Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ - ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ

21/02/2007

Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι αν μη τι άλλο ο πλέον γνωστός σύγχρονος Ιάπωνας συγγραφέας. Αποτελούσε λοιπόν θλιβερό γεγονός πως μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μόνο δύο μυθιστορήματά του μεταφρασμένα στα Ελληνικά ("Το Κυνήγι Του Αγριοπρόβατου" και "Σκληρή Χώρα Των Θαυμάτων Και Το Τέλος Του Κόσμου").

Οι εκδόσεις Ωκεανίδα πέρυσι κυκλοφόρησαν στη γλώσσα μας το μεγάλο του έργο (τόσο σε όγκο,όσο και σε φήμη) "Το Κουρδιστό Πουλί" ενώ πριν λίγο καιρό έκαναν το ίδιο και με το πλέον εμπορικό του μυθιστόρημα "Νορβηγικό Δάσος", το οποίο και παρουσιάζουμε. Αμετάφραστα παραμένουν άλλα 7 μυθιστορήματα του με πιο πρόσφατο το "Afutā Dāku" ("After Dark") του 2004. Υπάρχουν Ιάπωνες συγγραφείς που έχουν εντελώς "δυτικό" τρόπο γραφής (Ισιγκούρο) και άλλοι οι οποίοι απαιτούν μια κατανόηση της Ιαπωνικής κουλτούρας πριν διαβαστούν όπως οι Τανιζάκι, Μισίμα, Καβαμπάτα.

Φαντάζομαι πως αυτό που κάνει τον Μουρακάμι ξεχωριστό είναι το οτι βρίσκεται κάπου στη μέση. Δεν έχω διαβάσει όλα του βιβλία, παρά μόνο τα μεταφρασμένα στην Ελληνική ξεκινώντας με τα το αλληγορικό Αγριοπρόβατο και το επίσης εγκεφαλικό (το καλύτερο όλων κατα την ταπεινή μου άποψη) "Σκληρή Χώρα..". Το "Νορβηγικό Δάσος" γράφτηκε αμέσως μετά τα προαναφερθέντα και πριν το "Κουρδιστό Πουλί" (που είναι σαφώς πιο εκτενές, πολυδιάστατο και πολιτικοποιημένο απο το "Ν.Δ.") και αποτελεί όπως προείπα το πλέον εμπορικό έργο του.

Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή του Τόρου Βατανάμπε, ενός μάλλον νορμάλ τύπου ο οποίος θυμάται τους έρωτες και τις απογοητεύσεις της ζωής του. Ο Τόρου είναι ερωτευμένος με την κοπέλα του καλύτερου φίλου του απο παιδlί, ένας έρωτας καταδικασμένος να μην ικανοποιηθεί ποτέ. Απο την άλλη η χειροπιαστή λύση της Μιντόρι που έρχεται στα φοιτητικά χρόνια να αλλάξει τις ισορροπίες στη ζωή του και να τον φέρει αντιμέτωπο με όλους τους δαίμονες του. Πρόκειται για τη συνηθισμένη μάχη μεταξύ παρελθόντος (Ναόκο) και μέλλοντος (Μιντόρι) με το ένα να διεκδικεί το παρόν απο το άλλο, το συνηθισμένο δίλημμα μεταξύ σιγουριάς του ενός και ανασφάλειας του άλλου, της μάχης ανάμεσα στην αγάπη και τη λογική. Όποιος έχει διαβάσει το "Κουρδιστό Πουλί" αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο ο Μουρακάμι προσεγγίζει τα θέματα της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου και του ιδεατού έρωτα ως προσδοκίας μη επαληθεύσιμης απο την πραγματικότητα.

Το "Νορβηγικό Δάσος" (ο τίτλος προέρχεται απο το τραγούδι των Beatles "Norwegian Wood". Μην ξεχνάμε πως ο Μουρακάμι διατέλεσε ιδιοκτήτης Τζαζ μπαρ στο Τόκιο και το στοιχείο της μουσικής είναι ιδιαίτερα έντονο στα έργα του) πραγματεύεται με τα ίδια υπαρξιακά προβλήματα με έναν τρόπο πιό άμεσο, πιο εύπεπτο και χωρίς τις αλληγορίες των πρώιμων έργων του. Πρόκειται για άλλο ένα ταξίδι αυτογνωσίας,από το μεγάλο Ιάπωνα λογοτέχνη , και αναμφίβολα, μια καλή ευκαιρία να εισέλθει κανείς στον θαυμαστό του κόσμο.

Κώστας Λιανίδης

Books, Magz
COPI τέσσερα (4) θεατρικά έργα
BLANKETS - COMIC BOOK
Το ημερολόγιο του καθημερινού ακτιβιστή
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ»
«ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ», ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
«Μάνος Λοΐζος. Μια μέρα ζωής»
«Το Συγκρότημα» του Αντώνη Τουρκογιώργη
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 2007)
Μόμπιους Ντικ