Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

«ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ», ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

21/04/2008

ΜΟΔΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ

Εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος

Ερώτηση: πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη; όχι για να μας επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ωραίοι αλλά για το κατά πόσο είμαστε μοιραίοι… πόσοι το καταφέραμε; Παραδεχτείτε ότι στο παρά τρίχα τη γλίτωσε τη μπουνιά.

Παραδεχτείτε ότι δεν μιλάμε ειλικρινά κατά το 95% μας…

««Παρεξηγήσεις» Σχέδιο για ένα ψυχογράφημα.»

Μας την έφερε. Δε μπορούμε να ξεφύγουμε. Από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία βλέπεις τον εαυτό σου, γυμνό, αληθινό, έρμαιο και άντε να πεις ότι δεν είσαι εσύ.

Άντε πες ότι δεν το διάβασες, πες ότι δεν έχεις ιδέα. Πες ότι έχεις πλήρη άγνοια. Δεν έχεις δικαιολογία αλλιώς

Έχουμε πολλούς λόγους να μισούμε τον κύριο Μόδη Γούναρη, είναι δυνατόν να μας γνωρίζει τόσο καλά; Το μυθιστόρημά του «Παρεξηγήσεις» Σχέδιο για ένα ψυχογράφημα. είναι μια γροθιά στον καθρέφτη αλλά συνάμα μια ιστορία της ζωής μας. Έτσι όπως έπρεπε να τη δούμε, έτσι όπως έπρεπε να τη ζούμε… μάλλον έτσι τη ζήσαμε και δεν το ξέραμε

α, ρε Μόδη…

Το μυθιστόρημα αυτό είναι αρτιότατο λογοτεχνικά και απορώ πώς τα κατάφερε να μην πέσει σε καμία παγίδα από αυτές που έστησε στον εαυτό του. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει: τα Ποιήματα ή τα Μαγικά Φίλτρα για Μαρμαρωμένους Ταξιδιώτες μας μάγεψαν, Μόδη Γούναρη. Σε περιμέναμε στη γωνιά για υπερλυρισμό, για υπερβολές αλλά δεν στραβοπάτησες ούτε για μια στιγμή. Μα είναι δυνατόν;

Είναι, καθώς διαβάζοντάς το δεν παραπέμπεσαι σε καμία πλευρά του συγγραφέα μονόπατα, είναι αυτόφωτη οντότητα. Και ξαναρωτώ: είναι δυνατόν;

Κι όμως είναι.

««Παρεξηγήσεις» Σχέδιο για ένα ψυχογράφημα.» Ελπίζαμε ότι αυτά που γράφει είναι αλήθεια… συγνώμη. Ελπίζαμε ότι αυτά που γράφει δεν είναι αλήθεια. Εκεί που το διαβάζεις λύνεται ένας γρίφος μοναδικός. Έτσι είναι ο έρωτας και η πορεία της ζωής. Το συναπάντημα της μοίρας και του τυχαίου, της επιλογής και του αυθαίρετου της καρδιάς, μη μας το κάνεις αυτό Μοδη…

Μας το κάνει η ίδια η ζωή.

Αριστοτεχνικά μπλέκει τους χρόνους. Μπρος και πίσω, μια ζωή - δυο ζωές, κεντρικά πρόσωπα κι εμπλοκές. Μα είναι δυνατόν να μη σε ενοχλεί αυτό το μπέρδεμα; Κι όμως το καταφέρνει.

Ο Πέτρος την βρήκε την άκρη… και η Ελένη. Ο Νώντας δε και η Μαίρη, το εντελώς παράταιρο αλλά και εκρηκτικά ταιριαστό ζευγάρι τα βρήκαν. Λες να υπάρχει ελπίδα; Είναι τόσο αληθινοί.

Να το παίξουμε το kickboxing με τη μοίρα. Θα νικήσουμε λες;

Δεν είναι θέμα νίκης. Είναι θέμα ζωής. Η ουσία είναι ότι μπορείς να κάνεις ό.τι θέλεις φτάνει να ξέρεις τι είναι αυτό που κάνεις. Κάθε μέρα το παλεύεις, το ζεις, το ερωτεύεσαι.

Να συγχωρείς… πω πω είναι τόσο δύσκολο. Δεν τους συγχωρώ τους γονείς μου, Μόδη. Σ’ ευχαριστώ που μου εξηγείς γιατί τους μισώ . Εν μέρει βέβαια, διότι έχω και τους δικούς μου λόγους ε; Αμ η εμπλοκή μου με την αριστερά, με τα κινήματα, με την πολιτική; Ρημαδιό!

Το ομολογώ: Ήξερα ότι το μυθιστόρημα του Μόδη Γούναρη, συγγραφέα, ζωγράφου, ποιητή, θα ήταν – πώς να το πεις;- στα γούστα μου. Αυτό όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Παρεξηγήσεις» Σχέδιο για ένα ψυχογράφημα.

… και δυο και τρία μη σου πω

Διαβάστε το και σας περιμένω

Γιώτα Θεοδοσίου
yiota_theodossiou@yahoo.com

Atraktos.Net

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010