Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

RISE

BROKEN SEALS

ArtFree

22/05/2011

Είναι φορές που περιμένεις ως απαραίτητο το 2ο βήμα και για το χώρο της δισκογραφικής κατάθεσης, τον λεγόμενο 2ο «δύσκολο» δίσκο. Αυτή είναι μια φράση κλισέ που ασφαλώς σήμερα δεν ισχύει, με την εισβολή και την επιδρομή της μουσικής σε κάθε μέσο και σε κάθε gadget. Κι όμως για την περίπτωση των Broken Seals αυτό δεν θα ίσχυε ακόμα και πριν την εμφάνιση του myspace. O λόγος είναι ότι το θεσσαλονικώτικο συγκρότημα κατάφερε και έκτισε τη μουσική του μέσα από τις συνεχείς live εμφανίσεις. Αναρίθμητες παρουσίες, support σε σπουδαία αλλοδαπά alternative group, παρουσία σε φεστιβάλ, σε συναυλίες για κοινωνικούς σκοπούς, εμφανίσεις στην επαρχία κ.λπ.

Οι δίσκοι για τους Broken Seals είναι απλά σαν σημείο αναφοράς, χρονικού προσδιορισμού. Παρόλα αυτά οφείλω να επισημάνω μερικά στοιχεία, γιατί κακά τα ψέματα κάθε δίσκος έχει αυτόνομη οντότητα και δεν "οφείλει" ο ακροατής να γνωρίζει το βιογραφικό.

Έτσι λοιπόν έχουμε εδώ το RISE , μια κυκλοφορία ενός από τα πιο αξιόλογα συγκροτήματα εγχώριας σκηνής. Ο δίσκος είναι στο φουλ ηλεκτρικός πατώντας πάνω σε αυτό το ροκ, που κάποτε οι παλαιότεροι το λέγαμε ανεξάρτητο και καλυπτόμασταν. Και αυτό με τις παραπομπές στις παλαιότερες θύμησες υπάρχει γιατί δεν σας κρύβω ότι και τους dream syndicate και τους naked prey μου έφεραν στο μυαλό.

Η φωνή του George είναι σε μεγάλα κέφια, γεμάτη και εκφραστική, όπως πάντα. Συνοδοιπόρος στο μπάσο και σε διφωνίες η Jo. Μπορεί σε αρκετά σημεία τα πράγματα να εξελίσσονται χαμηλότονα, το lo-fi που (sic) λένε, αλλά αυτό τελικά λειτουργεί επιπρόσθετα και όχι αφαιρετικά, καθώς αναδεικνύει όμορφες συνθέσεις. Ξεκάθαρο αυτό στο close to me.

Aλλού πάλι οι ενορχηστρώσεις απλώνονται σε δεκάδες τεταρτημόρια κυκλώνοντας τη μελωδία, μέχρι του σημείου που σου έρχεται στο μυαλό ένας Sclavunos των Bad Seeds. Αλλού με ένταση και άλλού με γλυκό συναίσθημα. Συνυπεύθυνοι σε αυτό οι Panos Papazoglou, Chris Pappas και ο ντράμμερ Tasos Economou. Φιλικές επισκέψεις υπάρχουν με τον χειρισμό πλήκτρων στο πιάνο, φλάουτου και ενός τσέλου.

Ακόμα συμπεριλαμβάνουν στον δίσκο αυτό, μετά από τόσα χρόνια εκρηκτικών live ερμηνειών, τη διασκευή του τραγουδιού του C. Dumont ... που έγινε γνωστό και στην Ελλάδα από την ερμηνεία του ... Σταρόβα, το δε μετανιώνω για τίποτε - Non, Je Ne Regrette Rien που έλεγε και η Edith Piaff. Τραγούδι - κατάθεση για τη γαλλική ανατροφή των πρωταγωνιστών και ιδρυτών των Broken Seals.

Τέλος επισημαίνω την πολύ καλή συσκευασία, σε χοντρό βιβλιαράκι, με φωτο και στίχους, με την επαναφορά των κλασικών χρωμάτων, του υπέροχου λογοτύπου του συγκροτήματος, το οποίο άδικα απουσίαζε από την παλιά 1η τους κυκλοφορία.

Κυριάκος Σκορδάς

Live
JENS LEKMAN
29/11/2012
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010