Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Μόμπιους Ντικ

08/06/2007

Andrew Crumey

Μόμπιους Ντικ

Εκδόσεις Πόλις

Ας πούμε είστε σπίτι σας με το ταίρι σας και μόλις έχετε επιδοθεί στο άθλημα που αδίκως δεν είναι Ολυμπιακό. Το ταίρι σας έχει ένα χαμόγελο μακαριότητας και χαλαρώνει αλλά εσείς ακούραστη σκέφτεστε να φέρετε ένα ακόμη κρασάκι για να προκαλέσετε τη συνέχεια.

(αφήστε με να εκφραστώ κατά το φύλο μου – γυνή)

Ο καλός σας απαντά στην πρότασή σας με ένα «μμμμμ» που – λανθασμένα – εκλάβατε ως γουργουρητό απόλαυσης.

Ορμάτε στην κουζίνα, ανοίγετε το μπουκάλι γρήγορα – γρήγορα (μόνο η βαρύτητα γνωρίζει γιατί δεν έγινε χίλια κομμάτια διότι αυτή σας έκανε τη χάρη) και δυο ποτήρια και επιστρέφετε. Στη μισάνοιχτη πόρτα όμως… κόκαλο Νο1. Αντικρίζετε τον καλό σας να επιδίδετε στο… άθλημα με κάποια που μοιάζει με τη γνωστή για τα πονήματα της ιερόδουλη, Ξαβιέρα Χολάντερ!

Ένα βήμα πίσω. Μια ανάσα. Με το «θα του το κόψω κυριολεκτικά» πάτε να ορμήσετε. Κόκαλο Νο2.Διαπιστώνετε μακρόθεν ότι δεν είναι η Ξαβιέρα αλλά εσείς!

Προτού α) νομίσετε ότι τρελαθήκατε εντελώς ή β) νιώσετε υπερήφανη για τις… επιδώσεις σας αποφασίζετε ήρεμα να ξανακοιτάξετε. Κόκκαλο Νο3. Ο καλός σας κοιμάται του καλού καιρού ολομόναχος.

Επιλογές:

1) Ξεχνάτε τι είδατε και αποφασίζετε να κόψετε το ποτό και το σεξ διότι προφανώς σας χαλάν!.

2) Ξεχνάτε τι είδατε και του φέρνετε ένα ποτήρι κρασί στα μούτρα που τόλμησε να αποκοιμηθεί ενώ εσείς κάνατε όνειρα για τη συνέχεια.

3) Από την ίδια μέρα αποφασίζετε να διαβάσετε το Μόμπιους Ντικ του Αντριου Κρούμυ μπας και σας δοθεί η εξήγηση πχ ότι ζούμε παράλληλα σύμπαντα. (αυτό δεν αποκλείει τη δεύτερη συνθήκη της επιλογής 2).

Κι εξηγώ.

Το εν λόγω βιβλίο συνδυάζει συναρπαστικά τις αρχές της κβαντικής μηχανικής, την ιστορία, την παράνοια (χμ), τις συμπτώσεις της ζωής μας, τι φιλοσοφία (μας).

Μπορούν όλα να συμβαίνουν ταυτοχρόνως; Είναι δυνατόν να συναντηθούμε με τον εαυτό μας; Οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν ή μπορεί να αποδειχθούν μια φάρσα σε σκηνοθεσία Μελ Μπρούξ, Γούντι Άλλεν ή Τέρι Γκίλιαμ;

Κι αν ο επιστημονικός κόσμος ή μέρος αυτού στο βωμό ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου για τεχνολογική επανάσταση (επικοινωνιακή εδώ) αποφάσιζε να ρισκάρει να φέρει το τέλος του κόσμου asweknowit ΤΩΡΑ; Θα μου πείτε ότι δεν σας λέω και κάτι καινούριο «ίσως απλώς δεν τα κατάφεραν ακόμη». Εντάξει, σύμφωνοι αλλά μη στοιχηματίσετε κιόλας.

Ο Κρούμυ έχει δημιουργήσει μια ευρηματικότατη σπαζοκεφαλιά:

Ο Τζον Ρίνγκερ, επιστήμων φυσικός, ταξιδεύει σε ένα μυστηριώδες ερευνητικό κέντρο. Οι ερευνητές εκεί προσπαθούν να τον κάνουν «συνάδελφο – συνένοχο». Ο ίδιος ψάχνει να βρει την αλήθεια πίσω από σκοτεινές πόρτες που σα να ‘χουν σκοπό να τον τρελάνουν.

Παράλληλα η ιστορία ενός ανθρώπου χωρίς μνήμη. Σε νοσοκομείο με γιατρούς που του λένε αλλόκοτα πράγματα. Θα μπορούσε να είναι ανισόρροπος, δεν διαφωνεί, αλλά όχι και τόσο.

Μαζί με όλα αυτά το παρελθόν. Όχι των προαναφερθέντων προσώπων. Το παρελθόν της Ιστορίας, της Φυσικής, της μουσικής. Ο Σρέντινγκερ (1887-1961), ναι ο γνωστός Νομπελίστας φυσικός, αναρωτιέται ακόμα και για την διάσημη πλέον γάτα του, σε σανατόριο της Ελβετίας όπου πάει πλέον για… ξεκούραση κι όχι για ίαση. Ο Σούμαν… και τόσοι άλλοι.

Αντιγράφω από το βιβλίο: «Ο Σρέντινγκερ είχε αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση νέων φυσικών νόμων. Έπρεπε να παραδεχτεί, όμως, πως κι αυτοί οι νόμοι ακόμα μπορεί να ήταν στατιστικής φύσεως. Η δύναμη της βαρύτητας ή η ταχύτητα του φωτός μπορεί να ήταν απλά, ευκαιριακά τοπικά φαινόμενα, που ναι μεν παρατηρούνται αλλά δεν έχουν άλλη βαθύτερη σημασία απ’ ό,τι οι φορολογικοί συντελεστές ή ο πληθωρισμός που τα πρόσφατα αστρονομικά τους επίπεδα είχαν κάνει τον κόσμο να φαίνεται παράλογος. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Σρέντινγκερ έδινε την πρώτη του διάλεξη ως καθηγητής στη Ζυρίχη, είχε επιλέξει ως θέμα την ιδέα ότι τα πάντα στη φύση, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν αποκλείεται να συμβαίνουν τυχαία. Όπου ο Χιντς έβλεπε την αδυσώπητη αναγκαιότητα, ο Σρέντινγκερ έβλεπε τη σύμπτωση και την πολλαπλότητα όλων των δυνατών κόσμων…»

Χμ… «όλων των δυνατών κόσμων»… το ερώτημα ίσως είναι ‘’όλων των δυνατών κόσμων που συμβαίνουν μαζί;’’

Ας μην σας μπερδεύω άλλο. Το πόνημα του Κρούμυ διαβάζεται πολύ άνετα ακόμα κι αν δεν έχετε καμία σχέση με τα μαθηματικά ή τη φυσική όπως άλλωστε και η υπογράφουσα. Εδώ αξίζει να σας πω ότι η μετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι εξαιρετική. Συνοδεύεται και από μια πλειάδα πληροφοριών που παρατίθενται στο τέλος, χρήσιμων και κυρίως, κατανοητών. Κατά την άποψη μου ο άνθρωπος είναι ένας ήρωας της μετάφρασης καθώς ο Κρούμυ έχει μεγάλη αγάπη στα λογοπαίγνια μπερδεύοντας αριστοτεχνικά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έννοιες, συγγραφείς, γνωστά έργα κι ανακαλύψεις.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τον τίτλο… Μόμπιους = μόμπι; Ο ψυχίατρος Πόλ Μόμπιους και ο κύκλος του; Ντικ = πέος; Η μυθική φάλαινα Μότσα Ντικ; (είμαι καλός άνθρωπος, γι’ αυτό και θα σας πω ότι τουλάχιστον το μυστήριο του τίτλου λύνεται μέχρι την 20η σελίδα – για τα άλλα ευθύνη δεν φέρω...)

Ανακαλύψτε το!

Γιώτα Θεοδοσίου
yiota_theodossiou@yahoo.com

Atraktos.Net

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010