Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Τα καλύτερα άλμπουμ του 2007...

10/01/2008

Κάθε χρόνο..... άσε ρε βαρέθηκα τα ίδια λέμε...

ωραια αυτά! Το ζητούμενο είναι στις χιλιάδες των κυκλοφοριών... να βρούμε είτε τον εαυτό μας ή να βρεθούμε σε όμορφη φάση κατά την ακρόαση. Η εξατομικευμένη μας ικανοποίηση αναρτάται εδώ και 8 χρόνια στο atraktos... πιστεύοντας πως και του χρόνου θα θυμόμαστε αυτούς τους δίσκους ή ακόμα και για μεγαλύτερο διάστημα...
ματαιοδοξία... ματαιοπονία ή υπερβολικός ενθουσιασμός; ότι και αν είναι, παραδοσιακά οι κατάλογοι αυτοί έχουν μια αξία και κυρίως χρωματίζουν ένα μουσικό στίγμα.

XAROYMENO 2008....

να λοιπόν οι προτάσεις ορισμένων συντακτών του Atraktos ια το 2007

ΑΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

my fave for 2007

01. Burial : Untrue (HYPERDUB)

02. Radiohead : In Rainbows (XL)

03. Animal Collective : Strawberry Jam(DOMINO)

04. Pj Harvey : White Chalk (ISLAND)

05. Panda Bear : Person Pitch (PAW TRACKS)

06. Lcd Soundsystem : Sound Of Silver (DFA/EMI)

07. Arctic Monkeys : Favourite Worst Nightmare (DOMINO)

08. Battles : Mirrored (WARP)

09. Von Sudenfed : Tromatic Reflexxions (DOMINO)

10. M.I.A. : Kala (XL)

11. Feist : The Reminder (INTERSCOPE)

12. Roisin Murphy : Overpowred (EMI)

13. Digitalism : Idealism (ASTRALWERKS)

14. Simian Mobile Disco : Attack Decay Sustain Release (WICHITA)

15. Klaxons : Myths Of The Near Future (RINSE/FUTURE)

16. Arcade Fire : Neon Bible (MERGE)

17. The National : Boxer (BEGGARS BANQUET)

18. Uncle : War Stories (SURRENDER ALL)

19. The Good, The Bad & The Queen : The Good, The Bad & The Queen

(THIRTEEN LIMITED/EMI)

20. Beirut : The Flying Club Cup (4AD)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΝΤΟΣ

Albums

1. Bloc Party-A Weekend In The City

2. Arctic Monkeys-Favourite Worst Nightmare

3. The Enemy-We’ll Live and Die In These Towns

4. Interpol-Our Love To Admire

5. Apartment-The Dreamer Evasive

6. Klaxons-Myths Of The Near Future

7. Caribou-Andorra

8. Kings Of Leon-Because Of The Times

9. Spoon-Ga Ga Ga Ga Ga

10. PJ Harvey-White Chalk

11. Maximo Park-Our Earthly Pleasures

12. Kaiser Chiefs-Yours Truly, Angry Mob

13. Jack Penate-Matinee

14. The Apples In Stereo-New Magnetic Wonder

15. Richard Hawley-Lady’s Bridge

16. Lethal Bizzle-Back To Bizzness

17. Maps-We Can Create

18. Patrick Wolf-Accident & Emergency

19. The Raveonettes-Lust Lust Lust

20. Against Me!-New Wave

Tracks (not taken from the above albums)

1. Babyshambles-Delivery

2. The Twang-Either Way

3. Rihanna-Umbrella

4. The Cribs-Men’s Needs

5. The Shins-Phantom Limb

6. Timbaland-The Way I Are

7. Gui Boratto-Beautiful Life

8. Editors-Smokers Outside The Hospital Doors

9. Reverend And The Makers-Heavywheight Champion Of The World

10. The Courteeners-Acrylic

11. Jay Z-Roc Boys

12. Arcade Fire-No Cars Go

13. Bon Savants-Between The Moon And The Ocean

14. Epic Man-More Is Enough

15. The Model Spy-Assassin Romantique

16. Blonde Redhead-23

17. The Field-A Paw In My Face

18. !!!-Heart Of Hearts

19. Ghosts-The World Is Outside

20. The Futureheads-Broke Up The Time

Κάλλια Κακαλέτρη Best of 2007

Συναρπαστικές μουσικο-παραγωγικές χρονιές πάνε χρόνια που έχουμε πάψει να βλέπουμε και προσωπικά είμαι από αυτούς που επί του θέματος προτιμώ την επωδό «Μπροστά ,πίσω»,δεδομένου ότι όσο πιο πολύ ψάχνεις προς τα πίσω τις μουσικές που συνόδευαν διακριτικά άλλες εποχές και συγκυρίες ,τόσο πιο επίκαιρα θέματα βλέπεις να αναφύονται.Γιατί παλιά οι στίχοι ήταν καθαροί και φωτογραφικοί για οποιονδήποτε χρειαζόταν να τους τραγουδήσει τόσο πολύ ώστε να τους μάθει καλά για να ξεπεράσει μια κατάσταση που νωρίτερα είχε ζήσει ή ονειρευτεί να ζήσει ο Bob Dylan ή οι Pink Floyd,οι Who,οι Screaming Trees,οι Led Zeppelin,οι Red Hot Chilli Peppers,οι Nirvana ,οι Pulp,οι Grateful Dead ,οι Suede,οι Soundgarden,οι Sick Of It All,ο Louis Armstrong ,ο Buddy Holly,η Janis Joplin, η Pj Harvey, οι Babes in Toyland,η Doris Day,οι Chameleons, οι Platters,η Edith Piaff και δεν ξέρω ποιος άλλος(ούτως ή άλλως όλα ασυνάρτητα είναι οπότε ότι σκεφτείτε,υπάγεται στην παράγραφο μου).Και η μουσική ήταν πρωτόλυα.Όταν όλοι οι συνδυασμοί συγχορδιών είναι κατειλημμένοι και μάλιστα φέρνουν στα αυτιά σου ήχους που έχουν αλλάξει τη ζωή σου,τη ζωή μου,των δημιουργών τους αλλά και τον ρου της παγκόσμιας μουσικής,δε μπορείς να κάνεις και πολλά και είναι λογικό.

Το παράκανα με τον πεσσιμισμό όμως χριστουγεννιάτικα και μπορώ να πω ότι, μπορεί να μη στοιβάζονται ασφυκτικά οι δίσκοι που να θέλω να βάλω στην ετήσια λίστα,όμως ότι έχω βάλει,μου κράτησε καλή παρέα φέτος και κάποια από αυτα θα τα ακούω για καιρό ακόμα εν μέσω ατέρμονων ετεροχρονισμένων αναδρομών(αυτές τις εποχές νομίζουμε όλοι κάποια στιγμή ότι τις ακούσαμε και τις διαβάσαμε επαρκώς και αυτό είναι όλο,αλλά πραγματικά μπορώ να κάνω λίστα με τα 100 φρέσκα πραγμάτα που μαθαίνω ανα βδομάδα για θεωρητικώς μπαγιάτικες εποχές και εντυπωσιάζομαι!)

So...

1 .The Hives-The Black n’ white album

2. INTERPOL - OUR LOVE TO ADMIRE

3. Beirut –The Flying Club Cup

4. The Dillinger Escape Plan-Ire Works

5. Animal Collective-Strawberry Jam

6 . Τhe Good the Bad and the Queen (Damon Albarn,Paul Simonon,Tony Allen,Simon Tog)

7 .Arcade Fire- Neon Bible

8 .To My Boy-Messages

9. Bat for Lashes-Fur and Gold

10. Kings of Leon-Because of the Times

1.Ο δίσκος που τοποθέτησε τους Hives επίσημα μεταξύ των personal favourites συγκροτημάτων μου όλων των εποχών. Ο δίσκος που ξύπνησε μέσα μας το πολυκαιρισμένα κοιμισμένο rock n’ roll. Ο δίσκος που παίζεται συνεχώς σε όλα τα ραδιόφωνα της Ευρώπης και σε κανένα ελληνικό.

2.Ο δίσκος που καθιέρωσε τους Interpol στις συνειδήσεις όλων. Ο δίσκος εξαιτίας του οποίου έπαψε να μας αφορά η σύγκριση με τους Joy Division και τους Chameleons. Ο δίσκος που έστειλε Έλληνες στην Ευρώπη να δουν τί παίζει και στο live. Ο δίσκος που περιέχει στίχο που υπάγεται στην κατηγορία που ανέφερα στον πρόλογο.

3.Ο δίσκος-συνέχεια της πρώτης έξαρσης που μας συντάραξε όταν ακούσαμε τον πρώτο δίσκο των Beirut. Ο δίσκος που ενέπνευσε τα France-related όνειρα μου με το “Nantes”. Ο δίσκος που δείχνει τη χαρά της ζωής να πηγάζει μέσα από μουσικά όργανα σε σύνθεση χωρίς καμία συσχέτιση με πραγματικά γεγονότα.

4.Ο δίσκος που δεν κολλάει για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο με τα υπόλοιπα. Ο δίσκος που είναι τόσο σκαλωματικός που ποιός νοιάζεται αν κολλάει με τα υπόλοιπα. Ο δίσκος που μας έβγαλε τους Faith No More που κρύβει μέσα του(μη σου πω και τους Massive Attack) Ο δίσκος που μέσα από την πολυσύνθετη δομή του μπορεί να δημιουργήσει έντονα ερωτικά συναισθήματα.

5 . Ο δίσκος που δεν πρόλαβα να κάνω το review του,γιατί το internet μας άφησε(και μαζί και η όρεξη). Ο δίσκος με το πιο juicy εξώφυλλο της χρονιάς (ανάμεσα στα πολλά κερατοφόρα, Κυριάκο..) Ο δίσκος που συνειρμικά μου δημιούργησε έναν απόκοσμο συνδυασμό “Strawberry fields forever” και “Pearl Jam”,οπότε το πήρα με καλό μάτι εξαρχής. Ο δίσκος που είναι σχεδόν εφάμιλλος με τον καινούργιο του δικού τους Panda Bear,αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους κερδίζει κάτι παραπάνω...

6. Ο δίσκος που άκουσα διστακτικά γιατί αυτά τα ομαδικά χαρμόσυνα projects είναι λίγο τρομακτικά ενίοτε. Ο δίσκος ,εκ του οποίου εντόπισα 45αρι σε μικρό δισκάδικο του Notting Hill με το απίστευτα εύηχο b-side“England,summer (in black and white) dog house”. Ο δίσκος που με Blur,Clash,Verve κατέληξε να είναι όντως όπως ήρμοζε στις περιστάσεις.

7. Ο δίσκος που συνέχισε την πανδαισία του Funeral(ουσιαστικά οξύμωρο ακούγεται αυτό).Ο δίσκος που εξαιτίας του λογομάχησα και δε μιλάω ακόμα με έναν άνθρωπο(και σκέψου δε διαφωνούσαμε καν). Ο δίσκος που όλοι είπαν τα καλύτερα,γεγονός που ανταποκρίνεται σαφώς στην πραγματικότητα.

8.Ο δίσκος που ανέτρεψε τη θεωρία μου που βασίζεται στην παροιμία «Όπου ακούς πολλά κεράσια,κράτα και μικρό καλάθι». Ο δίσκος που επειδή «άκουγα πολλά κεράσια» ,τον πήρα για σπάσιμο επειδή τον πέτυχα μπροστά μου στο Vinyl Microstore μαζί με το Νο 3. Ο δίσκος που μάλλον είναι ο πιο διασκεδαστικός-χορευτικός από τους αναφερόμενους(μαζί με το Νο ),και μετράει κι αυτό φυσικά ,γιατί έχουμε πάψει να χορεύουμε και δεν ξέρω γιατί.

9.Ο δίσκος που παρεισέφρησε κάπως παράνομα σε αυτή τη λίστα με κυκλοφορία το Σεπτέμβριο του 2006. Ο δίσκος που έχει προβάλει απείρως το απίστευτο γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles. Ο δίσκος που είναι το πρώτο εγχείρημα all-female Brighton-έζικης μπάντας,επομένως έχουν φουλ τη φεμινιστική έυνοια μου, σε ένα κόσμο γεμάτο από μπάντες με αγόρια όλων των ηλικιών,στυλ και προελεύσεων.(φυσικά αυτό είναι ένα διττό μουσικό ζήτημα,που η άλλη του πλευρά χαρίζει σε όλα εμάς τα κοριτσάκια την ευκαιρία,να χαζεύουμε και να ερωτευόμαστε αμέτρητους κιθαρίστες,μπασίστες και ντράμερς. Ανάλογα με τη φάση που περνάει ένα κοριτσάκι,κατα καιρούς είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ερωτεύεται διαδοχικά τον Kurt Cobain,το Jim Morisson,τον Paul Mc Courtney και σύσσωμους τους Strokes,με ενδιάμεσο πιο ρεαλιστικό και τοπικιστικό διάλειμμα το Σάκη Ρουβά,άντε και το Σάκη,τον κιθαρίστα από το φιλικό συγκρότημα της γειτονιάς σου).

10.Ο δίσκος χωρίς τον οποίο δε θα έβγαζα καλοκαίρι και διπλή εξεταστική. Ο δίσκος που με το “Fans” μπορείς να ονειρεύεσαι ταξίδια,ταξίδια και ταξίδια.Ο δίσκος που με ένα-δύο κομμάτια του μπόρεσε να προσεγγίσει κάπως μουσικά snob άτομο του περιβάλλοντος μου ,οπότε είναι σχετικά ενδεικτικό για το περιεχόμενο του δίσκου να είναι με ένα ιδιαίτερο τρόπο ελκυστικό για άτομα με πιο απόλυτους σκληροπυρηνικούς rock προσανατολισμούς.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΝΙΔΗΣ τα 40 καλύτερα

1. SHELS : SEA OF THE DYING DHOW
2. THE REASONING : AWAKENING
3. IAN BROWN : THE WORLD IS YOURS
4. SIXX A.M. : HEROIN DIARIES SOUNDTRACK
5. PORCUPINE TREE : FEAR OF A BLANK PLANET
6. SYMPHONY X : PARADISE LOST
7. DIVE INDEX : MID/AIR
8. SPHERIC UNIVERSE EXPERIENCE : ANIMA
9. THE CINEMATIC ORCHESTRA : MA FLEUR
10. BETWEEN THE BURIED AND ME : COLORS
11. BLACKFIELD : BLACKFIELD II
12. MIND’S EYE : A GENTLEMAN’S HURRICANE
13. THOUGHT CHAMBER : ANGULAR PERCEPTIONS
14. PARADISE LOST : IN REQUIEM
15. SYLVAN : PRESETS
16. ZIHARD : LIFE OF PASSION
17. RUSH : SNAKES AND ARROWS
18. THE MORNINGSIDE : THE WIND, THE TREES AND THE SHADOWS OF THE PAST
19. MACHINE HEAD : THE BLACKENING
20. RIVERSIDE : RAPID EYE MOVEMENT
21. FALL OF THE LEAFE : AEROLITH
22. ELDRITCH : BLACKENDAY
23. THRESHOLD : DEAD RECKONING
24. CYPHER SEER : AWAKENING DAY
25. OCEANSIZE : FRAMES
26. ALCEST : SOUVENIRS D’UN AUTRE MONDE
27. TAKAYOSHI OHMURA : EMOTIONS IN MOTION
28. ANEKDOTEN : A TIME OF DAY
29. KOYAANISQATSY : FROM THE YEARNING TO BURST THE PERPETUAL CIRCLE
30. MOSTLY AUTUMN : HEART FULL OF SKY

ΤΑΣΟΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ το 2007 που έφυγε

My Top Ten Favourite Albums of 2007

1. Amy Winehouse – Back to Black( αν και 2006 βγήκε ο δίσκος, κακά τα ψέματα το 2007 μας συγκλόνισε...)

Διότι με έκανε να ανεβάσω τέρμα το volume στο cd-player του αμαξιού μου καθώς οδηγούσα στην παραλιακή και να τσιρίζω μαζί της :

We only said goodbye with words…I died a hundred times….

2. Athena – Breathe with me

Ένα απλό δώρο μερικές φορές μπορεί να το μοιραστείς τόσο όμορφα μαζί με άλλους...Υπέροχη φωνή, ταξιδιάρικοι στίχοι....ελληνίδα κιόλας....καιρό είχα να αγαπήσω έτσι δίσκο και μάθω να αναπνέω μαζί με τον εαυτό μου ξανά...

3. Φοίβος Δεληβοριάς – Έξω

Ένας καλλιτέχνης που κεντάει με την πέννα του αλλά και με τις μελωδίες του...ανθίζει μια γλυκιά αθωότητα απο το παρελθόν και μια δροσιά αγάπης για το σήμερα.....μια συναυλία στο Θέατρο Βράχων και όλα αλλάξαν......

Με είδες.....σε κοίταξα.....με ένιωσες.....ένα βλέμμα και....καλώς όρισες!

4. Imam Baildi – Imam Baildi

Ένας δίσκος γεμάτος με Σοφία Βέμπο, Μαίρη Λίντα, Τσιτσάνη και με γεύση Imam Baildi!!!….ένα album που έντυσε πολλές μέρες μου και πολλές νύχτες μου....

Και ένα artwork στο εξώφυλλο που πολλοί θα ζήλευαν!

5. Kωστής Μαραβέγιας – Maraveyas Ilegal

Ένας καλλιτέχνης γεμάτος μια αλλιώτικη ενέργεια....Βάπτισμα δισκογραφικό με την βοήθεια του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ευανθίας Ρεμπούτσικας και να σου το Maraveyas Ilegal….Απόλαυση τα κομμάτια του με πολυ αγαπημένο το Σωπα στο πα και το Too Much…..αναμένω συνέχεια με αγωνία!

6. Mary & the Boy – Mary & the Boy

Είχα ακούσει τόσα πολλά για αυτούς.....μια μέρα άκουσα κατι demos…μετά μου είπανε πως πρέπει να τους δω live….ακόμα δεν κατάφερα.....δεν θα βάλω ταμπέλες....ούτε avant garde σκηνή θα πώ....αν και το ομολογώ οτι μου πέρασε πολλές φορές απο το μυαλό....

Απλά χαίρομαι που το άκουσα το δίσκο αυτο ενα μουντό πρωινο προς Πειραιά με μια θετικότητα βγαλμένη απο τα πιο σκοτείνα σοκάκια τηε κάθε χαραξιάς του....

7. Ψαραντώνης – να χεν η θάλασσα βουνά

Θα αρχίσω με το εξής....Παραγωγή: Γιάννης Αγγελάκας....νομίζω πως όταν το είδα αυτό σε συνδιασμό με το εξώφυλλο του album που έχει ενα μαγευτικό γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, τότε αμέσως ερωτεύτηκα την κάθε στιγμή του....την κάθε ανάσα του Ψαραντώνη και κάθε μαντινάδα....

8. Socos and the Live Porject Band – Kafka

Τί να πεί κανείς εδώ; απλά ξαπλώνεις στο πάτωμα, πατάς play και απολαμβάνεις όλο το project….και ξανά και ξανά και ξανά.......( να σε καλά Κυριάκο που απάντησες εκείνη την μέρα το κινητό!)

9. Grinderman – Grinderman

Κάπου εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος μιάς και ο Αρχισυντάκτης μας ακόμα περιμένει την κριτική απο εμένα.....μάλλον χάθηκε στο ταχυδρομείο μαζί με τις πασχαλιάτικες κάρτες μιάς και θυμάμαι πολυ καλά οτι ο δίσκος έλιωσε στην διαδρομή Αθήνα – Καλαμάτα και τούμπαλιν....

My daddy went away too soon....Now he’s living on the moon

10. Νατάσσα Μποφιλιου & Γ. Ευαγγελατος & Θ.Καραμουρατιδης ---- Εν Λευκώ

Επιτρέψτε μου να διαλέξω το cd-single Εν Λευκώ με στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και την υπέροχη φωνή της Νατάσσας Μποφιλιου!

Ενα τραγούδι που στοίχειωσε πολλές στγμές μου....ακολούθησε ακρόαση του πρώτου δίσκου της και live μαζί με την Αφροδίτη Μάνου στο Θέατρο Βράχων και τώρα πρόσφατα στην Χ-Έδρα μαζί με Καλαντζόπουλο και Μαραβέγια!...Αναμένω με αγωνία τον δίσκο των παιδιών μες το επόμενο διάστημα!!

Αγαπημένα Συναυλιακά Γεγονότα του 2007

· Συναυλία Beirut στο Gagarin Open Air Festival

· Συναυλία Omar Faruk στο Κηποθέατρο Παπάγου....η πρώτη συναυλία που απομακρύνθηκα απο την θέση μου και απόλαυσα την μουσική δίπλα στο κυλικείο με bacardi breezer γεύση καρπούζι και με έναν διάλογο άκρως ενδιαφέρον μεταξύ εμού και μιας αιθέριας ύπαρξης...

· Jesus Christ Superstar στο Θέατρο Badminton με τον φίλο μου να τραγουδάει τους στίχους πρίν τον Ιούδα....

· Συναυλία Νατάσσας Μποφιιλιου μαζι με Αφροδίτη Μάνου στο Θέατρο Βράχων.....χάμω στην γή όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου...με καλούς φίλους και καλή μουσική...

· Συναυλία Φοίβου Δεληβοριά με το Καλοκαιρι θα ρθεί ακόμα να δονεί όλη μου την ψυχή....

· Συναυλία Κόρε Ύδρο και 2L8 στο Gagarin

· Νίκη Ολυμπιακού στην Βρέμη και το πρώτο διπλό....αν ήσασταν και σεις στην γειτονική ταβερνούλα θα ζούσατε μια απο τις μεγαλύτερες συναυλίες / γλέντια που έζησα ποτέ μου.....(Αντε Garlic-άκο...φύγαμε για Λονδίνοοο!!)

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ 2007 για το ΘΩΜΑ ΑΪΒΑΖΗ

Το 2007 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για τη μουσική , οσοι επιθυμούν βάζουνε σε ένα τεράστιο του Αι-Βασίλη σάκο την όλοι αρνητικότητα που εβγαζαν προς τα εξω και κλείνονται στα δωμάτια τους να παίζουνε με τα msn , είχατε την ευκαιρία να ακούσετε καλό ραδιοφωνο , πολλές καλες εκπομπές σε ροδον fm και στο φοιτητικό μουσικό εργαστήριο που λέγεται Underground Radio απο τη Ξάνθη ..μπορούσατε μέσω του Ιnternet!!Επίσης μην ξανακούσω κάποιος να εκθειάζει την ελληνική μουσική ή οποια στο ετος 2007 εδειξε το πιο αστραφτερό της πρόσωπο , closer , Mary and the Boy , My wet Calvin ,Your hand in mine , Abbie Gale & η επιστροφή Αγγελάκα με Βελίώτη..και Κ. Bhta...sigmatropic

Επίσης είμαι απο τους τυχερούς γιατι ήρθε σε επαφή με 3 ελληνικές μπάντες που γούσταρα να ακούω , τους Narkofunk, Surf jazzer και τους EXPOSED BY OBSERVERS ..υποκλείνομαι!!

20 ) Oh no – dr.No’s Oxperiment

19 ) Miranda Lambert – crazy x girlfriend

18 ) Von Sudenfed - tromatic reflexxions

17 ) Abbie Gale – 2

16 ) Les savy fav – Let’s stay friends

15 ) Neurosis – Given to the Rising

14 ) Amon Tobin - Foley room

13 ) Witchcraft – The alchemist

12 ) Baroness – the red album

11 ) Radiohead – in rainbows

10 ) LCD soundsystem – sound of silver ( ..γιατί με κάνουν να θυμάμαι τους Talking Heads)

09 ) Γ.Αγγελάκας & Ν. Βελιώτης – Πότε θα φτάσουμε εδώ (..για το συναίσθημα)

08 ) Burial – untrue ( ..για τα αέρινα beat που χρησιμοποιεί)

07) The dillinger escape Plan – Ire works ( .. γιατί ξύπνησαν μνήμες απο Angel Dust)

06 ) Battles – mirrored (..γιατί κατέστρεψαν το κεφάλι μου)

05 ) Yndi Halda - ( ..γιατί ξεκούραζαν το κεφάλι μου)

04 ) The national – boxer (..in a fake embire )

03 ) Animall collective – Strawbery Jam(..γιατί αντικαθιστούν τους Beach Boys )

02 ) Biffy Clyro - Puzzle (....το εξώφυλλο του δισκου τα λέει όλα )

01 ) ΡΟΔΕΣ – silent disco ( quincy jones , ...για τη τέλεια παραγωγή ..γιατί σε αυτή τη στιγμή της ζωής μου με αντιπροσωπεύει πλήρως)

Μιχαλης Ε. stereonova. Best of 2007

1. JENS LECKMAN – NIGHT FALLS OVER KORTDALA

1,5… YEAH YEAH YEAHS – EP IS IS

2. P J HARVEY – WHITE CHALK

3. BAT FOR LASHES – FUR AND GOLD

4. STARS OF THE LID – AND THEIR REFINEMENT OF THE DECLINE

5. BATTLES – MIRRORED

6. RADIOHEAD – IN RAINBOWS

7. LCD SOUNDSYSTEM – SOUND OF SILVER

8. DEVASTATIONS – COAL

9. ΡΟΔΕΣ – SILENT DISCO

10. GRINDERMAN – GRINDERMAN

11. THE NATIONAL – BOXER

12. THE SHINS – WINCING THE NIGHT AWAY

13. WHITE STRIPES – ICKY THUMP

14. BURIAL – UNTRUE

15. RICHARD HAWLEY – LADY’S BRIDGE

16. DEVENDRA BANHEART – SMOKEY ROLLS DOWN THUNDER CANYON

17. THREE STRANDED HORSE - CHURNING STRIDES

18. ARCTIC MONKEYS – FAVORITE WORST NIGHTMARE

19. THE CALLAS – DIY OR DIE

20. KEREN ANN - KEREN ANN

http://stereonova.blogspot.com

Τα καλύτερα για τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΚΟΡΔΑ

Έπαιξα μια 31… και κάηκα γιατί μου βγήκαν 33… δεν πειράζει, δεν ήμουνα και μάνα για να τους πληρώσω όλους…

33. MAPS – WE CAN CREATE

32. PATRIC WOLF – THE MAGIC POSITION

31. ROBERT PLANT & ALISON KRAUS – RAISING SAND

30. SAVAGE REPUBLIC – 1938

29. REVEREND AND THE MAKERS – THE STATE OF THINGS

28. ASOBI SEKSU – CITRUS

27. TOMAHAWK – ANONYMOUS

26. SHOUT OUT LOUDS – OUR ILL WILLS

25. PAPERCUTS – CAN’T GO BACK

24. BJORK – VOLTA

23. ENTER SHIKARI – TAKE TO THE SKIES

22. ERIK TRUFFAT – ARKHANGELSK

21. IMANI COPPOLA – THE BLACK & WHITE ALBUM

20. FALL OUT BOY – INFINITY OF HIGH

19. EXPLOSIONS IN THE SKY – ALL OF A SUDDEN I MISS EVERYONE

18. TIJUANA MON AMOUR BRODCASTING INC. – COLD JUBILEE

17. GRINDERMAN – GRINDERMAN

16. KLAXONS – MYTHS OF THE NEAR FUTURE

15. CHARALAMBIDES – LIKENESS

14. FONODA – EVENTUALLY

13. BLOC PARTY – A WEEKEND IN THE CITY

12. SERJ TANKIAN – ELECT THE DEAD

11. OH LAURA – A SONG INSIDE MY HEAD, A DEMON IN MY BED

10. SOKOS & LIVE PROJECT BAND – KAFKA

9. DEERHUNTER – CRYPTOGRAMS

8. SIOUXSIE – MANTARAY

7. PORTUGAL THE MAN – CHURCH MOUTH

6. THE HORRORS – STRANGE HOUSE

5. P J HARVEY – WHITE CHALK

4. VON SUDENFED – TROMATIC REFLEXXIONS

3. A WHISPER IN THE NOISE – DRY LAND

2. HELP SHE CAN’T SWIM – THE DEATH OF NIGHTLIFE

1. BATTLES – MIRRORED

αΥΤά!

Τα καλύτερα του 2007 από το Χάρη Αποστολόπουλο

Best of 2007

Και φτάνει λοιπόν η ώρα του απολογισμού. Τι απολογισμός και κουραφέξαλα… Aπολογισμούς κάνουν οι κάθε λογής εταιρείες και αυτοί που βάζουν στόχους πωλήσεων, στόχους οικονομικούς και υλικούς.

Στη περίπτωσή μας, αυτή η λέξη είναι ανεδαφική, ανούσια και ματαιόδοξη. Στην τέχνη και ειδικότερα στη μουσική, δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος, νικητής ή ηττημένος, παρά μόνο γούστα, συναισθήματα, εμμονές, ιδιαιτερότητες και ιδιοσυγκρασίες.

Παρόλα τα παραπάνω ορίστε και τα παρακάτω…

1) Cinematic Orchestra – “Ma Fleur”

Κάθε τραγούδι, ένας σπάνιος πολύτιμος λίθος που σου θυμίζει ότι η αισθαντικότητα και ο λυρισμός της μουσικής δεν απορρέουν μόνο από στίχους, νότες και μελωδίες, αλλά και από τη θερμότητα που αναγκάζονται να εκλύουν τα ηχεία, από το εύθραυστο παίξιμο των οργάνων. Γιατί σε πιάνει απ’το χέρι και σου δείχνει βήμα-βήμα το μέρος που μόλις φτάσεις, νιώθεις τη καρδιά σου να έχει ζεσταθεί. Φυσικό επακόλουθο είναι να θες να προσεγγίσεις με ιδιαίτερη φιλικότητα τις παραμεθόριες περιοχές του μυαλού σου που απασχολούνται από τις παλιές, καλές αδιαμφισβήτητες αξίες μιας μάταιης ζωής: την αγάπη, τη στοργή, το πάθος, τη θυσία, τη συμπόνια κτλ.

Το “Ma Fleur” τονώνει μέρος της ψυχής, το θυμικό σου.

2) Do Make Say Think – “You, you’re a history in rust”

Γιατί εξυμνούν την αξία του να προσπαθείς να κατακτήσεις απέραντη ελευθερία, την αξία του να αναζητάς τη λύτρωση, την ομορφιά και τη τιμή που σου αποδίδεται όταν αγναντεύεις τις αντανακλάσεις στη θάλασσα από τα φώτα παραλιακού δρόμου, προκειμένου να πνίξεις, να πνιγείς και να ξαναγεννηθείς. Η μουσική εξυψώνεται, μαζεύει ενέργεια και ξεσπάει, ευνοώντας την αναζωπύρωση της εσωτερικής ελπίδας! Κλισέ, ίσως… Το μόνο που σου ζητάει είναι ο απαγχονισμός των ματαιόδοξων ηλεκτρικών φορτίων στα εγκεφαλικά σου κύτταρα.

3) Porcupine Tree – “Fear of a blank planet”


Παρότι οι σκληρές κιθάρες τείνουν να κάνουν το δέντρο όλο και πιο αγκάθινο, πάντα θα έχουν όλα εκείνα τα ταξιδιάρικα, ονειρικά σημεία που θα σου υπενθυμίζουν την ύπαρξη και άλλων κάθετων ή παράλληλων διαστάσεων με τη δική σου.

Γιατί στο μουσικό τους βαγόνι κουβαλούν κάθε λογής εμπόρευμα, από ψυχεδελικά και metal τσουβάλια, μέχρι ατμοσφαιρική, προσεγμένη ποπ τραγουδοποιία.

Γιατί η απαρχή όλων των συμπλεγμάτων ξεκινά από την εφηβεία και επιτέλους αυτό ενσαρκώθηκε μέσα από την ενιαία θεματολογία του FOABP. Οι κιθάρες αλυχτούν για να σε μεταφέρουν στα σταυροδρόμια του μυαλού του Steven Wilson, ενώ τα αμέτρητα στρώματα των πληκτροφόρων του Barbieri

συντονίζονται με τις αλλεπάλληλες μουσικές μεταμορφώσεις και τον ηχητικό πλουραλισμό.

4) Sigur Ros – “Hvarf/Heim”

Οι Sigur Ros χρησιμοποιούν τον πιο θαρραλέο και σαγηνευτικό τρόπο για να προϊδεάσουν ακόμα και τους πιο αδαείς για την απαράμμιλη ομορφιά του πλανήτη μας.

Δεν παίζουν απλά ατμοσφαιρική, αιθέρια μουσική. Οι ήχοι τους σιγοβράζουν, οι ιδιόμορφες κιθάρες στροβιλίζονται και συνθέτουν το δικό τους παραμύθι φτιαγμένο από Ισλανδική χρυσόσκονη. Φωνητικές χορδές εκτοξεύουν τα δικά τους βέλη με στόχο την αορτή στο υποσυνείδητό σου, και όλα μαζί πλάθουν το δικό τους παραμύθι για να σε ταξιδέψουν σε διαστημικά νεφελώματα.

Με τη μουσική τους, φτιάχνουν μια μικρογραφία του ονειρικού κόσμου που θα θέλαμε να ζούμε κάτω από ιδανικές συνθήκες. Οι ήχοι ανακατεύονται με τα μόρια του αέρα και τα χρώματα του ουρανού, τόσο που όταν εισπνεύσεις μια γερή δόση, σε φέρνουν αντιμέτωπο με την ολότητα του κόσμου, αναθεωρώντας την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα των αισθήσεων σου.

5) God Is An Astronaut – “Far from refuge”

Οι ηχητικοί τους βρυχηθμοί φτάνουν πολύ μακριά, και είναι από εκείνους που σου προκαλούν δέος για τα συναισθήματα που σε κάνουν να εξωτερικεύσεις. Αποκλειστικά ορχηστρική η μουσική τους, με δομές που ξεφεύγουν του post-rock, έρχεται κάθε φορά όλο και περισσότερο για να γεμίσει εσωτερικά κενά, να σε κάνει να ξεχαστείς από έννοιες και χίμαιρες, να σε πάρει μακριά και να σε ταξιδέψει σε ανεμοσμίλευτα φαράγγια. Ως ευάλωτη λοιπόν, έχει κάθε δικαίωμα να σε παίζει με τα σύννεφα στον ουρανό… και 31 Μαϊου παίζουν στην Ελλάδα!!!!!!!!

6) 65DaysOfStatic – “The destruction of small ideas”

Οι 65DaysOfStatic βρήκαν τη δική τους ατραπό που τους καθιέρωσε στο πολυφορεμένο είδος του μετα-ροκ και στο τέλος τους έκανε να ξεχωρίσουν μέσα σ’αυτό.

Πολυδαίδαλοι ρυθμοί, πιάνο ανήσυχο, που ξεσπάει τη στιγμή που κρίνεται αναγκαίο, συμπαρασύροντας κοντά του και όλα τα υπόλοιπα όργανα. Δεν λείπουν και τα ηλεκτρονικά προσθετικά και οι ρυθμοί από drum ‘n’ bass μεριά, παιγμένοι όμως από κανονικά drums.

Με εξαίρεση τη παραγωγή που στερείται επαγγελματισμού και τη χροιά των οργάνων (ιδίως των drums) που δεν ακούγεται όπως θα έπρεπε, οι ιδέες του δίσκου τον κάνουν να ξεχωρίζει απ’τη μάζα των υπολοίπων post-rockers.

7) Riverside – “Rapid eye movement”

Οι Riverside είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή, η έτσι και αλλιώς ανήσυχη Πολωνική σκηνή. Η μουσική τους ευκίνητη, καθοδηγεί τον ακροατή και τον ταλανίζει ανάμεσα σε prog ελεγείες και ποπ λεπτοφυή αριστουργήματα. Οι σκληρές κιθάρες του προηγούμενου δίσκου έχουν εκλείψει, ενώ τα πλήκτρα έχουν ανέβει στην υπόληψη του συγκροτήματος.

Η μουσική τους είναι απόρροια των ανησυχιών και των τάσεων ψυχανάλυσης του εσωτερικού τους κόσμου.

8) Aereogramme – “My heart has a wish that you would not go”

Είναι από τα συγκροτήματα που θα πρέπει να σε πιάνει θλίψη που διαλύθηκαν πριν την ώρα τους. Ο Graig B χάνει τη φωνή του για έξι μήνες, τα γιαούρτια που του συνέστισε ο γιατρός δεν φέρνουν αποτέλεσμα και ο χρόνος είναι η μόνη γιατρειά. Το συγκρότημα στην αναμονή, μέχρι που τελικά βγαίνει το “My heart…”. Ο ήχος τους μαλακώνει, γεμίζει απαλότητα, πλημμυρισμένος από έγχορδα και τα έτοιμα να καταρρεύσουν, φωνητικά του Graig B. Μια φωνή δίχως γυρισμό, σβήνει χωρίς να το παίρνεις είδηση και οι κιθάρες γεμάτες διαύγεια έχουν πάρει πλέον τη θέση των αντίστοιχων παραμορφωμένων. Ο παραγκωνισμένος τους θυμός, εξοβελίζει το δικό σου και το μόνο που θες, είναι να γράψεις στο ημερολόγιο σου για την υποταγή σου σ’έναν ακόμη δίσκο. Κάτι που αξίζει να θυμόμαστε, ως ένδοξο μουσικό παρελθόν της παγωμένης Σκωτίας.

9) Tied and Tickled Trio – “Aelita”

Η γερμανική σκηνή δικαιώνεται, δίνοντας και πάλι το βροντερό παρόν με τους ambient-electronica πειραματισμούς των Tied and Tickled Trio. Ορχηστρικά κομμάτια με πολυπόθητη ηρεμία και διακριτικότητα σε κάθε κίνηση, για να σου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Πολυεπίπεδοι, κρυμμένοι ήχοι που απαιτούν τη προσοχή σου για να ανακαλύψεις μινιμαλιστικές μελωδίες και ρυθμούς δοσμένους μέσα από ηλεκτρονικό πρίσμα,για να συμπληρώσουν αυτό το avant-garde πείραμα ενός εκλεπτυσμένου κόσμου.

10) Radiohead – “In Rainbows”

Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί κόπασαν και όλα φαντάζουν πάλι πιο ροκ με τη γοητεία πολλών ambient στοιχείων να προσδίδουν το δικό τους χρώμα.

Παρότι έπαψαν να καινοτομούν μουσικά, ξεκίνησαν τη δική τους, αποτελεσματική επανάσταση απέναντι στο τέρας της μουσικής βιομηχανίας.

Ποντάρησαν στη συνείδηση των ακροατών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αγοράσουν το δίσκο τους ηλεκτρονικά, στη τιμή που οι ίδιοι επιθυμούν. Ο δίσκος ειλικρινής και κομψός, όχι τόσο άξιος για να σταθεί δίπλα στο “OK Computer”, αλλά ικανός να ξεχωρίσει από το σωρό της παγκόσμιας δισκογραφίας, περιέχοντας ευαίσθητους και λεπτεπίλεπτους ήχους. Η αβρότητα της μουσικής των Radiohead είναι αυτή που τους κάνει να αφήνουν ακόμα και τώρα το προσωπικό τους στίγμα στο σύγχρονο, εναλλακτικό μουσικό χάρτη.

11) Anekdoten – “A time of day”

12) Battles – “Mirrored”

13) Animal Collective – “Strawberry Jam”

14)Arcade Fire – “Neon Bible”

15) Blonde Redhead 23”

16)The Dear Hunter – “The Meaning Of, And All Things Regarding Ms.

Leading”

17) Blackfield – “Blackfield II”

18) iLikeTrains – “Elegies to lessons learnt”

19) The Grinderman – “The Grinderman”

20) The Devastations – “Yes U”

21) The Sea and Cake – “Everybody”

22) The Raining Pleasure – “Who’s gonna tell Juliet”

Τα καλύτερα για το Γιώργο Γοργογέτα

Το 2007 ήταν μια χρονιά που μου άρεσαν αρκετοί δίσκοι, δυστυχώς όμως τους άκουσα κυρίως στο αυτοκίνητο και στα ακουστικά του κινητού μου. Τους δυο πιο αγαπημένους μου, την Feist και τους Ulver , τους χάρηκα και σε βινυλιακή μορφή, αφού εκεί με πιάνει και η μανία του συλλέκτη. Οπότε παραθέτω σε αλφαβητική λίστα όσα μου άρεσαν πιο πολύ από όσα άκουσα:

Battles - Mirrored

Bill Callahan - Woke On A Whaleheart

Black Light Burns - Cruel Melody

Burial - Untrue

Daft Punk – Alive 2007

Feist - The Reminder

Grinderman - Grinderman

Interpol - Our Love To Admire

Justice - †

LCD Soundsystem - Sound Of Silver

Marilyn Manson - Eat Me, Drink Me

Ministry - The Last Sucker

Nine Inch Nails - Year Zero

Pelican - City Of Echoes

Porcupine Tree – Fear Of A B lank Planet

Radiohead - In Rainbows

Rafael Anton Irisarri - Daydreaming

Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand

Roisin Murphy - Overpowered

Saul Williams - The Inevitable Rise and Liberation οf Niggy Tardust!

Ulver - Shadows Of The Sun

Underworld - Oblivion With Bells

UNKLE - War Stories

:wumpscut: - Body Sensus

http://www.myspace.com/atraktos

Atraktos.Net

Special
Best albums of 2015
Best albums of 2012
Oι καλύτεροι δίσκοι του 2011
Οι καλύτεροι δίσκοι του 2010
Οι συντάκτες του Atraktos καταγράφουν τις απόψεις τους για τα καλύτερα του 2009
BEST 2009
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, «Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ – ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ, 2 Φεβρουαρίου Μια ακόμα επετειακή ημερομηνία χωρίς αντίκρισμα
Οι καλύτεροι δίσκοι του 2008
Ανοικτή εποστολή από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ