Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

Όπως σας αρέσει

Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

01/05/2009

Θεατρική Εταιρεία ANGELUS NOVUS

Η ANGELUS NOVUS

παρουσιάζει

Όπως σας αρέσει

Κωμωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Από6 Μαΐου έως7 Ιουνίου 2009

Θέατρο Βαφείο

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός

τηλ: 210-3425.637

Γραμμένο ανάμεσα στο 1598 και το 1600, το Όπως σας αρέσει οφείλει πολλά στον μύθο της Αρκαδίας και στην παράδοση των βουκολικών ειδυλλίων της Αναγέννησης, όπου η αγροτική εξοχή και τα δάση προσφέρουν άσυλο στους φυγάδες της πόλης ή της Αυλής και γίνονται το ιδανικό -και ουτοπικό- πλαίσιο για αγνούς έρωτες και ευτυχισμένη ζωή.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της σαιξπηρικής κωμωδίας εκτυλίσσεται στο δάσος του Άρντεν. Εκεί καταφεύγουν ο Ορλάντο, κυνηγημένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, μαζί με τον γέρο υπηρέτη Αδάμ, και η εξορισμένη από τον θείο της Ροζαλίντα μαζί με την αγαπημένη ξαδέλφη της Σήλια και τον τρελό της Αυλής. Εκεί βρίσκονται κι άλλοι εξόριστοι, ο έκπτωτος Δούκας, πατέρας της Ροζαλίντας, οι άρχοντες που τον ακολούθησαν, καθώς και οι γηγενείς, βοσκοί και βοσκοπούλες.

Όλος αυτός ο καλός κόσμος θα μπλεχτεί σε λογιών-λογιών κατακτητικές επιχειρήσεις, σε ιστορίες αγάπης, μεταμφίεσης και αλλαγής ταυτότητας, φύλου και κοινωνικής τάξης, σε παιχνίδια παραπλάνησης και αποπλάνησης, μέσα σε ένα κλίμα ευωχίας και εύθυμης διάθεσης, απ’ όπου όμως δεν λείπουν ο φιλοσοφικός στοχασμός, η οικολογική ανησυχία και μια δόση μελαγχολίας. Στο τέλος, η –σχεδόν μαγική- μεταστροφή των κακών σε καλούς, η αποκατάσταση εξουσιών και αγαθών στους νόμιμους δικαιούχους τους και τα δεσμά του γάμου που θα ενώσουν τους ερωτευμένους, φαίνεται να προοιωνίζονται ένα καλύτερο «αύριο», έναν κόσμο απόλυτα «τακτοποιημένο» και ως εκ τούτου τέλειο, μια δυνατότητα για το ανθρώπινο γένος επιστροφής στον Παράδεισο, την ευτυχία.

Το Όπως σας αρέσει δικαιώνει πλήρως τον τίτλο του μια που μπορεί να εκληφθεί είτε ως ένα συντηρητικό έργο που επιβραβεύει τα συμβατικά κοινωνικά ήθη με την τελική ειδυλλιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την νομιμότητα, είτε ως ένα έργο ανατρεπτικό που εκθέτει την αστάθεια των παραδοσιακών σεξουαλικών ρόλων και αξιών. Σ’ αυτή την «αμφιβολία» συμβάλλει δραστικά και η σύμβαση του ελισαβετιανού θεάτρου που θέλει άνδρες ηθοποιοί να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους, και τους γυναικείους.

Την ίδια σύμβαση -και με ανάλογο στόχο- χρησιμοποιεί και η AngelusNovus στην παράστασή της, και προτείνει μια κωμωδία απαλλαγμένη από τα κακά επιθεωρησιακά στερεότυπα, από την πρόκληση εύκολου γέλιου, π.χ., μέσα από τη γελοιοποίηση είτε της γυναίκας είτε της ομοφυλοφιλίας που υπαινίσσεται η παρενδυσία. Αφήνοντας ανοιχτό το νόημα του έργου. Για να του δώσουν ένα οι θεατές. Αυτό που τους αρέσει. Όπως τους αρέσει.

Παραστάσεις:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.30

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου

Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης

Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Επιμέλεια κίνησης: Έφη Δρόσου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου – Δημήτρης Θεοχαρούδης (ομάδα beforelight)

Βοηθός σκηνοθέτη - εκγύμναση ηθοποιών: Λιάνα Ταουσιάνη

Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Δαμιανίδου

Ηθοποιοί:

Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Δρακόπουλος, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Δημήτρης Καρτόκης, Αντώνης Κρόμπας, Κώστας Λούκας, Λεωνίδας Μαράκης, Τάσος Μπαρνιαδάκης, Δημήτρης Ντάσκας.

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό) – 15 ευρώ (φοιτητικό) – 10 ευρώ (ομαδικό)

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
The Forest
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ
ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ
«Η κουζίνα της Πλαθ»
Έλλη Παπακωνσταντίνου
«Ο Πατέρας»
Γιώργος Βούρος
Το κίτρινο σκυλί
THIS IS THE END E?
Δημήτρη Σακατζή και Λένας Πετροπούλου
FOREVER TANGO
Luis Bravo
DANNY’S WAKE
Τάσος Αλατζάς
Παρδαλός Παπαγάλος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ
Ευανθία Σωφρονίδου, Πένυ Φυλακτάκη