Home
News
Foreign Office
Local
Ελληνική
Metal
Punk/hc/emo
Live
Συνεντεύξεις
Cinefreak
Θέατρο/χορός
Books, magz
Τι παίζει, που
Special
Aρθρα
Mp3s/Video
Atrakt-ed
Links
 
Αναζήτηση

 

TRASH - TRACE ART Σκουπίδια - Ιχνη

14/07/2004

Βενετία Γαζίλα
Έκθεση Ζωγραφικής Άφυτος Χαλκιδικής,
Κτίριο Αλετρά, 15-21 Ιουλίου 2004, ώρες 19 - 22

Η εικόνα, το ζωγραφικό ιερόγλυφο, άλλοτε απλή και άλλοτε εποπτική, όσο αυτό είναι κατορθωτό, φέρει ίχνη από υπαρκτά αντικείμενα του σύγχρονου πολιτισμού της καθημερινότητας και σκέψεις (ίχνη επιστημονικής γνώσης - δομές και έννοιες). Πρόκειται για μια εικαστική αποτύπωση ιχνών της επιστημονικής γνώσης, αφού η εικαστική γλώσσα έχει να κάνει με το ρήμα εικάζω, δηλαδήσυμπεραίνω, υποθέτω και η λέξη θεατής - θεωρία έχει τη ρίζα της στο ρήμα θεώμαι = βλέπω. Δομές και έννοιες σύγχρονης επιστημονικής γνώσης συνταιριάζονται με εικαστικά έργα του Rene Magritte, φτιάχνοντας παραλλαγές.

Η γλώσσα της καθημερινότητας έκφράζεται με τα αντικείμενα, τα οποία κάποια στιγμή τα θεωρήσαμε άχρηστα-σκουπίδια, αλλά και μέσα απο την επιστημονική γνώση και τεχνολογία. Οι επιστήμονες ψάχνοντας σ’ αυτά που περιφρονούσαν ονομάζοντάς τα "σκουπίδια", επειδή δεν καταλάβαιναν τη σημασία τους, ίσως βρούν τη βάση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας. Τα σκουπίδια όμως είναι δείγματα του πολιτισμού μας. Ψάχνοντας με τις ανασκαφές μας στα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους προγενέστεροι πολιτισμοί, βρίσκουμε τέτοια δείγματα καθημερινότητας και προσπαθούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τον πολιτισμό τους.
Ενα απο τα συνηθέστερα υλικά γραφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν το λεύκωμα : Ενας ξύλινος πίνακας με επικάλυψη λευκού κονιάματος, επάνω στον οποίον έγραφαν με κάποια χρωματισμένη ουσία. Οταν ήθελαν να γίνει γνωστή μία απόφαση, την έγραφαν σε ένα τέτοιο λεύκωμα, ολόκληρη ή περίληψή της, και την κρεμούσαν για ορισμένο διάστημα σε δημόσιο χώρο. Στην τέχνη των αρχαίων, η εικαστική αποτύπωση αρχαίων παιχνιδιών είναι ενα μεγάλο πεδίο πληροφόρησης, που μας εφοδιάζει με υλικό για την έρευνα και τη μελέτη των αρχαίων παιχνιδιών, και όχι μόνον αυτών.
Το εικαστικό αντικείμενο, είτε είναι κατασκευή (ξύλινοι πίνακες με διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας), είτε είναι η επίπεδη επιφάνεια ενός μουσαμά, λειτουργεί σαν λεύκωμα. Αυτό που προσπαθώ, είναι να αντιπαραβάλλω τους νόμους της τέχνης με αυτούς της γνωστής σε μένα επιστημονικής γνώσης. Προσπαθώ να αντιπαραβάλλω το περιεχόμενο με τη μορφή .
Τα σκουπίδια μας, τα παιχνίδια, η επιστημονική γνώση, είναι δείγματα του πολιτισμού μας, ταυτοποιούν την εποχή μας και ανατροφοδοτούν την γλώσσα της σκέψης, δηλαδή την γλώσσα των αναλογιών βάσει των προηγούμενων εμπειριών (βιωμάτων των αισθήσεων).ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκε και ζεί στη Θεσσαλονίκη. Eργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση (καθηγήτρια Μαθηματικών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και διοργάνωση θεατρικών-εικαστικών σχολικών δραστηριοτήτων) και σαν εικονογράφος εκπαιδευτικών CD-ROM. Δίδαξε σε προγράμματα κατάρτισης σχετικά με οικολογικά θέματα, που διοργάνωσαν Δήμοι και άλλοι φορείς. Εχει αρθρογραφήσει στά περιοδικά "Διάσταση" (της Ελλ. Μαθηματικής Εταιρίας), "Οικοτοπία", "Ανακύκλωση", "Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση" και "Εικαστική παιδεία"
Απο το 1970-74 και απο το 1996 έως σήμερα συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γελοιογραφίας και σε διαγωνισμούς τέχνης κοσμημάτων. Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό


η έκθεση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων : H Άφυτος της Αθύτου - γιορτές τεχνών γραμμάτων & παράδοσης διοργάνωση : Σύνδεσμος φίλων λαογραφίας & παράδοσης Αφύτου με την υποστήριξη του τοπικού συμβουλίου Αφύτου Δήμου Κασσανδρείας

Atraktos.Net

Άρθρα
Πρώτα βήματα στη μελέτη σαξοφώνου: Ασκηθείτε με τενούτες.
Πώς να αυτοσχεδιάζετε στα πλήκτρα
Τα Ζαγοροχώρια, με ελάχιστους επισκέπτες και κατοίκους
Αγγλία, Ταξίδι δυο εβδομάδων
MyBlogBook #50
MyBlogBook #49
MyBlogBook #48
MyBlogBook #47
MyBlogBook #46
MyBlogBook #45