Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

Ο Brian Eno στο Μουσείο Swarovski στο Salzburg

07/06/2008

Ο Brian Eno στο Μουσείο Swarovski στο Salzburg

Τώρα που αρκετός κόσμος θα μιλήσει για το Σάλτσμουργκ με την ευκαιρία των αγώνων της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σας τονίζουμε το Μουσείο Swarovski στο Salzburg.

Από μουσικοκεντρική άποψη εκεί υπάρχει και ένα νέο έργο του Brian Eno που ειδικά συνέθεσε για το εντυπωσιακό αυτό μουσείο.

Καταρχάς το μουσείο αυτό είναι δίπλα στο εργοστάσιο της βιομηχανίας κρυστάλλων Swarovski. Δεν σας γεμίσω με κουτσομπολιά για το ποιος πια διαχειρίζεται τη μυθική περιουσία και το brandname. Αξίζει όμως να αναφερθώ σε αυτό το τρομερό υπόγειο μουσείο, όπου πραγματικά εκατομμύρια κρύσταλλοι καταφέρνουν να σε εντυπωσιάσουν.

Το μουσείο αυτό είναι ένα ταξίδι στη φαντασία με αναφορές στο σήμερα, ως γάντζοι για να κάνουν τα πράγματα πιο πιστευτά. Από τη σάλα με τη σατυρική και κυνική ματιά στο χώρο της μόδας, όπου οι μηχανές του Jim Whiting αιωρούνται σε έναν post σουρεαλισμό…Πουκάμισα παρελαύνουν και γυρίζουν, μαζί με ένα καλοστρωμένο τραπέζι δείπνου…

Έργα του Savador Dali , του Keith Haring , του Andy Warhol και άλλων σε κερδίζουν από την είσοδο σου κιόλας σε αυτό το δείγμα πρωτότυπης προσέγγισης με το κοινό, που επιμελήθηκε ο Andre Heller. Μεγάλο σε μέγεθος και δαιδαλώδες σε εξέλιξη το Μουσείο Swarovski είναι ένα συνεχές ταξίδι στην παρουσία της τέχνης μέσα στην καθημερινότητα.

Ο ναός των κρυστάλλων, μια τεράστια σφαίρα όπου μπαίνεις και διυλίζεται το είδωλό σου έχει επίσης και τρομερή ακουστική. Εκεί ηχογραφήθηκε μια όπερα και σε διπλανό χώρο μπορείς να απολαύσεις το βίντεο της ηχογράφησης…Ναι όντως η διάσημη σοπράνο Jessye Norman τραγουδά την άρια «thy hand, Belinda” από την όπερα «Διδώ και Αινείας»…

Έξυπνα σχέδια με μια ζέβρα με κρυστάλλινες γόβες και άλλα σε εισάγουν στον παραμυθένιο κόσμο που επιμελήθηκε η σκηνογράφος Susanne Schmogner. Ειδικά η κίνηση των αντικειμένων και το θέαμα του χορού του ήλιου με τη σελήνη είναι πολύ επιβλητικά. Μαζί και αναδυόμενες μυρωδιές από υδάτινες και άλλες δημιουργίες κάτω από το δάπεδο όπου κινείσαι.

Αίθουσες πάγου, λοιπά έργα τέχνης, το δάσος με τους κρυστάλλους με τους αιωρούμενους κορμούς και τον σπινθηρισμό της μέδουσας Leviathan είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παιγνιδίσματα του φωτός πάνω στα κρυστάλλινα αντικείμενα.

Και πάμε στα ξαφνικά και πέφτουμε πάνω στον μεγάλο Brian Eno

Από την κατάπληξη πέφτω στη συγκίνηση. Ένα καταπληκτικό μουσικό έργο το 55 million crystals έρχεται και σε καθηλώνει. Καθισμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα βυθίζεσαι στους υπέροχους ήχους του Eno. Ένα έργο που έγραψε ειδικά για το Μουσείο Swarovksi από μόνο του συνιστά ελκυστικό στοιχείο…

Νιώθεις σαν να αφήνεσαι στα πρωτόλεια ανθρώπινα αισθητήρια όργανα. Ακοή, όραση… μαζί με σκέψεις, συνειρμούς, αναπολήσεις και σχέδια… Τα χρώματα εναλλάσσονται στον τεράστιο κρυστάλλινο πίνακα μπροστά σου. Εστιάζεις στους κόκκους των κρυστάλλων που ερυθρώνονται, πρασινίζουν, αποκαλύπτουν μαγικές εικόνες. Κυβισμός … μεγαλύτερος από τα audi που πάρκαραν στο πάρκινγκ του μουσείου…

Ο ίδιος ο Brian Eno έχει γράψει ένα σχόλιο για το πώς η μουσική συνάντησε τη ζωγραφική, ερωτεύτηκαν και ο έρωτας αυτός τους έδωσε παιδιά, πολλά παιδιά… 55 εκατομμύρια παιδιά ως κρύσταλλοι….Τίποτε δεν μένει ακίνητο, όλα αλλάζουν, έστω και αργά, αλλάζουν… μια αλλαγή σε τέσσερις διαστάσεις, γιατί και ο χρόνος είναι πανταχού παρών….

"Θα ήθελα να γεμίσει όλος ο χώρος.. σε όλες του τις διαστάσεις μόνο με μουσικη". Μπορούμε άραγε να γεμίσουμε το χώρο με μουσική... και τι γίνεται με το χρόνο που συνεχώς αλλάζει... και μας τον αδειάζει το χώρο, πρέπει να τον ξαναγεμίσουμε; Το ambient στριμώχνει το φως και το φως μεταλλάσσει το ambient..

Μπορείς να αφεθείς στο μαγικό αυτό δωμάτιο του Brian Eno για ώρες… και θα νιώσεις τέτοια εσωτερική πλήρωση… μια αυτοκάθαρση που πάντα αναζητάς από τη μουσική… Και μετά από χρόνια πετυχαίνεις κάτι τέτοιο σε ένα μουσείο που απλά πήγες από περιέργεια…

Για αυτό όσοι φίλοι της Εθνικής Ελλάδας βρεθείτε αυτές τις μέρες στο Σάλτσμπουργκ, μαζί με τα συνθήματα και την όρεξη, επισκεφθείτε και αυτό το μουσείο. Πάτε μόνο για το έργο του Brian Eno… και θα γοητευτείτε από όλα… (ακόμα και από το μαγαζί με τα δώρα στην έξοδο…)

Κυριάκος Σκορδάς

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010