Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΝΕΑΝΙΚΕΣ & ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

07/07/2009

΄΄Ανοιχτό Στούντιο΄΄

ΝΕΑΝΙΚΕΣ & ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

Τεχνόπολις - 9 Ιουλίου 2009

Έξι πρωτότυπες χορογραφίες σπουδαστών καθώς και τρία έργα καταξιωμένων χορογράφων με βασική θεματική ενότητα την έκφραση του χώρου και του χρόνου, παρουσιάζει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) Έχοντας σαν γνώμονα το πρωτοποριακό μάθημα χορογραφίας, το οποίο στη χώρα μας διδάσκεται μόνο στην ΚΣΟΤ, οι χορευτές καταφέρνουν να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολης και να παρουσιάσουν μια μοναδική παράσταση.

Τα έργα των σπουδαστών της σχολής που θα παρουσιαστούν είναι: ANIMA του Μιχάλη Θεοφάνους, ΞΥΛΙΝΗ ΣΙΩΠΗ της Αύρας Κάβουρα, MEATPOINT της Γιούλης Ιωαννίδου, ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του Αντώνιου Βαή, ALLESGUΤ της Βαλασίας Συμεωνίδου και ALL ABOUT BANANAS του Γιώργου Ανδρουλάκη. Τα υπόλοιπα τρία έργα που συμπληρώνουν το πρόγραμμα είναι τα RITEOFSPRING της Martha Graham, DEMO του Νίκου Καλογεράκη και PARTNERINGDEMO των Jozef Frucek και Λίντα Καπετανέ.

Χορός σημαίνει επικοινωνία. Βασικός σκοπός του καλλιτέχνη είναι να βρει τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης του μέσα από την κίνηση. Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε. ‘…δεν αφηγούμαι την ιστορία, παίρνω την ιστορία αυτή και διηγούμαι μια δικιά μου…’ λέει η Βαλασία Συμεωνίδου, χορεύτρια και μαθήτρια της σχολής που συμμετέχει στην παράσταση χορεύοντας και χορογραφόντας την πρωτότυπη χορογραφία ALLESGUΤ, εμπνευσμένη από κείμενα του Κάφκα και κόμικ του Peter Cooper. ‘Σε κοινό χωροχρόνο, μόνοι, αποστασιοποιημένοι ο ένας από τον άλλον, χαμένοι ο καθένας στο δικό του μικρόκοσμο και το δικό του συναισθηματικό παραλήρημα. Ενήλικες και νήπια την ίδια στιγμή…Χαμένοι ανάμεσα στο ‘’είμαι’’ και το ‘’πρέπει να είμαι’’…’ περιγράφει με πάθος και κίνηση ο Γιώργος Ανδρουλάκης, χορευτής και χορογράφος του ALL ABOUT BANANAS, τις συμβατικές οικογενειακές ανθρώπινες σχέσεις.

‘Άραγε μπορεί για κάποιον να είμαι μόνο ύλη; Να είμαι μόνο ένα κομμάτι κρέας; Κανένας συναισθηματισμός, καμία λογική, αλλά μια επίπεδη, άχρωμη, ωμή συνθήκη’, αναρωτιέται και καυτηριάζει με την χορογραφία της MEATPOINT, η Γιούλη Ιωαννίδου. Για μια συμφιλίωση μεταξύ ψυχής και σώματος και μια πιθανή συνύπαρξη θηλικού και αρσενικού χορογραφεί ο Μιχάλης Θεοφάνους, στο ANIMA βασισμένο στην ψυχαναλυτική σχολή του Carl Jung για τουποσυνείδητο. Mια διαφορετική συνύπαρξη περιγράφει ο Αντώνιος Βαής στηνχορογραφία του, ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Όλα διαδραματίζονται στον κρύο αλλά οικείο χώρο ενός γραφείου. Εργοδότης και εργαζόμενος προσκυνούν τον βαρύ ζυγό της εξέλιξης, αποτελώντας υπέροχα γρανάζια στον αδηφάγο μηχανισμό του συστήματος. ‘Πότε μπορείς να υπερβείς τα όρια; Πότε μπορείς να ξεφύγεις απο καταστάσεις που σε εγκλωβίζουν; Πότε θα κάνεις το μέγάλο βήμα και θα σπάσεις τα δεσμά σου;’ Η Άυρα Κάββουρα στο ίδιο μήκος κύματος ζητάει απαντήσεις μέσα από την χορογραφία της, ΞΥΛΙΝΗ ΣΙΩΠΗ.

Το μάθημα της χορογραφίας δεν διδάσκεται σε καμία άλλη σχολή στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Κρατικής Σχολής Ορχιστικής Τέχνης προσφέρει την δυνατότητα στους χορευτές να μελετήσουν τον τρόπο σύνθεσης χορογραφιών βοηθώντας τους στην βαθύτερη κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ χορευτή και χορογράφου. ‘Το όραμα μας είναι να παρέχουμε μια εκπαίδευση όχι στατική, αλλά δυναμική, που βοηθάει τους καλλιτέχνες του χορού να αντιλαμβάνονται καθετί νέο με την ταχύτητα που απαιτεί η εποχή μας’ περιγράφει η κα Παυλίνα Βερέμη, διευθύντρια της σχολής.

Η ανάλυση και διδαχή της δομής μιας χορογραφίας είναι απαραίτητη καθώς βασική προϋπόθεση για αρμονική κίνηση είναι η απόλυτη γνώση του σώματος. Μέσα από μια διαδικασία κινησιολογικής μελέτης προυπάρχουσων χορογραφιών ο σπουδαστής ‘λύνει’ και μαθαίνει το σώμα του φτάνοντας σε ένα μοναδικό και προσωπικό στυλ έκφρασης. Το πρόγραμμα της σχολής δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές να διδαχθούν διαφορετικές τεχνικές στο μοντέρνο χορό όπως Release, Graham, Cunningham, Limon αλλά και κλασσικό μπαλέτο (Ρωσικό σύστημα, Γαλλικό σύστημα) καθώς και θεωρητικά μαθημάτα.

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) καταφέρνει να πρωτοπορεί στα καλλιτεχνικά δρώμενα και να παρουσιάζει με συνέπεια παραστάσεις υψηλού επίπεδου. Συνεργασίες σε εκπαιδευτικό και σεμιναριακό επίπεδο με οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως το Μπαλέτο της La Scala του Μιλάνου, το London Contemporary Dance Theatre, η Richard Alston Company και η Ulitma Vez ή μορφωτικούς οργανισμούς όπως το Junior Ballet του Conservatoire του Παρισιού, το British Council και η Ελληνοαμερική Ένωση,δίνουν την δυνατότητα στους σπουδαστές να δουλέψουν με σύγχρονους χορογράφους στο απόγειο της καριέρας τους, προετοιμάζοντας νέο ρεπερτόριο για μελλοντικές παραστάσεις. Για τις παραστάσεις της Κ.Σ.Ο.Τ . από το 1999 μέχρι σήμερα, έχουν χορογραφήσει οι: Wim Vandekeybus, Richard Alston , Charles Linehan, Martin Lawrance, Νανά Βάχλα, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Παπαιωάννου, Αντώνης Φωνιαδάκης, Ζουζού Νικολούδη, Χάρης Μανταφούνης, Βάλια Αλεξανδράτου και Μάχη Δημητριάδη, ενώ οι σπουδαστές είχαν ακόμη την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς χορογράφους και χορευτές που τους δίδαξαν παγκόσμιο ρεπερτόριο, όπως της Martha Graham, του Jose Limon, του Mark Morris και του Pascal Rioult.

‘Θέλουμε η Κρατική Σχολή Χορού να γίνει το Κέντρο Χορού που ονειρευόμαστε: ο χώρος που θα γίνει γνωστός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και θα προβάλλει τις δυνατότητες του ελληνικού χορού στον υπόλοιπο κόσμο.’ - Παυλίνα Βερέμη.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΓΚΑΖΙ

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Ώρα έναρξης 9:30 μμ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ»

“ΑΝΙΜΑ”, “ΞΥΛΙΝΗ ΣΙΩΠΗ”, “MEAT POINT”, “ALLES GUT” “ALL ABOUT BANANAS”, “RITE OF SPRING”, “DEMO” “PARTNERING DEMO”

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού έργου της σχολής με έμφαση στην σύγχρονη χορογραφία και τις σύγχρονες τεχνικές

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 10€
Προπώληση στο BOX OFFICE INFO: 10.00-14.00 ,τηλ. 210 3612920, 18.00-21.00, τηλ. 210 3235353

Atraktos.Net

Θεατρο/Χορός
The Forest
ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ
ΜΑΝΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ
«Η κουζίνα της Πλαθ»
Έλλη Παπακωνσταντίνου
«Ο Πατέρας»
Γιώργος Βούρος
Το κίτρινο σκυλί
THIS IS THE END E?
Δημήτρη Σακατζή και Λένας Πετροπούλου
FOREVER TANGO
Luis Bravo
DANNY’S WAKE
Τάσος Αλατζάς
Παρδαλός Παπαγάλος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ
Ευανθία Σωφρονίδου, Πένυ Φυλακτάκη