Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

SONGS FOR THE RAVENS

SEA OF BEES

Heavenly Recordings

13/01/2011

Οι Sea of Bees είναι ένα σχήμα που ουσιαστικά αποτελεί το μουσικό όχημα μιας νέας μουσικού της Julie Ann Bee από το Σακραμέντο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο δίσκος με τίτλο Songs for the ravens είναι το ντεμπούτο άλμπουμ και είναι μια εξαιρετική κυκλοφορία, γεμάτη γοητεία, λυρισμό και σπουδαίες μουσικές.

Σκεφθείτε πόσο συγκινητικό είναι μια ....θάλασσα μελισσών (sea of bees) να γράφει όμορφα τραγούδια για τα κοράκια..(songs for the ravens), οπότε και μόνο μέσα από το συμβολισμό αντιλαμβάνεστε ότι κάτι το ξεχωριστό συμβαίνει εδώ.

Στα 11 κομμάτια του δίσκου κυριαρχεί, συγκινεί και καθηλώνει η καταπληκτική φωνή της νεαρής Julie Ann Bee. Νομίζω από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν τα φωνητικά στο εναρκτήριο κομμάτι gnomes σε κερδίζουν σχεδόν αφοπλιστικά. Μπορεί να σταθείς και να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι μου θυμίζει τώρα αυτό, και αν και μπήκα στον πειρασμό, δεν θέλω να σας … εξομολογηθώ τίποτε συγκρίσεις. Έτσι κι αλλιώς η γυναικεία παρουσία στο μελωδικό ροκ και ρυθμικό φολκ είναι πάντοτε καταλυτική. Η γλυκιά φωνή, με τις γεμάτες συνθέσεις παραπέμπουν και στην αξεπέραστη ποπ της σκανδιναβικής υπεροχής.

Αυτή η γοητεία, όπου η μελαγχολία αποκτά λαμπρύτερη έκφανση, και διαθέτει δύναμη ακόμα και να σε κάνει να κουνηθείς και να χαμογελάσεις, είναι εντυπωσιακή με τις γυναικείες ερμηνείες. Το γεγονός ότι η Julie δεν στέκεται μόνο στην σπουδαία της φωνή, αλλά παίζει επίσης κιθάρα, μπάσο, keyboards και percussion… και επίσης έχει γράψει όλα τα τραγούδια καταστούν την κυκλοφορία αυτή μια ολοκληρωμένη γνωριμία με μια σπουδαία μουσικό. Και νομίζω ότι στις συνθέσεις και την όλη ενορχήστρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αξία αυτού του δίσκου. Γενικά ίσως είναι εύκολο να πατήσεις πάνω σε μια καλή φωνή και να γράψεις μουσική. Από αυτό το στοιχείο νομίζω οι Sea of Bees ξεφεύγουν με τρομερή άνεση, ώστε να μην ακούγεται σαν σε στερεότυπο, αλλά ταυτόχρονα να ακούς κάτι που σου φαίνεται τόσο οικείο.

Η ίδια σε μια συνέντευξη της δήλωσε πόσο επηρεασμένη νιώθει από τις Cocorosie και τους Sigur Ros (μμμ αυτό ψιλοφαίνεται στο κομμάτι fyre…just like Finn le Stella in), οπότε αντιλαμβάνεστε πως ο χαρακτηρισμός περί νέο-φολκ αποτελεί μια τεράστια πλάνη. Άλλωστε σε αρκετά σημεία δεν διστάζει να ανεβάσει τα γκάζια με λίγα reef στις καλωδιωμένες ακουστικές κιθάρες, αλλά και στην ηλεκτρική, όπως στο πανέμορφο marmalade.

Βρήκα και αγόρασα και το ΕΡ που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στο 2010, αλλά τελικά είχε μόνο 1 επιπλέον κομμάτι από το δίσκο, γεγονός που σημαίνει πως… μάλλον δυσκολεύτηκε μέχρι να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη κυκλοφορία.

Εξαιρετικό εν κατακλείδι album, που δικαίως αξίζει τη μεγάλη προσοχή σας! Είναι από τις ωραίες περιπτώσεις όπου το lo-fi μπορεί να επιβληθεί με τόση άνεση.

Κυριάκος Σκορδάς

Foreign Office
AMOK
ATOMS FOR PEACE
THE POLITICS OF ENVY
MARK STEWART
HE GETS ME HIGH
DUM DUM GIRLS
HOUSE OF BALLOΟNS
THE WEEKND
Let England Shake
PJ Harvey
FROM THE STAIRWELL
THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE
ANTHROPOMORPHIC
THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
SENTINELS OF HELIOSPHERE
SOLAR TEMPLE SUICIDES
THE FOOL
WARPAINT
SONGS FOR THE RAVENS
SEA OF BEES