Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THE SLITS

25/5/2010

RODEO CLUB, Αθήνα

20/06/2010

RODEON LIVE CLUB

25/5/2010 (ναι, είμαστε πολύ πολύ αργοπορημένοι)

H Ari Up μπήκε στο Rodeo πολλή ώρα μετά από μένα και ποτέ δε μπορεί να είναι καλό αυτό όταν συμβαίνει, ειδικά τις φορές που έχω σπάσει ξανά τις ατομικές μου λόξες συνέπειας για να ταιριάξω στα ειωθότα των ελληνικών συναυλιακών δρωμένων, πηγαίνοντας περίπου μία ώρα αργότερα από το προδηλωμένο άνοιγμα των θυρών. Δε θυμάμαι καν αν είχε προλάβει η μη ανακοινωμένη δυσφορία των Radio Sol -πρώην μπάντα του Στάθη Δρογώση λέει το mixtape.gr- να ανέβει -όση τέλος πάντων ανάβαση απαιτεί το stage του Rodeo- στη σκηνή αναζητώντας να εμπλουτίσει το χαμένο χρόνο, μέχρι οι κυρίες να φέρουν το προπολεμικό τους punk reggae ενώπιόν μας.

Οι Radio Sol είναι μια τυπική πενταμελής ελληνόφωνη ροκ μπάντα από αυτές που ξέρετε αλλά εμείς θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς να ξέρουμε και πολύ σύντομα πιθανολογείται να τους δούμε να γίνονται το δεξί χέρι των Μελισσών ή της Ε. Ζουγανέλη που τόσο αισθαντικά τραγουδά έναν σύγχρονο ύμνο για την Αττική Οδό. Αυτό που θέλουν να κάνουν, μάλλον το κάνουν σωστά, το ερώτημα, τί έκαναν εκεί, βέβαια παραμένει . Μπορείτε να τους βρείτε και στο myspace (βλ. παρακάτω).

Τι κι αν είναι 2010, σα Λαμπρή τις περίμενα τις Slits. Ως Slits άρχισαν να παίζουν το 1976 περίπου και έγιναν σχετικώς πιο γνωστές στο πλάι (ή για την ακρίβεια από κάτω) των πανκοπατέρων Clash και Buzzcocks. Και λέω σχετικά πιο γνωστές γιατί πολύ γνωστές δεν έγιναν ποτέ, παρά την σχεδόν άγνωστη, ουσιώδη παρολαυτά προσφορά τους στην εξέλιξη του πανκ. Να φταίει που ήταν κοριτσάκια? Μπααα... Βασικό τους γνώρισμα το πάντρεμα “πανκ και ρέγκε”, φράση που χρησιμοποιούν σαν επωδό στις εμφανίσεις τους για να αναδείξουν αυτό που τις κάνει ξεχωριστές και προσωπικά θεωρούμε το μόνο συνδυασμένο νοητό τρόπο να ακούσει κανείς reggae. Στη σύνθεση των Slits δε βρίσκεις πια εδώ και πολλά πολλά χρόνια την Paloma “Palmolive” Romero που έλαμψε (ποιόν έβλαψε λίγη υπερβολή?) πίσω από τα τύμπανα των βρετανών Raincoats, η Tessa Politt είναι ακόμη στο μπάσο από το 1976 και φυσικά πάντα στο πόστο της η τρελή για δέσιμο πεμπτουσία των Slits, Arianna Foster, κοινώς γνωστή ως Ari Up.

Η Ari Up λοιπόν φόρεσε τα απερίγραπτα παρδαλά-τζαμαΐκανά-κοντά-στενά της, ανέβηκε στη σκηνή, παρακάλεσε να μην καπνίζουμε την ώρα της συναυλίας με αντάλλαγμα κάπνισμα χόρτου μαζί με την Tessa (αν θυμάμαι καλά) μετά το τέλος της βραδιάς και σε περίπου ένα λεπτό ξανακατέβηκε για να πάει τουαλέτα. Γύρισε, είπε κάποιο από αυτά τα πολύ λεπτά αλλυλέγγυα “περί οικονομίας” αστεία που κάνουν σχεδόν σύσσωμοι οι αλλοεθνείς μουσικοί, σκηνοθέτες, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, αλλά και φίλοι και γνωστοί όλων μας για την αποδιοργανωμένη Ελλάδα.

Όταν λέμε Slits αυτομάτως σκεφτόμαστε Cut, τον επικό δίσκο του ’79 από όπου αντλήθηκαν classics μεταξύ των οποίων τα Typical Girls και Shoplifting. Άγνωστο το τί συνέβη στο έπος In the beginning there was rhythm που είχαν προπολεμικά σπλιτάρει σε 7ίντσο με τους Pop Group, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει το I heard it through the grapevine, αυθεντικώς πασίγωστο Marvin Gaye κομμάτι, σε κατεστημένη όμως πλέον διασκευή από εκείνες. Οι Slits κυκλοφόρησαν φέτος έναν ίσως ατυχή δίσκο- υγιές το λες παρολαυτά-, το “Trapped Animal” και όπως απαιτούν οι κανόνες του μάρκετινγκ, έπαιξαν κάποια κομμάτια και από κει.

Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν γεράσει/ξεπεραστεί/αποεπικαιροποιηθεί, το σίγουρο είναι ότι η απελπιστικά ξεσηκωτική Ari Up βάζει κάτω όλες τις υβριδικές απογόνους, ανορεξικές indie, με τις καστανές φράντζες, τα κόκκινα κραγιόν, τα θέρεμιν και τα άλλα πολύ θηλυκά μελωδικά όργανα, παρά τα σχεδόν 50 χρόνια και τα πεντόκιλα dreadlocked μαλλιά της.

Http://www.myspace.com/radiosolmusic

http://www.myspace.com/theslits

Κάλλια Κακαλέτρη

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010