Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

FADED PHOTOGRAPHS

ABSENT WITHOUT LEAVE

SOUND IN SILENCE

25/01/2011

Έχει τώρα δυο ημέρες όπου το κεφάλι μου φλέγεται από τον πυρετό και το κορμί μου ολάκερο βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης (καλά ντε μη φανταστείτε και καμιά αποσύνθεση τύπου “Walking Dead”). Κάτι τέτοιες στιγμές, ακόμη και η απλή ακρόαση μουσικής και πάσης φύσεως ήχων, μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στον ήδη υπάρχοντα πονοκέφαλο και να αποτελέσει πραγματικό βάσανο. Η επί ώρες ενδελεχής παρακολούθηση του ταβανιού και η πλήρης ως επί το πλείστον ακινησία, στέκουν ήδη αρκετά κάτι τέτοιες ώρες.

Παρόλα ταύτα, θεώρησα ότι το τρίτο επίσημο άλμπουμ που με απέστειλε προ εβδομάδων ο Γιώργος Μαστροκώστας - βλέπε και absent without leave – θα μπορούσε να γεμίσει σχετικά «αναίμακτα» με τους ήχους και τις μελωδίες του τον χώρο του δωματίου, καθότι η πρώτη του ακρόαση προ ημερών, μου άφησε στη μνήμη παρακαταθήκη, ένα αρκετά ζεστό και φιλικό σύνολο κομματιών.

Καταρχήν, για την ιστορία, ο Γιώργος Μαστροκώστας κινείται στα Αθηναϊκά – εν αρχή – μουσικά δρώμενα από το 2001, με το βιογραφικό του να περιλαμβάνει συνεργασίες με ουκ ολίγα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας shoegaze, post rock και ambient σκηνής, ενώ οι κατά καιρούς κυκλοφορίες του σε αξιόλογες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες του εξωτερικού, αποδεικνύουν την αν μη τι άλλο ευρεία αναγνώριση του μουσικού του οράματος και της προσπάθειάς του. Η παρουσία του δε στη σκηνή πλάι σε σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου μουσικού χάρτη – βλέπε God Is An Astronaut, 65DaysOfStatic, I Like Trains, Port-Royal, Piano Magic, Manyfingers, μεταξύ άλλων – μόνο τυχαία και αμελητέα δε μπορεί να χαρακτηριστεί, φανερώνοντας ότι μάλλον κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον διαδραματίζεται πίσω από το παραβάν του absent without leave.

Όσον αφορά τώρα το “Faded Photographs” (σημειωτέον κυκλοφορεί σε 500 χειροποίητα αντίτυπα, με πολύ όμορφη αισθητική και προσεγμένο artwork, όπου κάθε cd περιλαμβάνει και μια διαφορετική, πραγματική φωτογραφία), αποτελείται από οκτώ μακράς σχετικά διάρκειας συνθέσεις, όπου οι στίχοι και τα λόγια απουσιάζουνε, έτσι ώστε ν’ αφήσετε τις δικές σας σκέψεις και εικόνες να κυλίσουνε επάνω στο μουσικό αυτό καμβά. Ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, νοσταλγικά συνθεσάιζερ, κουδουνάκια, μελόντικα, τσέλο, βιολιά, σαντούρι, αργόσυρτα τύμπανα, λούπες και samples όπου παντρεύουνε το χθες με το σήμερα. Αρμονία, ισορροπία, πειραματισμός σε σωστές δόσεις, μερικές από τις λέξεις που έρχονται στο μυαλό μου.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και φίλους τώρα που συνεισφέρουνε διακριτικά στο άλμπουμ, οι Port-Royal, Stafraenn Hakon, Epic45, Millimetrik, καθώς και μέλη των Hood, The Declining Winter, Eksi Ekso, Plumerai. Κι αν το γνώριμο γνωμικό της λαϊκής μας σοφίας και παράδοσης «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…» πάει να περιστραφεί στο μυαλό σας, καλά θα κάνετε να το αφήσετε να πέσει χάμου. Μάλιστα, προς στιγμήν, χαζεύοντας το εσώφυλλο, παρατηρώ ότι είναι τόσοι πολλοί και σημαντικοί οι καλεσμένοι του άλμπουμ, που θες κάνα δεκάλεπτο απλά και μόνο για να αναγνώσεις το τι παίζει και τι κάνει ο καθείς εξ αυτών στο “Faded Photographs”, οπότε αφήνομαι νωχελικά και φρόνιμα στις αέρινες, γλυκόπικρες μελωδίες του, όπου ο ρομαντισμός και η μελαγχολική αύρα σου ανεμίζουνε απαλά τις σκέψεις, την ίδια στιγμή όπου ο πυρετός υποχωρεί και δίνει τη θέση του στα όνειρα και τις ελπίδες όπου ακόμη - πεισματικά - αιωρούνται στον γκριζωπό ορίζοντα.

www.myspace.com/geezertek

www.soundcloud.com/absentwithoutleave

www.myspace.com/soundinsilencerecords

http://twitter.com/aresburas

Άρης Μπούρας

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010