Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Συνεντευξη με τους Νανους

07/06/2012

Συνεντευξη με τους Νανους απο την Κωνσταντινα Μπρατανη

1)ΠΟΤΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΑΝΟΙ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ?

Οι Νάνοι ιδρύθηκαν το 1993 από τον Πάνο Νάνο στην κιθάρα, τον Ανδρέα Νάνο στο μπάσο και τον Αλέξη Νάνο στα τύμπανα. Γνωριζόμασταν χρόνια, είχαμε κοινό όραμα για την δημιουργία μιαςτέτοιας μπάντας και αφορμή στάθηκε ότι βρεθήκαμε στην ίδια πόλη απαλλαγμένοι πλέον από άλλες υποχρεώσεις όπως στρατός, σπουδές κ.λπ. Στο σχήμα προστέθηκαν η Ευανθία Σοφρωνίδου και η Σούζυ Μπέζα στα φωνητικά. Συνεργαστήκαμε με τον Ευκάλυπτο(Θοδωρή Κονκουρή, ex. Noise Promotion Company)στην κιθάρα και το 1999 ηχογραφήσαμε το πρώτο cd με τίτλο Λinguaφον. Το 2001 φωνητικά και κιθάρα ανέλαβε ο Σίμος Νάνος(ex. Citizen Kane). Το 2005 ηχογραφήσαμε το δεύτερο cd με τίτλο Nanodrive στο οποίο συμμετέχει στην κιθάρα ο George Bandoek (ex.Noise Promotion Company, Blues Wire, Θανάσης Παπακωνσταντίνου). Το 2007 ο Κώστας Χασιώτης(Nasa Funk)αναλαμβάνει το μπάσο, το 2009 ο Ασκληπιός Ζαμπέτας(Mushrooms, Τρύπες)τις κιθάρες και με αυτό το σχήμα ηχογράφησαμε το τρίτο cd με τίτλο Five Boxes στο όποιο συμμετέχουν ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, ο Γιάννης Μαρίνος στο τρομπόνι και η Σεμέλη Ταγαρά στα φωνητικά.


Η σημερινή σύνθεση των Νάνων
Σίμος Νάνος: φωνή, κιθάρα
Πάνος Νάνος: κιθάρα
Ασκληπιός Ζαμπέτας: κιθάρα
Κώστας Χασιώτης: μπάσο
Αλέξης Νάνος: τύμπανα

Στα live συμμετέχουν:
Σεμέλη Ταγαρά: φωνητικά.
Μιχάλης Βρέττας: βιολί
Γιάννης Μαρίνος: τρομπόνι

2)ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΤΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ?

Είμαστε πέντε διαφορετικά άτομα, με τουλάχιστον 30 χρόνια συνειδητής ακρόασης ο καθένας μας. Έχουμε περάσει από πολλά μουσικά είδη, δεν μας αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, συχνά διαφωνούμε στο τι είναι «καλό άλμπουμ», αλλά όταν όλοι μαζί φτιάχνουμε μουσική, λειτουργεί η κοινή συνισταμένη όλων των ακουσμάτων μας.

3)ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΣΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ?

Κάθεάλμπουμ εκφράζειμια προσωπική και μουσική περίοδο του καθενός μας επομένως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο, πάντα όμως η πρώτη φορά, ότι και να κάνεις, μένει ανεξίτηλη στην μνήμη.

4)ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΚΡΟΥΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ/ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ? ΠΟΙΟΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΑΣ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΣΑΣ?

Όσο και να ακούγεται περίεργο, δεν υπάρχει αρχηγός στη μπάντα. Τυχαίνει ο κάθε Νάνος να είναι καλός σε κάτι διαφορετικό από τους άλλους: ο Σίμος ασχολείται με την εικόνα (φωτογραφίες, βίντεο, εξώφυλλα), ο Αλέξης με την οργάνωση των συναυλιών και τις καινούριες κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει η μπάντα, ο Ασκληπιός με τις ηχογραφήσεις και τον ήχο γενικότερα, ο Κώστας με την ίδια τη μουσική και την οργάνωσή της, ο Πάνος μας κρατάει όλους ενωμένους (στα γέλια) και κάνει πολύ δουλειά προς τα έξω (αυτό που λέμε πι-αρ).

5)ΟΙ ΝΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΛΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΧΡΟΝΩΝ?

Το βασικό συστατικό του φίλτρου που μας κρατάει δεμένους τόσα χρόνια είναι το χιούμορ. Ακόμα και όταν γυρίζαμε το videoclip του Another Dayπου η ατμόσφαιρα του είναι θρίλερ, προσπαθούσαμε να κόψουμε το γέλιο μας καθώς και όλων των φίλων συντελεστών για να βγει σοβαρό. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι τα κοινά ακούσματα, τα βιώματα, η αντίληψη για την μουσική, η αλληλοεκτίμηση, ο σεβασμός μεταξύ μαςκαι φυσικά μπόλικη δόση τρέλας η όποια αντί να εξανεμίζεται, δυναμώνει με τα χρόνια.

6) ΜΕΤΑ ΤΟLINGUAFON (2000) ΚΑΙ ΤΟ NANODRIVE(2006)ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΠΟΙΑ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ FIVE BOXES? ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ?

Τ οFIVEBOXESείναι ο καρπός τηςσυνεργασίας μας με τον Κώστα Χασιώτη και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα, οπότε λογικό είναι να διαφέρει από τα προηγούμενα, έχουν προσθέσει σ’ αυτό τα δικά τους στοιχειά, συν το γεγονός ότι τραγουδά η Σεμέλη, παίζει βιολί ο Μιχάλης και τρομπόνι ο Γιάννης.

7)ΤΟ FIVE BOXESΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΟ ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΛΙΑΝΙΚΗ? ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΑΣ?

Σχετικό σκεπτικό δεν υπήρχε, ήταν αποτέλεσμα της κρίσης. Η εταιρεία μας, παραμονή της παρουσίασης του άλμπουμ στο ΓΑΙΑ δήλωσε οικονομική αδυναμία για να το τυπώσει, το ίδιο δηλώσαμε κι εμείς, οπότε το δωρεάν κατέβασμα από το διαδίκτυο ήταν μονόδρομος.Υπάρχει βεβαίως η σκέψηνα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε συλλεκτικήέκδοση για κάποιουςφίλους μας που το θέλουν στην δισκοθήκη τους.

8) ΣΕΜΕΛΗ ΤΑΓΑΡΑ,(ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΑ)ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΣ(ΒΙΟΛΙ) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ(ΤΡΟΜΠΟΝΙ), 3 ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ FIVE BOXES. ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΑ ΣΤΙΣ 27/4/10 ΣΤΟ ΓΑΙΑ LIVEΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ 5 BOXES. ΔΕΙΧΝΑΤΕ ΔΕΜΕΝΟΙ, ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ?

Με τον Μιχάλη έχουμε κάνει πολλάliveμαζί, ο Γιάννης παίζει χρόνια με τον Κώστα στους ΝasaFunkκαι η Σεμέλη κόλλησε κατευθείαν από το πρώτο λεπτό των ηχογραφήσεων. Όλοι τους είναι πολύ έμπειροι μουσικοί, έχουμε κοινά ακούσματα, είμαστε φίλοι από παλιά και αυτό βοήθησε πολύ να δέσουμε γρήγορα μεταξύ μας και μουσικά.

9) ΗΧΟΛΗΨΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΑΠΟ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΖΑΜΠΕΤΑ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΕΦ?

Ο καλύτερος! Έβγαλε από τον καθένα μας τα καλύτερα στοιχεία που είχε να δώσει και αυτό είναι ένα μεγάλο αλλά αφανές χάρισμα του κάθε παραγωγού-ηχολήπτη. Το τεχνικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι ακροατές αντικειμενικά.

10) ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ SYLVIA?

ΤοSylviaείναι ένα ταξιδιάρικο κομμάτι και εσύ Ναντίν μια ταξιδιάρα ψυχή, γι’ αυτό και κόλλησες μαζί του!

11) ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΩΔΙΑ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΡΜΑΛ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ?

Εξαρτάται την μελωδία, υπάρχουν κομμάτια που δεν θέλεις να τελειώσουν ποτέ και άλλα που δεν τα αντέχεις ούτε ένα λεπτό. Στοliveόμως ένα κομμάτι μπορεί να τραβήξει πολύ περισσότερο χρόνοαπ’ ότι στο ραδιόφωνο.

12) ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΝΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΗΒ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΩΣ ΘΕΑΤΕΣ. ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ?

Τοliveείναι ένα τεράστιο σχολείο για μας, μαθαίνουμε άπειρα πράγματα εκείνη την στιγμή, μελετώντας το αποτέλεσματου συνδυασμού των οργάνων, τωνενισχυτών, τηςακουστικήςτου χώρου και της εκτελεστικής δεινότητας των μουσικών. Όταν έπαιζε κιθάρα οBlixaμε τονNick Cave, ακούγαμε ένα επίμονο χτύπημα που δεν είχε σχέση με τα τύμπανα και τελικά διαπιστώσαμε ότι χτυπούσε τον αναπτήρα του πάνω στο σκάφος της κιθάρας του στο όποιο είχε σκάψειμια μεγαλοπρεπέστατη λακκούβα.

13) ΠΟΙΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ?

Αυτή η πόλη κάθε μέρα γεννά και μια καινούργια μπάντα σε όλα τα είδη της μουσικής, παίζουν καταπληκτικά πράγματα και φυσικά δεν προλαβαίνουμε να τις παρακολουθήσουμε όλες για να ξεχωρίσουμε κάποιες, άσε που έχουμε τόσες μπάντες που παίζουν μέλη και συνεργάτες των Νάνων, οπότε θα μεροληπτήσουμε αν αναφέρουμε μόνο τρεις !

14) ΠΟΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΗΒ ΣΑΣ?

Κατά καιρούς ξεθάβουμε μια καλή ανάμνηση, τώρα τελευταία θυμηθήκαμε τοliveμας στην Υδρόγειο το 1999 όπου στο τέλος του, γλίστρησε αθόρυβα ο Μπαντούκ στην σκηνή έπιασε την κιθάρα και επί μια ώρα αυτοσχεδιάζαμε σε πλήρη έκσταση εμείς και το κοινό….. ακόμα μας ζητούν να ξαναπαίξουμε εκείνο το τελευταίο τραγούδι…απλώς δεν θυμόμαστε απολύτως τίποτα απ’ αυτό, ήταν η μαγεία της στιγμής ανάμεσα σε μας και το κοινό! Τις ελάχιστες άσχημες αναμνήσεις προσπαθούμε να τις θάψουμε βαθιά, δεν βοηθά σε τίποτα να τις συντηρούμε.

15)ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΝΑΝΟΙ?

Την μιζέρια, τον καθωσπρεπισμό, την υποκρισία, τα λαμόγια, τις κακές τέχνες, τους άσχετους, τους κόλακες, τοmainstream, το ψέμα, τους φτηνούς ανθρώπους.

16)ΤΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΝΟΥΣ?

Τα λαμπερά μυαλά, η πρωτοπορία, η αναζήτηση, ο πειραματισμός, οι καλές τέχνες, οι καλοί φίλοι, το καλό κρασί, το ωραίο φύλο, τα ταξίδια, η αλήθεια, τοunderground, η δύναμη της ψυχής.

17)Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Η ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ?

Η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες, κάποιοι απ΄ αυτούςάνοιξαν τα φτερά τους και πέταξαν και σε άλλες χώρες όπου διέπρεψαν. Τώρα με την κρίση είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους πιο πολλοί, κυρίως νέοι καλλιτέχνες, η τέχνη πλέον έχειglobalχαρακτήρα και δεν πρέπει να περιορίζεται σε στενά γεωγραφικά όρια.

18) MIA ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΣΩ? ( ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ).

Πολλοί μας ρωτούν γιατί επιμένουμε τόσα χρόνια σε έναν τόσο αντιεμπορικό ήχο, σε μια χώρα που δεν έχει αφομοιώσει αυτά τα ακούσματα. Η απάντηση είναι ότιμας στοιχειώνει αυτός ο ήχος από τότε που τον πρωτακούσαμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν χωρίςνα τον εξελίσσουμε.

19) ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ?

Να παίξουμε στο εξωτερικό, για να δούμε πως στέκεται η μουσική μας στις χώρες που την γέννησε, αλλά και πως λειτουργούμε εμείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ θερμά και καλή σας επιτυχία.

www.nanoi.gr

Κωνσταντίνα Μπρατάνη

Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με το Θάνο Ανεστόπουλο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Absent Without Leave
Interview with LALI PUNA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τους Your Hand In Mine
Συνέντευξη με τη Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Συνέντευξη με την Αμερικανο-Ολλανδέζα Signe Tollefsen
Συνέντευξη με τη Nalyssa Green
ΣΥΝΕΝΤΕYΞΗ με τους ABBIE GALE
Συνέντευξη με τους ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Interview με την Μαριέττα Φαφούτη