Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

«Ο Πατέρας»

Γιώργος Βούρος

Αυγούστου Στρίντμπεργκ

17/09/2011

Αυγούστου Στρίντμπεργκ

«Ο Πατέρας»

2012, Έτος Στρίντμπεργκ

Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής

Από 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο έρωτας ανάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα

είναι άγριος αγώνας, εξοντωτικός πόλεμος»

«… ζήσαμε τη ζωή μας χωρίς να την καταλάβουμε, τη ζήσαμε σα μικρά παιδιά γεμάτα φαντασίες και όνειρα, γεμάτα ιδανικά και ψευδαισθήσεις. Ώσπου επιτέλους ξυπνήσαμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά – κι αυτός που μας ξύπνησε ήταν κι αυτός υπνοβάτης…» (από τον «Πατέρα»)

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει το κλασσικό κορυφαίο έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε συμπαραγωγή από την Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία» και το «Θέατρο Χρωμάτων», σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής» (τηλ: 210-3425.637, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού), στα πλαίσια του Έτους Στρίντμπεργκ, 2012 (συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ τον θάνατο του Σουηδού πρωτοπόρου του θεάτρου). Η αστική μη κερδοσκοπική ομάδα «Προσωδία» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο ΠΑΤΕΡΑΣ»

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, χαρισματικός προφήτης του θεάτρου του 20ου αι. που άνοιξε ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης ειλικρίνειας γεφυρώνοντας τον 19ο με τον 20ο αιώνα με ένα ακροβατικό, θανάσιμο άλμα, έγραψε τον «Πατέρα» στη Βαυαρία το 1887.

«Ο Πατέρας» είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο (Άντολφ), στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας. Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άντρα της πώς μπορεί να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο «πατέρας», νικημένος, οδηγείται στην παραφροσύνη …

Όλο το δράμα ξετυλίγεται στο σπίτι του Ίλαρχου, στο οποίο βασιλεύει γυναικοκρατία και κρυφή διακυβέρνηση από τη γυναίκα. Στον «Πατέρα», ο συγγραφέας σκιαγραφεί με ψυχογραφική μαεστρία τη σύγκρουση των φύλων βλέποντας στην πάλη άντρα-γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση που παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου.

Η γυναίκα άσκησε πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αντιφατικά μαγνητική έλξη… Θεωρήθηκε μισογύνης… Για τον μισογυνισμό του, την πιο διάσημη ‘ασθένειά’ του, ο συγγραφέας έχει πει πως είναι «η άλλη όψη της έντρομης έλξης που νιώθω για το αντίθετο φύλο». Ο Στρίντμπεργκ -που παντρεύτηκε τρεις φορές- έχει συνειδητοποιήσει όσο κανείς άλλος το μοιραίο βάρος της γυναίκας μέσα στη ζωή. Η γυναίκα, κάποτε στο προσκήνιο της ιστορίας, έχει αποσυρθεί ηττημένη στα παρασκήνια. Μια πανάρχαιη ήττα που δεν ξεχάστηκε ποτέ…


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ

«Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Απόδοση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος

Σκηνικά: Ανδρέας Σκούρτης

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Μακιγιάζ: Χριστόφορος Τρούσας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σκούπα

Φωτογραφίες: Λουκάς Βασιλικός

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Ίλαρχος: Γιώργος Βούρος

Σβεντ: Σπύρος Δημακόπουλος – Λάμπρος Κόκκορης

Πάστορας: Δημήτρης Ανδριανός

Νιεντ: Λάμπρος Κόκκορης – Σπύρος Δημακόπουλος

Λάουρα: Μαρία Σκούπα

Γιατρός: Θοδωρής Ανθόπουλος

Μάργκαρετ: Λαμπρινή Λίβα

Βέρθα: Ελένη Σταυράκη-Κοντοσταύλου

Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής, τηλ. ταμείου: 210-3425.637

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 μμ., Κυριακή στις 7:30 μμ.

Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό και άνω των 65 ετών, ατέλειες, άνεργοι δωρεάν.

Διάρκεια: 115 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εταιρεία Θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ

Η Εταιρεία θεάτρου ΠΡΟΣΩΔΙΑ ξεκίνησε τη δράση της το 1998 με τον ιδρυτή της σκηνοθέτη Λάκη Καραλή και μετά το 2009 συνεχίζει τη δράση της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ηθοποιού-θεατρολόγου Μαρίας Σκούπα.

ΟΡΕΣΤΕΙΑ(Αγαμέμνων-Χοηφόροι-Ευμενίδες) του Αισχύλου, η πρώτη της παράσταση στα αρχαία ελληνικά (Φεστιβάλ Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου Κρήτης, Μακρόνησος). Το 1999, μέσω της Δ/νσης Μορφωτικών Σχέσεων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στα πλαίσια του προγράμματος των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως συμπαραγωγή με την AssociationLesTheatralesdesJeuneenEurope, η Ορέστεια παίχτηκε στο κάστρο του Λίχτενμπεργκ στο Στρασβούργο για 10 ημέρες και στο Theatre du Peuple της Γαλλίας. Πήραν μέρος 25 Έλληνες και 12 Γάλλοι ηθοποιοί σε μια δίγλωσση παράσταση Αρχαίων Ελληνικών και Γαλλικών. | ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου, συνεργάστηκε με την EscoladaNoite (Coimbra Πορτογαλλίας) σε σκηνοθεσία Pierre Voltz και μουσική Λάκη Καραλή (δίγλωσση παράσταση στα Πορτογαλλικά και στα αρχαία ελληνικά). | ΟΔΥΣΕΙΑ του Ομήρου (Ραψ. Νέκυια), συμπαραγωγή σε συνεργασία με το TownYouthTheaterofSplitτουGoranGolovko στην Κροατία (δίγλωσση παράσταση που παίχτηκε στην Ελλάδα (θέατρο Βαφείο) και την Κροατία). | ΘΕΟΜΑΧΟΙ (Βασίλης Αρβανίτης του Στρατή Μυριβήλη και ΑΙΑΝΤΑΣ του Σοφοκλή), σε μια προσπάθεια διαλόγου του αρχαιοελληνικού και νεοελληνικού δράματος. | Συνεργάστηκε με το HeadofDepartmentofContemporaryArts, Manchester Metropolitan University του Robin Nelson (πειραματική εργασία πάνω στην αρχαία τραγωδία και τη μεταφορά της στη σύγχρονη σκηνή).

Άλλα έργα που έχει ανεβάσει η ΠΡΟΣΩΔΙΑ στο Θέατρο Βαφείο είναι:

Η ΑΥΞΗΣΗ του Ζωρζ Περέκ, έργο ιδιαίτερης γραφής που δεν είχε παιχθεί στην Ελλάδα. | ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΕΛΟΣ! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Σύνθεση κειμένων από τα έργα του Σάμιουελ Μπέκετ «Τέλος παιχνιδιού» και «Περιμένοντας τον Γκοντό». | Γ.Υ.ΠΕ.ΘΕ. ή Γενική Υποχρέωση Προσέλευσης στο Θέατρο, κείμενα του Καρλ Βάλεντιν που για πρώτη φορά μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα. | Αισχύλου ΧΟΗΦΟΡΕΣ, στα αρχαία ελληνικά με εμβόλιμη ποίηση εμπνευσμένη από το θέμα του έργου (Τ.Σ.Έλιοτ, Σεφέρης, Ελύτης κ.λπ.). | ΣΤΑΧΤΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ του Λοράν Γκοντέ, για πρώτη φορά μεταφρασμένο και παιγμένο στην Ελλάδα. | Ευριπίδη ΜΗΔΕΙΑ, σε πρωτότυπη μετάφραση Λ. Καραλή και Μ. Σκούπα. Παίχτηκε για 3 χρόνια ως παραγωγή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ & ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου. Περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος & ακριτικά νησιά. | AKINGDOMFORASTAGE και ΟΝΕ ΜΑΝ INHISTIME, με τον σπουδαίο Σαιξπηρικό ηθοποιό Τόνυ Τσερτς, που αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Royal Shakespeare Company σε ένα one-man-show. | ΑΠ’ ΕΞΩ του Ανδρέα Θωμόπουλου, σύγχρονο νεοελληνικό έργο. | ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ, βιωματική παράσταση αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση του εκλιπόντος σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΠΡΟΣΩΔΙΑΣ Λάκη Καραλή. | CREVECOEUR του Τένεσσυ Ουίλιαμς, έργο που σπάνια έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας.

Όλα τα χρόνια της πορείας της, η ΠΡΟΣΩΔΙΑ κάνει θέατρο με τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών της γειτονιάς και παρουσιάζει τη δουλειά τους στο θέατρο Βαφείο. Επίσης παραχωρεί τη σκηνή του θεάτρου Βαφείο σε νέες θεατρικές ομάδες και τους δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (έχουν φιλοξενηθεί περίπου 60 παραστάσεις νέων ομάδων).

Θέατρο Χρωμάτων

Κύριες δραστηριότητες του Θεάτρου Χρωμάτων μέχρι σήμερα:

2008, παραγωγή της θεατρικής παράστασης “Art” της Γιασμίν Ρεζά, θέατρο Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσ/νίκη | 2010, παραγωγή της παράστασης “Art” της Γ.Ρεζά, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα | 2010, συμπαραγωγή με την «Προσωδία» της παράστασης “CreveCoeur” του Τένεσσυ Ουίλιαμς, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα | 2010, σεμινάριο σκηνικής παρουσίας, Αθήνα. | 2010, μετάφραση του έργου του Τ.Ουίλιαμς «CreveCoeur” και του έργου της Γ.Ρεζά «Ο Θεός στης Σφαγής» | 2010-11, παραγωγή της παράστασης “Art” της Γιασμίν Ρεζά, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα | 2011, συμπαραγωγή με την ομάδα θεάτρου «Προσωδία» της θεατρικής παράστασης “Ο Πατέρας” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, θέατρο Βαφείο-Λ.Καραλής, Αθήνα.

Γιώργος Βούρος, Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, Τάξη Richard Sorabji), Αρχαία Τραγωδία στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Υποκριτική και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Λονδίνο (Drama Centre London). Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στην Αθήνα από τον Δημήτρη Ροντήρη και σεμινάρια Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Δίδαξε Υποκριτική Αρχαίου Δράματος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (masterclasses πάνω στην Αρχαία Τραγωδία (2004 & 2005) και Υποκριτική στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη στην Αθήνα. Σαν ηθοποιός εμφανίστηκε στο ελληνικό θέατρο το 1976. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ιάσονα, Προμηθέα Δεσμώτη, Φάλσταφ, Μαλβόλιο. Σαν σκηνοθέτης ξεκίνησε από το Εθνικό Θέατρο το 1979 (εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί δ/νσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού). Στη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε με τους Δημήτρη Ροντήρη, Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολομό, Σπύρο Ευαγγελάτο, Μίνωα Βολανάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Κώστα Μπάκα, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Ντίνο Δημόπουλο και Γιώργο Μιχαηλίδη.

Μαθήτευσε κοντά στον Μίνωα Βολανάκη, σαν ηθοποιός και βοηθ. σκηνοθέτης και μετά σαν σκηνοθέτης, συν-σκηνοθετώντας μαζί του 4 έργα. Στα 12 χρόνια δίπλα στον Βολανάκη (1979-1991) υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του συμμετέχοντας στην παραγωγή σπουδαίων πολιτιστικών διοργανώσεων με τις ‘Γιορτές των Βράχων’.

1984, Διευθυντής Αποστολής του κλιμακίου του Εθνικού Θεάτρου που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Τεχνών των Ολυμπιακών Αγώνων του Λ. Άντζελες (Περιοδεία σε 9 μεγάλες πόλεις ΗΠΑ & Καναδά). Το 1987 συνδιοργάνωσε μαζί με τον Μ.Βολανάκη στην Αθήνα την α’ επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα (αιγίδα ΕΟΤ). Το 1990 εγκαθίσταται στο Λ. Άντζελες και ιδρύει το «Θέατρο των Χρωμάτων «με τον Μ.Βολανάκη και τον Ρόμπερτ Μίτσελ, προωθώντας μέσω του αρχαίου δράματος την υποψηφιότητα της Αθήνας για την ανάληψη της Χρυσής Ολυμπιάδας ‘96 (συνεργάστηκε με διάσημους ηθοποιούς όπως Γκλέντα Τζάκσον & Έρθα Κίτ).

Από το 1999 μεταφράζει θέατρο από τα αγγλικά και γαλλικά. Από το 2004 η Γιασμίν Ρεζά τον επιλέγει σαν αποκλειστικό μεταφραστή των θεατρικών έργων της στην ελληνική γλώσσα.

Το 2006, μετά από παραμονή 17 ετών σε Αγγλία, ΗΠΑ και Γαλλία, επιστρέφει στην Ελλάδα. Υποψ. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2007 μεταφράζει, σκηνοθετεί & παρουσιάζει το ART της Yasmina Reza στο Θέατρο Ακάδημος, Αθήνα, με τον Σοφοκλή Πέππα (Βραβείο Βεάκη). Το 2007 ίδρυσε το ‘Θέατρο των Χρωμάτων-Meldom’ για να παρουσιάζει και στην Ελλάδα σημαντικά σύγχρονα θεατρικά έργα που γνωρίζουν επιτυχία στις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου.

Το 2008 παρουσίασε το ART (Θεσσαλονίκη, μετάφραση-σκηνοθεσία). Το 2010 μετάφρασε τον ‘Θεό της Σφαγής’ της Γιασμίνα Ρεζά που ανέβασε στο θέατρο ‘Δανδουλάκη’ η Ελληνική Θεαμάτων (σκηνοθ. Σταμάτη Φασουλή). Το 2010 ανέβασε (μετάφραση-σκηνοθεσία) στο θέατρο ‘Βαφείο-Λ.Καραλής’ το ‘A Lovely Sunday for Creve Coeur’ του Tennessee Williams (συμπαραγωγή με ‘Προσωδία’). Το 2011 ανέβασε για 3η φορά το ‘ART’ της Γ.Ρεζά (νέα διανομή) στο ‘Βαφείο-Λάκης Καραλής’.

Τη σεζόν 2011-‘12 σκηνοθετεί τον ‘Πατέρα’ του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, όπου παίζει και τον βασικό ρόλο (Θέατρο ‘Βαφείο-Λάκης Καραλής’ (συμπαραγωγή: ‘Θέατρο Χρωμάτων’ – ‘Προσωδία’). Επίσης το 2011-12 σκηνοθετεί την ‘Κυρά της Θάλασσας’ του Ίψεν στο ‘Διάχρονο Θέατρο’ Μαίρης Βιδάλη. Για το 2012, ο εκδοτ. οίκος ‘Εστία’ προγραμματίζει την έκδοση των θεατρικών μεταφράσεών του 3 έργων της Γιασμίνα Ρεζά (‘Art’, ‘Ισπανικό Έργο’, ‘Θεός της Σφαγής’).

Atraktos.Net

Live
GHOST NOTE PROJECT-SENSOMATIC
16/11/2012
PlisskenFestival 2012
12/5/2012
MOGWAI, KWOON
25/1/2012
ULVER
26/11/11
KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE, THE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION
11/11/2011
PULP
27/5/2011
NO AGE, Background Noise Suppression
27/4/2011
God Is An Astronaut, Absent Without Leave–
6/2/2011
MARK LANEGAN, ISOBEL CAMPBELL
12/12/2010
THESE NEW PURITANS, Plissken festival
5/12/2010