Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

THESE NEW PURITANS, Plissken festival

5/12/2010

13/12/2010

Σάββατο πρωί (όχι και τόσο πρωί). Ξεκίνημα με μια σοβαρή υποψία για πιθανή παράταση βδομαδιάτικου κρυολογήματος. Επιστροφή για κουκούλωμα και “πνίξιμο” του ιού κάτω από τα σκεπάσματα. Λίγη ώρα αργότερα, η αυταπάτη δεν φαίνεται να τρέφεται κατάλληλα. Το κρύωμα επιμένει ακάθεκτο. Βαριά μύτη και λαιμός, με ένα ρίγος να σε αποθαρρύνει να δράσεις το διήμερο που έπεται. Μικρή απογοήτευση και αποδοχή της κατάστασης. Απόγευμα πλέον, και ο (μεγαλο-)εκδότης Σκορδάς καλεί στο τηλέφωνο. “Είσαι για το Plissken festival το βράδυ;” αναφωνεί, απλώνοντας τα λόγια του σαν γιατρικό με καταπραϋντική δράση.

Το Plissken festival είναι ένα φεστιβάλ που διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια νέα δράση-εκδήλωση με συγκροτήματα, dj set κτλ. εναλλακτικού χαρακτήρα (ή τουλάχιστον, μη διαδεδομένου στο ευρύτερο κοινό). Απώτερος σκοπός η καθιέρωσή του ως χειμερινός συναυλιακός θεσμός, που μέχρι στιγμής απουσίαζε από τα μουσικά, καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας.

Παρότι, η διάρκεια δεν ξεπέρασε την μία ημέρα, η έναρξή του από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της επομένης, του έδωσαν αυτόν τον φεστιβαλικό χαρακτήρα, με τις όποιες αδυναμίες. Αδυναμίες που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την πολύ μέτρια ηχητική του χώρου, με τις τσίγκινες επιφάνειες να αντανακλούν και να αναπαράγουν παραμορφωτικά κάθε συχνότητα που τις προσέγγιζε και κατά δεύτερον, την ομοιογένεια και την συνοχή των γκρουπ κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το τελευταίο ήταν ίσως το καθοριστικότερο, μιας και ποιος ήθελε να βιώσει εκείνη την μετάβαση από την εκλεπτισμένη avant-pop των These New Puritans, στους βαρετά kitsch χορευτικούς Futurecop και τον Alexander Robotnick.

Στην περίπτωση των Futurecop ένα techno-laptop σκηνικό, με έναν Άγγλο στο μικρόφωνο να κόβει βόλτες φωνάζοντας πιθηκιστικά μότο τύπου “Athens-Greece-Acropolis” και οι άλλοι δύο να επαναλαμβάνουν λούπες και beats βγαλμένα από τα 90’s, θυμίζοντας μου τα μαζικά πάρτυ των Άγγλων που με τόσο κόπο προσπαθούσαμε να αποφύγουμε χρόνια πριν. Λίγο πριν είδαμε τους Cinematics και τους Chew Lips σε δύο συμπαθητικές εμφανίσεις να δείχνουν τον indie και electro-pop χαρακτήρα τους, αντίστοιχα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο κοινό.

Η εντυπωσιακή παράσταση όμως δόθηκε από τους These New Puritans. Μια εντυπωσιακή, εγκεφαλική και συγχρόνως pop απεικόνιση, που κατάφερνε κάθε στιγμή να αποδώσει το αφηρημένο με τον πιο αισθητό τρόπο. Από την μια, η φωνή να κάνει ντουέτο με την ακατάπαυστη ρυθμολογία των ντραμς, και από την άλλη δύο τενόρα σαξόφωνα (αν είδα καλά) να σιγοντάρουν “προκλητικά” με τις δικές τους μελωδίες, προσδίδοντας βάθος και έναν ιδιαίτερο avant garde-ισμό στις συνθέσεις του συγκροτήματος.

Στην μια άκρη λοιπόν, τα φωνητικά που θύμιζαν πρωτοεμφανιζόμενο μουσικό της σκηνής του Manchester, στην άλλη ένας επαγγελματισμός με υφή κλασσικής παιδείας και πιο πέρα έμφαση στην αστική κουλτούρα με διακριτικά ηλεκτρονικά. Σε όλα αυτά προσθέστε την ομίχλη με λύκους που φωνάζουν μέσα από τα τοπία της πειραματικής Σκανδιναβικής σκηνής. Οι These New Puritans ερμηνεύοντας και από τους δύο δίσκους τους έδειξαν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και μια σπάνια ικανότητα να ορίζουν το καινούριο μέσα στο χαοτικό σύννεφο της μουσικής βιομηχανίας.

Και αν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα για το υποκατάστατο των Animal Collective (προσθέστε και τους Liars στην “διαμάχη”), η ιδιαιτερότητα και το μυστήριο της pop κουλτούρας των These New Puritans, φαίνεται να διαχέεται ελεύθερα στην ατμόσφαιρα, φέρνοντας φρέσκο αέρα στην indie σκηνή.

Και του χρόνου!

Χάρης Αποστολόπουλος

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010