν ο Πασκουάλε Λογιάκονο περνάει για αγαθοεργό φάντασμα τον εραστή της γυναίκας του που ερχόταν κρυφά στο σπίτι αφήνοντας φανερά δώρα και χρήματα. Έχει πεισθεί ότι κάποιος του ΄΄άλλου κόσμου΄΄ ΄χει αποφασίσει να τον βοηθήσει όπως δεν τον βοήθησε ποτέ κανένας σ΄ αυτόν τον κόσμο. Μπροστά σ΄ αυτήν την κατάσταση είναι υποχρεωμένοι και αυτός και η γυναίκα του, να ισορροπούν απ΄ τη μια μεριά της προσωπικής τους τραγωδίας κι απ΄ την άλλη να παίζουν θέατρο. Και η κατάσταση αυτή δεν είναι μια κατάσταση φαντασμάτων, αλλά μια κατάσταση απλών ανθρώπων ανδρών και γυναικών, μια κανονική τραγωδία.

Στη συνέχεια εμφανίζονται οι υποκρισίες, οι παγίδες, οι καταστάσεις μιζέριας, ανθρώπινου πόνου, αγανάκτησης που όλες βέβαια μετριάζονται από την έξαρση του κωμικού.

Και στο τέλος ο Πασκουάλε Λογιάκονο όταν διαπιστώνει ότι οι ευεργετικές παρεμβάσεις τελείωσαν, παρακαλεί το φάντασμα να μην τον εγκαταλείψει, όπως θα αποτεινόταν σ΄ έναν ευεργέτη με σάρκα και οστά.

..΄΄…Βοήθησέ με να συνεχίσω.. δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στη ζωή που με συνήθισες …βοήθησέ με εσύ είσαι μια καλή ψυχή…΄΄

Ο Ντε Φίλιππο, ο κωμωδιογράφος από τη Νάπολη, έγραψε ηθογραφίες που αφορούσαν περισσότερο στο ιταλικό και δη στο ναπολιτάνικο κοινό. Όμως τα έργα του Ντε Φίλιππο εξακολουθούν να είναι αγαπητά στο κοινό μέχρι τις μέρες μας. Επειδή η ανθρώπινη ιστορία επαναλαμβάνεται και οι άνθρωποι στην ουσία τους παραμένουν ίδιοι παρά το πέρασμα των αιώνων τα ίδια συναισθήματα και οι ίδιες σκέψεις κυριαρχούν μέσα τους. Το μόνο που αλλάζει είναι τα δεδομένα της εποχής τους, δηλαδή το "σκηνικό" που τους περιβάλλει. Στους μεγάλους συγγραφείς τα γεγονότα είναι το όχημα για να αποκαλύψει ο συγγραφέας τα βαθύτερα ανθρώπινα συναισθήματα, τις μύχιες ανθρώπινες σκέψεις, εν ολίγοις να αποκαλύψει το μεγαλείο της ανθρώπινης διάστασης. Για το λόγο αυτό και τα μηνύματα που περνούν σε γενιές και γενιές θεατών είναι "κλασικά", διαχρονικά γιατί είναι πανανθρώπινα. Ο Ντε Φίλιππο ξεκινά από τον άνθρωπο για να καταλήξει στα γεγονότα και εν συνεχεία να κρίνει, να καυτηριάσει... την εποχή του που παραμένει επίκαιρη.

Η παράσταση έχει ανέβει σε μετάφραση του Νίκου Αναστασόπουλου,

σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου, και μουσική του Χρήστου Κτιστάκη.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαλακατεβάκης, Λευτέρης Λουκαδής, Δημήτρης Σιακάρας, Βίκυ Ψαλτίδου, Βασίλης Μήλιος, Αθηνά Κεφαλά,Αναστάσιος Πολυχρονόπουλος,

Μαρία Τοκμάκη,Ηλίας Παπαγιάννης,η Μαρία Συκιανάκη και η Πόπη Πελτεκοπούλου.

Εντουάρντο Ντε Φιλίππο:«ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παραστάσεων είναι:

Πέμπτη: βραδ. ώρα:9

Παρασκευή:βραδ.ώρα:9

Σάββατο:Απογ.ώρα:6 και βραδ.ώρα: 9

Κυριακή Απογ. ώρα: 7.

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο ταμείο του Θεάτρου του Μύλου στο τηλ: 2410-533417, καθημερινά εκτός Δευτέρας και ώρες: πρωϊ: 10 – 1 & Απογ: 6-9.

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
dARK: H Τελευταία Κιβωτός»
Αθηνά Αρσένη
The Forest
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ
ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ
«Η κουζίνα της Πλαθ»
Έλλη Παπακωνσταντίνου
«Ο Πατέρας»
Γιώργος Βούρος
Το κίτρινο σκυλί
THIS IS THE END E?
Δημήτρη Σακατζή και Λένας Πετροπούλου
FOREVER TANGO
Luis Bravo
DANNY’S WAKE
Τάσος Αλατζάς
Παρδαλός Παπαγάλος